Ергономичен стол или офис стол?

Ергономичен стол или офис стол?

Научете защо да предпочетете ергономичните офис столове пред обикновените.
 

Ергономията е наука, която търси и намира най-ефективните решения, за да се подобрят максимално условията на работното място. В тази статия ще наблегнем върху разликата между ергономичните и обикновените офис столове. Терминът „ергономичен“ ни подсказва какви са основните предимства на специализираните офис столове – те са по-ефективни, по-удобни и могат лесно да се приспособяват към тялото на потребителя.

 

Ергономичният стол е проектиран така, че да отговаря на нашите нужди. Той се адаптира към тялото и позицията, в която потребителят предпочита да седи. Обикновените столове не предоставят такава възможност и поради тази причина е по-малко вероятно да се постигне оптимална поза с тях. Всъщност дългосрочното им ползване може да е причина за хронични заболявания, болки в гърба и кръста и още редица негативни последици.

 

Ще изброим предимствата на ергономичните столове. Като цяло те се състоят в малките детайли, които правят голямата разлика.

        

  1. Регулируема височина на седалката

Случвало ли Ви се е да седите на стол, който е твърде къс или твърде дълъг за Вашия ръст? Ако е така, със сигурност вече сте установили, че липсата на такава настройка може да е причина за голямо неудобство. Обикновеният офис стол не предлага възможност за регулиране на височината. Неподходящата височина на седалката, може да доведе до болки в гърба и не само.

 

 

Ергономичният стол предлага регулиране на височината на седалката според ръста на този, който го използва. Тази функция позволява да настроите височината на стола така, че краката Ви винаги да са стабилно стъпили на пода. Това улеснява кръвообращението и предотвратява умората и изтръпването на долните крайници.

 

  1. Регулиране на дълбочината и широчината на седалката

Офис столовете, които не са ергономични, обикновено са с фиксирана дълбочина и широчина на седалката. Те предимно са направени или за определени потребители или са изработени спрямо средния ръст на човека. Това ограничава гъвкавостта на стола и го прави неудобен за потребителите, които са по-високи или по-ниски. Неудобството е условие, което след продължителна употреба става причина за различни травми на тялото.

 

За разлика от обикновените офис столове, ергономичните предлагат регулиране на дълбочината и широчината на седалката. Тази функция е изключително удобна, тъй като позволява да накланяте седалката според позата, която искате да заемате, и ръста Ви.

 

  1. Регулируема лумбална опора

Подвижната лумбална опора е уникално приспособление на ергономичните столове. Тя помага на гърба да заема естествената си S-образна форма и да е изправен по време на дългите часове работа в седнало положение. Обикновените офис столове може и да имат лумбална опора, но при тях тя е неподвижна. Това отново ограничава удобството за различните потребители.

 

Лумбалната опора трябва да е разположена на извивката на гръбначния стълб, за да му осигури подходящата опора. При ергономичните столове тази функция може да бъде настройвана спрямо тялото на потребителя. Това е изключително важно, тъй като лумбалните прешлени на гръбнака са поставени под голямо напрежение по време на седене и ако не им е осигурена подходяща опора, това може да доведе до болки и сериозни травми.

 

  1. Регулируема облегалка

Фиксираната облегалка на обикновените офис столове също може да е причина за дискомфорт. Дори широчината й да е достатъчно голяма за повечето потребители, ако не можете да променяте височината и ъгъла, това означава, че позите, които могат да се заемат са ограничени.

 

Както знаем, подвижността на един стол е от голямо значение за здравето на човека, който го използва. Възможността за регулиране на облегалката, с която разполагат по-голямата част от ергономичните столове, позволява да сменяте позицията си лесно, а това е добра предпоставка за повече движение по време на работа.

 

  1. Висока износоустойчивост на материята

Обикновените офис столове са изработени от материя, която да осигурява удобство при седене, но в повечето случаи те не разполагат с допълнителна подплата и материята не е достатъчно издръжлива за продължителните часове на работа.

 

Ергономичните столове са специално създадени, за да гарантират удобство и устойчивост, тъй като са предназначени за потребителите, които прекарват голяма част от ежедневието си в седнало положение. Една голяма част от тях разполагат със специална допълнителна подложка, която да осигури необходимия комфорт, но и да позволи на тялото да диша.

 

  1. Регулируеми подлакътници

Дори офис столовете да разполагат с подлакътници, те не могат да бъдат настройвани спрямо тялото Ви. Ако сте с по-висок или нисък ръст, е много вероятно ръцете Ви да не заемат правилната позиция и това да доведе до умора и болки в китките и рамената.

 

Предназначението на подлакътниците е да осигурят необходимата опора на ръцете и да им позволят да „почиват“. Ергономичните столове предлагат възможност за регулиране на тези елементи, така че да ги настроите на подходящата за Вас позиция.

 

  1. Стабилност и допълнителна опора на основата

Ергономичните столове обикновено разполагат с елегантен дизайн и много допълнителните функции за настройка, а също така и с допълнително опора на основата. Това осигурява на потребителите надеждност и сигурност при дългосрочното ползване на продукта. По-широката основа е предпоставка за по-голямата стабилност на стола.

 

  1. Регулиране на подглавника

В повечето случаи подглавникът на неергономичните столове е фиксиран. Това прави този елемент неефективен за хора, които са с по-висок или нисък ръст. Подглавникът осигурява на врата необходимата опора, но това може да се случи при правилно определената височина.

 

Повечето ергономични столове предлагат регулиране на подглавника във височина, а в някои случаи и в ъгъла.  Така ще можете да откриете перфектната позиция за опората на врата и да облекчите натоварването в горната част на тялото.

 

Както най-вероятно вече сте установили след прочитането на този материал, имате поне 8 основателни причини да предпочетете ергономичните столове пред обикновените офис столове. Те, разбира се, представляват по-голяма инвестиция, но тя определено си заслужава - все пак става дума за здравето на потребителите.

 

На страницата на ChairPro ще намерите голямо разнообразие на ергономични и неергономични офис столове. Свържете се с екипа ни от професионалисти, който ще Ви помогне в избора.

 

 

 

Прочети следващата

Аксесоари за ергономични столове

Аксесоари за ергономични столове

Подобрете и допълнете ергономията в дома и офиса чрез ефективни аксесоари.   Аксесоарите са онези малки детайли, които правят голямата разлика и в ергономията. Дори да сте открили перфектния ергоно...

Как да почистите офис стол?

Как да почистите офис стол?

Научете как да почиствате Вашият офис стол, за да Ви служи възможно най-дълго време.   Качествените офис столове са инвестиция, която трябва да бъде оправдана. За тази цел обаче потребителите също ...