Как да спрем стреса от световна инвазия?

Намалете стреса на работното място, като следвате нашите препоръки.

 

Според скорошно проучване на "Галъп Интернешънъл", нивата на стрес в световен план са се повишили чувствително. Сред най-засегнатите нации са Гърция, Филипините, Албания... България се нарежда сред по-ниските позиции, но процентът на хората, които си признават, че водят стресов начин на живот не е никак малък - 20%.

 

Според Google Trends, българите основно търсят във връзка с ключовата дума стрес словосъчетания като паник атака и хронична умора, което ясно показва, че те са сред най-честите състояния, продиктувани от стрес у нас.

 

Кои са основните причини да живеем в стрес?

Оказва се, че до голяма степен роля играе работата ни или по-точно начинът, по който организираме и извършваме служебните си задължения. В Германия - една от страните, които се славят с най-голяма заетост и работохолизъм, 50% от работещите имат високо кръвно налягане, причинено от напрежение в офиса.

 

Според изследвания в световен план, стресът в работата идва главно от факта, че много от работещите не могат да се справят със задачите си. Интересното е, че това в повечето случаи не е заради лични качества, а поради факта, че са зависими от някой друг, който взима решенията.

 

Преди няколко години най-честите причини за стрес на работното място в България бяха главно две. Липса на искрена и честа комуникация между шефа и служителите, което води до ежедневно напрежение, лоша организация и комуникация в екипа, състояние на неосведоменост и страх, забавяне на резултатите в работния процес и други. Другата най-честа причина - липса на добро офисно обзавеждане, което да е съобразено с комфорта на работещите. За щастие тези тенденции все повече намаляват, тъй като в последно време служебната среда се модернизира все повече в управленски и чисто материален план.

 

Други често срещани причини за напрежение в работата са неразбирателство с колегите, мултитаскинг, физически дискомфорт и липса на правилна организация, която може да е по вина не само на служителите, но и на шефа.

 

В началото стресът започва да се отразява безобидно - с по-чести настинки  вследствие на слабата имунна система, но може да се стигне и до по-сериозни последствия, като много високо кръвно налягане например. Ето защо трябва да вземем превантивни мерки, с които да прекъснем негативните процеси на работното място.

 

Ето няколко трика, които служителите могат да приложат, за да се справят с напрежението и стреса:

 

  1. Не правете няколко неща едновременно - няма да Ви се получи. Степенувайте задачите по приоритет и ги вършете една по една. Така Вие ще сте спокойни и доволни от изпълнението. Ще избегнете чувството за неудовлетвореност, че нищо не сте свършили, и ще успявате да се справите със задачите си в определените срокове.

 

  1. Ползвайте задължително обедната почивка! За да имате свеж ум и да сте продуктивни през целия ден, възползвайте се пълноценно от времето си за почивка.

 

  1. Избягвайте конфликтни колеги! Фокусирайте се върху работата си и позитивите, които получавате, работейки в компанията. Ако Ви е трудно да игнорирате хората, които Ви разсейват и дразнят, поговорете с управителя, за да намерите най-доброто решение за проблема.

 

  1. Организирайте работния процес чрез иновативните технологии. Използвайте софтуери за записване на задачи и комуникация между целия екип така, че дори да нямате време, с едно въвеждане да осведомите всички на какъв етап е организацията.

 

  1. Релаксирайте след работа. Слушайте музика, спортувайте, срещайте се с приятели, насладете се на разходка на открито. С две думи-откъснете се от работния процес, за да си починете качествено и да отпуснете напрежението. Движението и практикуването на любимите Ви начинания, ще Ви помогне да се насладите на свободното си време.

 

Качествено обзаведената офис среда – условие, което може да намали стреса

За да се справите със стреса на работното място, е важно да наблегнете на обзавеждането. Организирайте офис пространството така, че служителите Ви да имат комфортна база за работа. Това ще се отрази положително на тяхната ефективност, настроение и здраве.

 

  1. Осигурете добре осветено офис пространство. Дневната светлина ни зарежда с енергия и позитивизъм. Ако работните станции не са добре осветени, заложете на ергономично LED осветление, което щади зрението и лесно може да бъде настройвано според нуждите на служителите.

 

  1. Осигурете шумоизолиращи прегради между служителите - така ще се откъснат от прекалено шумните колеги или тези, които се вълнуват повече от клюките, отколкото от служебните задачи.

 

  1. Направете работната среда ергономична. Подобрете комфорта в офиса с подходящи адаптивни към личните нужди бюра и столове. Инвестирайте в здравето на служителите, за да ги мотивирате да бъдат по-продуктивни. Това е основен фактор, който може да намали стреса на работното място.

 

  1. Осигурете място за почивка в офиса. Мястото за релакс, където служителите могат да се оттеглят за 15 минути дори извън обедната почивка, за да поиграят на джаги или просто да отпочинат с чаша кафе е изключително важно. Бъдете сигурни, че концентрацията и енергията им ще бъдат възстановени след като се върнат обратно на работните си места.

 

Заповядайте на страницата на ChairPro, където ще намерите качествени решения за Вашето офис обзавеждане, с които ще подобрите комфорта и ще намалите стреса на работната среда. Свържете се с нашия екип от експерти, който ще Ви помогне в избора.