„Директор на щастието“? Има такава длъжност

В една офис верига, емоционалното състояние на служителите е сред най- важните условия за продуктивност. В големите структури по американски модел, в отдел „Човешки ресурси“ има човек, към когото можеш да се обърнеш, за да споделиш директно какво не ти харесва в работата. Когато имаме грип и физически се чувстваме зле, не ходим на работа, лекуваме се вкъщи. Това не важи за нашето психическо здраве, което често неглижираме и оставяме на заден план. А то е от ключово значение за продуктивността ни. Депресивните състояния, досадата, неудовлетворението от лошо отношение и липсата на оценяване на труда и усилията, спират мотивацията и пречат на креативността.

Проучванията на Галъп Интернешънъл, нещастните служители в световен мащаб струват на компаниите между 450 и 550 милиарда долара годишно.

През последните години, мениджърите започват да мислят извън границите на офис порядките и явления, като тиймбилдинги, енерджайзъри и „домашен офис“ се появяват все по-често, с една единствена цел - да намалят напрежението. В България има много подобни практики, заимствани от чужди модели и да се надяваме, че следващата стъпка ще бъде новата длъжност - „началник на щастието“.

Арнау Колери е французинът, който въвежда тази професия и разпространява знания за нея чрез обучения в различни компании. Той обяснява щастието в работата така: „За да си щастлив в офиса, е необходимо не само да си добър в работата си и да обичаш да я правиш, но и да си в приятелска социална среда, да си свободен да бъдеш себе си и да изразяваш идеите си, без да се притесняваш“.

„Директорът на щастието“ контролира и работи за подобряване на служебната среда. Какво прави той?

- Създава здрава връзка между служителя и ръководството;
- Утвърждава силни и ползотворни контакти с колегите;
- Контролира прекалената манипулация от шефа;
- Следи какво се случва в компанията, какво се е случвало, защо се е стигнало до там, какво работи и какво не работи;
- Стимулира даването на свобода на служителя…

Какво би се случило, когато компанията намери точния „началник щастие“? Първо - спокойствието в офиса ще се покачи значително и напрежението ще изчезне. Второ - креативността на служителите също ще се подобри с 40%, и то на първо време. Трето - продуктивността ще скочи поне с 30%! И най-важното за всички в една фирма - ще се повиши чувството за лекота и радост, доверието и прозрачността.