Ергономията в коуъркинга

Историята на коуъркинг местата е кратка, но интензивна. Първият такъв се появява през 2005 г. в Сан Франсиско и следвануждата от алтернатива на класическия офис. След като офисът през 80-те и 90-те е само корпоративно място, единствено и само предназначено за работа, фирмите започват да осъзнават нуждата от грижа за служителя и неща като енерджайзъри, „домашен офис“.

След ерата на офисите тип кутийки, се появява нова мода през последните десетилетия и това е коуъркинга. Значението на тази дума вече се е развило до такава степен, че в английския език, ако тази дума е написана с главна буква, означва общество, колаборация, отворено съзнание.

В България тази нова мода навлиза по-късно. Първите възползвали се са фрийланс професиите, които имат нужда да излязат от рутината на дома си, да обменят идеи и да имат подходящо място за срещи. Това все повече важи и за големи ИТ корпорации, които изместват все повече фокуса към комфорта на служителите си и свежата среда за тях. Това споделя и Божидар Георгиев – основател на Work&Share.

Офис за взаимопомощ

Едно място, готово да събере „големи“ и „малки“, които да обменят идеи, опит и информация.

Както и Божидар ни сподели, обстановката става изключително важна за продуктивността на служителите. В Work&Share – едно от коуъркинг местата за големи компании, се стараят да накарат всички работещи да не мислят за нищо друго, освен за фокуса над своята работа. Просто защото не се занимават с менажирането на офис пространството, за което си има хора. На посетителите им остава само да се концентрират върху креативността, добрите идеи и обмяната на опит.

Комфорт и свобода

Не е важно да залагаш само на модерен дизайн, когато изграждаш пространство за работа. Тъй като коуъркинг местата не са с определен работен ден от 09:00 до 17:00, работещите могат да отделят време дори за повече от осем часа дневно. Тук идва на помощ ергономичната мебел, която е хубаво да съчетава комфорта с артистичния и иновативен дизайн за повече вдъхновение. Отделните бюра трябва да са регулируеми, столовете имат нужда от добра опора чрез подлакътници, подглавник и лумбална опора и този тип грижа за служителя не трябва да бъде пренебрегвана в нито едно офис пространство. Особено коуъркинг пространство, където потокът от креативност не спира и обикновено посетителите се унасят в часове седене.