Как да се възползвате максимално от регулируемото си бюро?

Как да се възползвате максимално от регулируемото си бюро?

Както вече е всеизвестно, движението е основополагащо за доброто здраве на служителите, особено за тези, които работят на бюро. Дори да имате много активен начин на живот, нищо не може да компенсира движението през онези 8 часа, в които сте седнали пред компютъра. Нищо, освен ергономичните мебели. Те са създадени с една цел – да Ви помогнат да се чувствате по-комфортно и удобно, докато работите, като същевременно се грижат за Вашето здраве.

 

Височинните регулируеми бюра са основна част от офис обзавеждането, която може да Ви помогне да сте по-активни физически по време на работа. В комбинацията с подходящ ергономичен стол, ще усетите разликата не само върху здравето и разположението си, но и върху професионалните си резултати.

 

Човешкото тяло не е създадено да бъде неподвижно, затова основните проблеми, от които практикуващите стоящи професии се оплакват, са последствие най-вече от обездвижването. Болките в кръста, врата, краката са често съпътстващи тези хора и подценяването им може да доведе до хронични състояния. Стоящото бюро определено е ефективно решение, тъй като предоставя възможност едновременно да седите и да стоите, докато работите. Можете да сменяте тези пози с едно лесно натискане на бутон.

 

Как да използвате правилно стоящото бюро?

След като се сдобиете с регулируемо по височина офис бюро, е необходимо да се научите как правилно да го използвате, за да можете да се насладите на всичките му предимства. Подготвили сме списък със съвети, който ще Ви помогне да използвате бюрото си като истински професионалист и да се чувствате отлично по време на работа.

 

  1. Създайте интервали за стоене/седене

Ако започнете да стоите през цялото време, в което работите, това най-вероятно ще Ви накара да се чувствате неудобно и да се изморявате. Предназначението на регулируемото бюро е да Ви позволи да сменяте работната си позиция и ако стоите изправени постоянно, ще допуснете грешка. Най-доброто решение е да използвате бюрото си, като заменяте седналата, полуседналата и изправената позиция. За максимален ползотворен ефект създайте интервали между седенето и стоенето.

 

Тези интервали ще стават по-големи естествено. В началото не трябва да се насилвате, а да сменяте позицията, когато усетите нужда. Започнете бавно и плавно да увеличавате времето, в което работите изправени. Така постепенно ще започнете да се чувствате по-комфортно да стоите. Целта Ви трябва да е да се приспособите към новото си работно място и да можете да стоите повече от половин час, без да усещате напрежение в тялото си.

 

  1. Движете се, докато използвате стоящо бюро

Използвайте всеки удобен момент, за да се движите. Без значение дали работите седнали или изправени, статичната позиция не е благоприятна за тялото Ви. Затова, докато работите на регулируемото си бюро, трябва да се раздвижвате, разтягате и по този начин да стимулирате кръвообращението си. Дори, когато свикнете да стоите повече от половин час в изправена работна позиция, е добре да се разхождате периодично в офиса или у дома (зависи къде работите).

 

  1. Научете се да стоите правилно на стоящото бюро

Както има правила за правилна стойка по време на седене, има и правила за правилна стойка по време на стоене. Използването на регулируемо бюро няма автоматично да подобри стоящата Ви  работна поза. Ако просто се подпирате на работния плот, това ще доведе до прегърбване и изкривяване на тялото.

 

За да стоите правилно на височинното си бюро, трябва краката Ви да са изправени и пръстите Ви да са насочени напред. Необходимо е стъпалата да са стабилно стъпили на земята, за да активирате и заздравите мускулите на краката. Дръжте гърба и врата си изправени. Макар и в началото да е трудно да си наложите да спазвате тези съвети, с времето ще свикнете и ще започнете съвсем естествено да стоите по този начин, без да усещате болка или дискомфорт.

 

  1. Използвайте подложка за крака

Когато стоите изправени, долната част на тялото Ви поема цялото напрежение, затова е добре то да има добра основа, върху която да разположите краката. За да получите меко и адаптивно усещане, използвайте антистрес подложка за крака. Тя ще Ви помогне да облекчите натиска върху долните крайници и ще подобри циркулация на кръвта.

 

 

  1. Дръжте раменете си изправени

Когато работите от стояща позиция, ще Ви е по-лесно да не свивате раменете си и да не се прегърбвате толкова. Голяма част от потребителите обаче нямат навика да държат гърба си изправен в ежедневието си. За да постигнете максимален ефект от употребата на височинното бюро, трябва да се стремите да не свивате раменете си. Всеки път, когато забележите, че тялото Ви се „затваря“, направете няколко разтягащи упражнения, с които да изправите гърба. С времето ще започнете естествено да заемате здравословната изправена позиция. Така ще заздравите мускулите на гърба и ще започнете да се чувствате много по-добре.

 

  1. Настройте предварително ергономичното си работно място

 

Трябва да поставите Вашето регулируемо бюро на правилната височина. То не случайно може да се регулира. Подходящата височина е тази, при която мониторът е на височината на очите. Целта е да не се налага да променяте позицията си, за да виждате по-добре, като например да местите главата си назад или напред. Клавиатурата трябва да е под височината на гърдите, така че да не изпитвате напрежение в ръцете си.

 

  1. Използвайте ергономичен стол с подлакътници

Ръцете Ви имат нужда от подходяща опора, за да избегнете мравучкането и изтръпването. Китките не трябва да бъдат притиснати от работната повърхност. За целта Ви съветваме да комбинирате стоящото бюро с ергономичен офис стол с подлакътници. Настройте височината на подлакътниците с тази на работната повърхност, за да осигурите добра опора на китките и раменете.

 

  1. Избягвайте накланянето напред

Повечето потребители несъзнателно се навеждат напред, когато работят на бюрото си. За да се насладите на пълния потенциал на регулируемото бюро, стремете се да избягвате интуитивното накланяне. Така няма да се изгърбвате и ще държите врата си изправен. Не се тревожете, с времето тялото Ви ще се приспособи към здравословната поза и ще забравите за болките в гърба, раменете и врата.

 

  1. Регулирайте височината на монитора си

Позицията на мониторът е една от най-честите причини да изкривяваме тялото си. Това се случва, тъй като се навеждаме напред или се накланяме назад, за да си осигурим по-добра видимост. По този начин тялото нарушава неутралната си позиция и се натрупва напрежение, което впоследствие оказва влияние върху здравето. За да избегнете това, трябва да настроите монитора си на подходящата височина с помощта на регулируема стойка за монитор.

 

Екранът трябва да е централно разположен и горната му част да е на нивото на очите. Ако изпънете ръката си, пръстите трябва леко да докосват екрана. Ако работите на лаптоп, използвайте външна мишка монитор и клавиатура, за да избегнете напрежението в горните крайници. Можете също и да се снабдите с поставка за стойка, която да Ви помогне да настроите удобната за Вас позиция на лаптопа си.

 

 

  1. Носете удобни обувки

Те са от основно значение за начина, по който се чувстваме на работното си място. Това важи особено когато работим на регулируемо бюро и се стремим да се движим повече. Всъщност, ако обувките не са достатъчно удобни, те могат да попречат на комфорта ни. Уверете се, че можете да стоите стабилно продължително време със своите обувки, защото те са не по-малко важни от повърхността, на която стоите. Ако държите на елегантните модели с ток, можете да носите такива на път за работа. Когато пристигнете в офиса, можете да се преобуете с удобен чифт, който да съхранявате близо до работното си място.

 

  1. Използване на настройките на паметта

Една много удобна функция на повечето регулируеми бюра, от която Ви препоръчваме да се възползвате, е настройката на височинната позиция. Тя позволява лесно да преминавате в запаметените позиции според нуждите Ви. Така още по-бързо ще навлезете в здравословната рутина и ще се движите повече.

 

Регулируемите бюра Ergo Desk, които ChairPro предлага, разполагат с възможност за запаметяване на до 3 работни позиции и вградена аларма, която ще Ви помогне да се подсещате кога е време да смените позицията си.

 

  1. Раздвижете се с ходеща пътека

Още един доказано ефективен начин да се движите по време на работа, е като използвате електрическа ходеща пътека. Разнообразете стоящите си сесии и поканете фитнеса в офиса. Спортувайте по всяко време, дори по време на работа. Така не само ще се освободите от натрупаното напрежение, но и ще укрепите още повече мускулите на тялото си.

 

  1. Погрижете се за правилното организиране на кабелите

Помислете за оптимизирането на работното пространство. За да се фокусирате още повече върху задачите си, не затрупвайте работния плот с излишни предмети, използвайте подходящи мебели за съхранение и организирайте кабелите от оборудването.

 

Препоръчваме Ви да снабдите регулируемото си бюро с вертикален кабеловод с магнит, който да го допълни не само естетически, но и функционално. Снабден с два магнита и възможност за захващане за плота, кабеловодът е отлично решение да обедините и скриете всички кабели.

 

 

Заслужава ли си да си купите стоящо бюро?

Ако прекарвате продължително време, работейки на бюро, отговорът е да, заслужава си! Регулируемите бюра не само ще допринесат за Вашето здраве и комфорт, но и ще придадат по-модерен вид на работното Ви място.  Съветите, които описахме, ще Ви помогнат да оптимизирате работната си станция по-възможно най-добрия начин и да се насладите на потенциала на тези забележителни ергономични мебели.

 

Вижте повече за регулируемите бюра, които предлагаме в онлайн магазина на ChairPro. Свържете се с нас, за да Ви помогнем да направите най-добрия избор.

Прочети следващата

Офис столове за ниски хора

Офис столове за ниски хора

Ръководство за избор на стол за потребители с нисък ръст.   Макар повечето офис столове да са със стандартна рамка, има голямa вероятност да не са особено подходящи за потребители с нисък ръст.  ...

Стол според професията ти

Стол според професията ти

Изберете най-подходящия стол за професията Ви.   Голяма част от хората, които прекарват с часове, работейки в седнало положение, не осъзнават колко важно е какъв стол използват. Всъщност, за да бъд...