Как да изберем офисен стол

Как да изберем офисен стол

Какво да търсим, когато избираме офис стол за работното си място?

 

Хората, които работят в офиси, прекарват изненадващо много време седнали на офис стола си. Една голяма част от офис служителите дори прекарват повече време на работното си бюро, отколкото в сън. Тази тенденция налага да намерим наистина добри ергономични решения, за да се поддържа доброто здраве и концентрацията в офис средата.

 

Какво значение има избора на офис стол?

Удобният офис стол трябва да е стабилен, изработен от качествени материали, да отговаря на стила на офис интериора и на нуждите на потребителя. Според много ергономични проучвания ергономичните столове помагат за увеличението на производителността и за поддържането на здравословната изправена поза на гръбнака. Ако изберете неподходящ стол, това може да доведе до напрежение в гърба, кръста и врата и още редица здравословни последици.

 

По този начин отсъствията поради болнични ще зачестят, концентрацията и ефективността на служителите ще намалее, а от това със сигурност ще пострада компанията. Затова можем да заключим, че инвестицията в добро офис обзавеждане е от съществено значение, тъй като това е инвестиция в здравето на служителите и в резултатите на самата компания.

 

Какво да търсите в един офис стол?

Офис столовете са основна част от обзавеждането на офиса, от което до голяма степен зависи и колко представителна ще изглежда самата офис среда. Ето защо дизайнът на тези мебели трябва да отговаря на имиджа, който се стремите да постигнете. Но това не е единственото, на което трябва да наблегнете. Важни са ергономичността, мобилността и материалите, от които са изработени. Нека разгледаме тези елементи по-подробно.

 

Как да изберем офис стол, който да пасва на работното място?

 

Доколко мобилен да е столът?

Важно е да решите дали имате нужда столът Ви да е с колелца и ако е така, уверете се, че те са достатъчно здрави и издръжливи, за да устоят на честото им придвижване по пода.

 

Обикновено столовете без колелца са посетителските столове, тъй като при тях не се налага един и същи човек да става и да сяда многократно. Същото важи и за повечето конферентни столове, които се използват за провеждането на срещи и в много случаи собствениците на компанията преценяват, че не е задължително тези мебели да са толкова мобилни.

 

Повечето ергономични столове са особено мобилни и разполагат със здрави и устойчиви колела. Това е така, понеже основното предназначение на тези мебели е да предоставят максимален комфорт и свобода на движението.

 

Тези столове са подходящи както за обзавеждането на цели офиси от споделен тип, така и за кабинети или директорски офиси. Особено удобни са и за работа на Г-образни или П-образни бюра, тъй като тук движението е много важно от гледна точка на производителността. Затова и ергономичните столове са чудесно обзавеждане за Кол центрове и офиси на IT-компании.

 

Доколко регулируемостта на офис стола е важна?

От това колко ергономичен е един офис стол, зависи и колко регулируем ще бъде - с колко възможности за настройка ще разполага. Тези настройки позволяват стола да бъде адаптиран спрямо нуждите на потребителя и да бъде използван от различни хора.

 

Основни функции на офис стола, които е добре да имате:

 

Лумбална опора

Първата в списъка и бихме казали най-съществена функция е лумбалната опора на офис стола. Нейната основна задача е да осигури необходимата опора на долната част на гръбначния стълб и така той да може да заеме своята естествена S-oбразна форма.

 

И тъй като това е важна функция, повечето офис столове имат такава. Друг е въпросът, че не всеки стол разполага с регулируема лумбална опора. Също така имайте предвид, че има модели, при които заедно с лумбалната опора се регулира и височината на седалката. Обърнете внимание на тези детайли при избора си на модел.

 

Височина и ширина на подлакътника

Много често неподходящата височина и широчина на подлакътника води до болки в горната част на тялото, включително и до главоболие, усещане за отпадналост и липса на концентрация. Ето защо добрият офис стол трябва да  има подлакътници, които да се регулират поне в тези две направления.

 

Някои от моделите се предлагат и с подлакътници, които могат да се отклоняват и приближават към тялото, за да увеличат допълнително комфорта и опората.

 

Дълбочина на седалката

Настройката на дълбочината на седалката е важна ергономична функция, която препоръчваме да е в списъка Ви. Благодарение на тази функция потребителят може да премества седалката си назад или далеч от облегалката на стола.

 

Високите потребители ще имат нужда да отдалечат седалката от облегалката на стола; обратното важи за хората с по-ниско телосложение. Възможността за регулиране на дълбочината на седалката става още по-важна, ако столът ще се ползва от двама или повече души.

 

Облегалка за глава

Има много офис столове с вграден подглавник, който е продължение на облегалката. Този елемент осигурява подходяща опора за главата и врата и така помага да се премахне напрежението в тези области.

 

Чрез подходящо настроения подглавник потребителят може да държи нивото на погледа си в здравословните норми – на нивото на горната част на монитора.

 

Наклон на облегалката

Тази функция не е от задължителните, но със сигурност осигурява допълнителен комфорт. Тя е особено полезна за хората, които работят на бюро от 9 до 5 и от време на време обичат да дават почивка на тялото си, като се отпуснат леко назад. Наклонът на облегалката дава възможност да се намери най-удобната поза за потребителя, като се избягва вредното отпускане и свличане надолу.

 

Най-добре е, когато натиска на наклона на облегалката може да бъде регулиран, защото това ще помогне за по-интуитивното използване на стола.

 

Кой материал на офис стола е най-подходящ за Вашите нужди?

Офис столове от плат/дамаска

Тапицираните с плат офис столове са чудесен начин да придадете индивидуалност на офиса. Тези модели са удобни и лесни за поддържане.

 

Мрежести офис столове

Мрежата е най-дишащия и издръжлив материал. Ето защо това е подходящ избор за дългосрочна употреба. Освен това мрежата предлага добра опора и придава модерен и елегантен външен вид.

 

Кожени офис столове

Кожата е издръжлива и дълготрайна инвестиция. Често използван за директорски столове, този материал съчетава в себе си комфорт и лукс.

 

Защо добрият офис стол е важен?

Проучванията показват, че служителите, които се чувстват удобно, са по-продуктивни и допринасят за по-позитивната работна среда. Също така наличието на подходящ, удобен офис стол намалява нуждата от чести почивки и взимане на болнични поради болки в тялото от неудобно седене. Особено офисите, където може често да идват нови служители, които да ползват вече наличното оборудване, е добре да бъдат обзавеждани с ергономични столове с възможност за настройване спрямо личните нужди.

 

ChairPro предлага разнообразие от модели офис столове, с които да превърнете всяко работно пространство във вдъхновяваща работна среда. Нашият екип е тук, за да Ви помогне и заедно да изберем подходящите офис мебели за Вас, затова не се колебайте да ни потърсите.

Прочети следващата

Регулируемо бюро – нужната офис мебел

Регулируемо бюро – нужната офис мебел

Какви ползи за работната среда има регулируемото бюро?   Не случайно регулируемите бюра все повече се налагат сред модерното офис обзавеждане. Тези офис мебели позволяват на потребителите да сменят...

Удобни работни столове – щастливи служители

Удобни работни столове – щастливи служители

Защо работните столове са толкова важни за служителите?   Ако един офис служител стои на неподходящ работен стол, не след дълго ще започне да изпитва дискомфорт, да се уморява по-бързо, крайниците ...