Защо да вземем ергономични офис столове?

Защо да вземем ергономични офис столове?

Как ергономичните столове помагат на служителите и защо си заслужава да инвестираме в тях?

 

Повечето офис служители прекарват с часове на столовете си, което с времето може да доведе повлияе на здравето и продуктивността, ако седящото място не е подходящо. Ако заложите на подходящи ергономични столове това значително ще подобри стойката, настроението и ефективността на служителите.

 

Използването на ергономичен стол води до повишаване на комфорта. Освен това чрез тези мебели можете да постигнете по-модерен вид на офис интериора си. Все повече служители предпочитат да работят на такива столове и ако Вие сте работодател, който все още не е решил дали инвестицията в такива мебели е необходима, съветваме Ви да прочетете цялата статия.

 

Ще Ви покажем някои от основните причини, поради които си струва да заложите на  ергономични столове на работното място.

 

Какво представлява ергономичният стол?

Това е специализиран стол, който е създаден с цел да помогне на хората, които прекарват дълго време седнали пред бюро, да са здрави и ефективни. Изработката на тези столове е по-различна от обикновените, защото се залага на добрата поддръжка, здравината, качествения материал, комфортът и лесното управление на различните функции. Различните възможности за регулиране дават възможност да се открие оптималната комбинация от настройки, за да може да адаптираме стола спрямо нуждите си.

 

8 основни причини офис служителите да използват ергономични столове.

 

  1. Подкрепа за стойката

Обикновените столове, които нямат ергономични функции, ограничават движението и не са подходящи за всеки вид телосложение. Още повече, че те нямат вградена лумбална опора, която да поддържа гръбначния стълб изправен. При липсата на такава опора може да забележите, че човек интуитивно се навежда напред, за да балансира натоварването в тялото. Това обаче с времето води до напрежение и травми на врата, гърба и кръста.

 

Този дискомфорт може да бъде избегнат чрез използването на ергономичен стол, който има достатъчно висока облегалка и вградена лумбална опора. Така естествената стойка ще бъде заемана от седящия по лесен и интуитивен начин.

 

  1. Повишена продуктивност

Може би не сте предполагали, но столовете, които служителите ползват, оказват значително влияние върху работните резултати. Според няколко проучвания, когато офисите са обзаведени с модерни и удобни ергономични мебели, продуктивността на работещите се повишава, тъй като се чувстват по-щастливи и енергични.

 

  1. Намаляване на болката

Болката е нещо, с което голяма част от офис служителите се сблъскват, когато седят на неудобни работни места. Това се дължи на дизайна на обикновените столове, които не са създадени да поддържат правилната стойка на гръбначния стълб.

 

Когато служителите седят на ергономични столове, напрежението в тялото намалява драстично и те не се уморяват толкова бързо. Столовете с множество функции за регулиране предразполагат смяната на различни позиции по време на работа, без да се нарушава изправената стойка. По-голямото движение от своя страна, води до подобряване на кръвообращението и по-свеж и енергичен ум.

 

  1. Намалява натиска върху бедрата

При неправилно позиционираните краката може да има влошено оросяване, което се усеща като изтръпване на крайниците и отпадналост в мускулите. Това може да бъде предотвратено чрез ергономичния стол, тъй като той разполага с необходимата настройка на дълбочината и височината на седалката.

 

Важно е да знаете, че за нормалното кръвообращение в долните крайници е нужно от ръба на седалката до задколянната област да има поне един юмрук разстояние. Бедрата трябва да са успоредни на пода, а стъпалата да са добре стъпили. Обикновените столове не са гъвкави и практически постигането на тези изисквания при тях е почти невъзможно.

 

  1. Възможност за регулиране

Офисите обикновено са места, при които може да се наложи смяна на служителите или размяна на мебелите, които използват. Ергономичните столове са характерни със своята гъвкавост и адаптивност към нуждите на потребителя, което ги прави подходящи за използване от различни хора. Освен това тези мебели са създадени да бъдат достатъчно устойчиви, за да се ползват ежедневно в продължение на години.

 

  1. Повишена циркулация на кръвта

Доказано е, че прекалено заседналият начин на живот може да влоши циркулацията на кръвта, да увеличи риска от депресивни състояния, да доведе до болки в крайниците и гърба. Ето защо специалистите препоръчват на всеки 40 до 50 минути да се раздвижваме.

 

Използването на регулируемо бюро ще стимулира служителите да се движат повече, дори по време на работа, без това да пречи на задълженията им. Те дори ще бъдат по-продуктивни, тъй като ще се чувстват по-жизнени и здрави.

 

  1. По-малко искове за обезщетение на работниците

Доброто здраве на Вашите служители е гарант, че те ще отсъстват по-малко от работа и ще могат да са по-ефективни. Това никак не  е малко. Все повече собственици на бизнеси започват да разбират колко е важна грижата за служителите и инвестират в добри условия на труд.

 

Чрез осигуряване на добра ергономия в офиса ще можете да спестите от разходите за обезщетения и болнични, а също така ще можете да разчитате на пълния потенциал на екипа си.

 

  1. Оптимална безопасност и дългосрочна употреба

Както споменахме, ергономичните столове са с по-специална изработка. Те са създадени с цел да бъдат използвани дълго време, затова за направата им са използвани здрави и устойчиви материали. Също така се характеризират с модерен и стилен дизайн, подходящ за всяка корпоративна среда и за всеки тип офис.

 

Инвестицията в ергономични столове си заслужава, защото това е инвестиция в здравето и щастието на най-съществената част от компанията - служителите. Вече повече от 10 години ChairPro предлага едни от най-здравите и качествени ергономични мебели. Ние също така обичаме да работим в екип и сме тук, за да Ви помогнем в обзавеждането на Вашия офис. Свържете се с нас тук.

Прочети следващата

Какъв трябва да е детският стол?

Какъв трябва да е детският стол?

На кои характеристики да обърнете внимание, когато избирате детски стол?   Когато става дума за здравето на децата, всеки би се съгласил, че то е най-важното нещо, за което ние, възрастните, трябва...

Регулируемо бюро – нужната офис мебел

Регулируемо бюро – нужната офис мебел

Какви ползи за работната среда има регулируемото бюро?   Не случайно регулируемите бюра все повече се налагат сред модерното офис обзавеждане. Тези офис мебели позволяват на потребителите да сменят...