Как да спрем стреса от световна инвазия?

Как да спрем стреса от световна инвазия?

Намалете стреса на работното място, като следвате нашите препоръки.

 

Според скорошно проучване на "Галъп Интернешънъл", нивата на стрес в световен план са се повишили чувствително. Сред най-засегнатите нации са Гърция, Филипините, Албания... България се нарежда сред по-ниските позиции, но процентът на хората, които си признават, че водят стресов начин на живот не е никак малък - 20%.

 

Според Google Trends, българите основно търсят във връзка с ключовата дума стрес словосъчетания като паник атака и хронична умора, което ясно показва, че те са сред най-честите състояния, продиктувани от стрес у нас.

 

Кои са основните причини да живеем в стрес?

Оказва се, че до голяма степен роля играе работата ни или по-точно начинът, по който организираме и извършваме служебните си задължения. В Германия - една от страните, които се славят с най-голяма заетост и работохолизъм, 50% от работещите имат високо кръвно налягане, причинено от напрежение в офиса.

 

Според изследвания в световен план, стресът в работата идва главно от факта, че много от работещите не могат да се справят със задачите си. Интересното е, че това в повечето случаи не е заради лични качества, а поради факта, че са зависими от някой друг, който взима решенията.

 

Преди няколко години най-честите причини за стрес на работното място в България бяха главно две. Липса на искрена и честа комуникация между шефа и служителите, което води до ежедневно напрежение, лоша организация и комуникация в екипа, състояние на неосведоменост и страх, забавяне на резултатите в работния процес и други. Другата най-честа причина - липса на добро офисно обзавеждане, което да е съобразено с комфорта на работещите. За щастие тези тенденции все повече намаляват, тъй като в последно време служебната среда се модернизира все повече в управленски и чисто материален план.

 

Други често срещани причини за напрежение в работата са неразбирателство с колегите, мултитаскинг, физически дискомфорт и липса на правилна организация, която може да е по вина не само на служителите, но и на шефа.

 

В началото стресът започва да се отразява безобидно - с по-чести настинки  вследствие на слабата имунна система, но може да се стигне и до по-сериозни последствия, като много високо кръвно налягане например. Ето защо трябва да вземем превантивни мерки, с които да прекъснем негативните процеси на работното място.

 

Ето няколко трика, които служителите могат да приложат, за да се справят с напрежението и стреса:

 

  1. Не правете няколко неща едновременно - няма да Ви се получи. Степенувайте задачите по приоритет и ги вършете една по една. Така Вие ще сте спокойни и доволни от изпълнението. Ще избегнете чувството за неудовлетвореност, че нищо не сте свършили, и ще успявате да се справите със задачите си в определените срокове.

 

  1. Ползвайте задължително обедната почивка! За да имате свеж ум и да сте продуктивни през целия ден, възползвайте се пълноценно от времето си за почивка.

 

  1. Избягвайте конфликтни колеги! Фокусирайте се върху работата си и позитивите, които получавате, работейки в компанията. Ако Ви е трудно да игнорирате хората, които Ви разсейват и дразнят, поговорете с управителя, за да намерите най-доброто решение за проблема.

 

  1. Организирайте работния процес чрез иновативните технологии. Използвайте софтуери за записване на задачи и комуникация между целия екип така, че дори да нямате време, с едно въвеждане да осведомите всички на какъв етап е организацията.

 

  1. Релаксирайте след работа. Слушайте музика, спортувайте, срещайте се с приятели, насладете се на разходка на открито. С две думи-откъснете се от работния процес, за да си починете качествено и да отпуснете напрежението. Движението и практикуването на любимите Ви начинания, ще Ви помогне да се насладите на свободното си време.

 

Качествено обзаведената офис среда – условие, което може да намали стреса

За да се справите със стреса на работното място, е важно да наблегнете на обзавеждането. Организирайте офис пространството така, че служителите Ви да имат комфортна база за работа. Това ще се отрази положително на тяхната ефективност, настроение и здраве.

 

  1. Осигурете добре осветено офис пространство. Дневната светлина ни зарежда с енергия и позитивизъм. Ако работните станции не са добре осветени, заложете на ергономично LED осветление, което щади зрението и лесно може да бъде настройвано според нуждите на служителите.

 

  1. Осигурете шумоизолиращи прегради между служителите - така ще се откъснат от прекалено шумните колеги или тези, които се вълнуват повече от клюките, отколкото от служебните задачи.

 

  1. Направете работната среда ергономична. Подобрете комфорта в офиса с подходящи адаптивни към личните нужди бюра и столове. Инвестирайте в здравето на служителите, за да ги мотивирате да бъдат по-продуктивни. Това е основен фактор, който може да намали стреса на работното място.

 

  1. Осигурете място за почивка в офиса. Мястото за релакс, където служителите могат да се оттеглят за 15 минути дори извън обедната почивка, за да поиграят на джаги или просто да отпочинат с чаша кафе е изключително важно. Бъдете сигурни, че концентрацията и енергията им ще бъдат възстановени след като се върнат обратно на работните си места.

 

Заповядайте на страницата на ChairPro, където ще намерите качествени решения за Вашето офис обзавеждане, с които ще подобрите комфорта и ще намалите стреса на работната среда. Свържете се с нашия екип от експерти, който ще Ви помогне в избора.

Прочети следващата

Само за геймъри!

Само за геймъри!

Какви са предимствата на геймърските столове и защо си заслужава да инвестирате в тях?   Знаете ли, че първият стол, специално предназначен за геймъри, е направен през 2006-та година, от фирма DXRa...

Болката се "завърта"... от шията!

Болката се "завърта"... от шията!

Как да се справите с болките във врата?   Много често комплексната болка в раменете, гръбначния стълб и ръцете се дължи на една единствена причина - напрегнати и претоварени вратни мускули. Често с...