Бързи рецепти срещу СТРЕС!

Бързи рецепти срещу СТРЕС!

Ще Ви предложим няколко практични съвета как да редуцирате стреса по време на работа и да направите офис средата уютна и здравословна.

 

Макар и сезонът на отпуските да чука на вратата, за повечето хора работата не само не спира, но и носи допълнително стрес, заради последиците от коронавируса. Ако сте Хоум офис или графикът Ви е променен, това може да е предпоставка за още по-голям стрес и дискомфорт. За да не допускате всички промени и странични влияния да се отразят на Вашата продуктивност и здравословно състояние, е добре да обърнете внимание на начина, по който се справяте с извънредните ситуации.

 

Как да разберете кога нивата на стрес са прекалено високи?

Въпреки че си мислим, че се познаваме добре, понякога, увлечени в работата и ежедневните задължения, дори не разбираме, че стресът ни е завладял. Ето кои признаци могат да Ви подскажат, че е време да се замислите как се грижите за Вашето спокойствие и комфорт:

 

  • Депресирано настроение – това може да се състои в загуба на увереност, раздразнителност или необщителност.
  • Загуба на интерес към работата си и чувството за апатия.
  • Не можете да спите или изпитвате умора през деня.
  • Имате проблеми с концентрацията.
  • Изпитвате мускулно напрежение, главоболие или стомашни проблеми.
  • Забелязвате намаляване на либидото си.
  • Обръщате се към алкохола, наркотиците или други вредни навици като механизъм за справяне със стреса.

 

За да се справите със стреса на работното място, трябва да създадете здравословна среда, в която да се чувствате спокойни и да можете да се фокусирате върху ежедневните си задачи. И тъй като е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи на практика, подготвихме списък с препоръки, които да приложите, за да подобрите настроението и да увеличите комфорта си:

 

  • Движете се повече

 

Един от най-ефективните методи да се заредите с енергия е като смените това статичното положение с активна дейност. Когато имате обедна почивка, е по-добре да направите крос или гимнастика, отколкото да скролвате безцелно в интернет. Не забравяйте, че е препоръчително да правите до 10 хиляди крачки на ден, като половината от тях е абсолютният минимум. За да улесните този процес, може да използвате електрическа пътечка за ходене, която да е винаги до Вас, за да Ви подсеща да се движите. Този чудесен аксесоар може да съчетаете с регулируемо бюро, като поставите пътечката под бюрото и така да се движите, докато работите. Регулируемото бюро ще Ви позволи да работите изправени и да се навеждате и раздвижвате, управлявайки плота.

 

  • Релаксирайте

 

Друг важен аспект от предотвратяване на претоварването, е да си осигурявате моменти от деня, в които наистина да се отпускате. За това могат да помогнат йога практики, а ако нямате такава възможност в офиса, опитайте само с дихателни упражнения. Процесът ще бъде изключително улеснен, ако имате удобен ергономичен стол, който предотвратява напрежението в тялото и намалява нивата на стрес.

 

 Ако в стъпалата Ви има натрупано напрежение, това не по-малко може да повлияе на настроението. За да се погрижите за тях, използвайте специална подова подложка. Този страхотен аксесоар може да намали умората в краката както в изправено, така и в седнало положение.

 

Не забравяйте и зоната за почивка, която може да обзаведете със свежи и комфортни мебели, без значение дали това е в офиса или дома Ви. Овалните форми и естествените цветове, като кафяво и зелено, доказано балансират емоциите, защото ни карат да се чувстваме защитени.

 

  • Организирайте работното пространство

 

Едва ли не сте запознати с феномена, който кара много хора да подреждат, когато се чувстват изнервени. Дори без да стигате до подобно състояние, това е лесен начин за справяне с моментния стрес. Подредете работното си пространство. Има някои аксесоари, които могат да Ви помогнат да освободите място - например стойка за монитор. Разбира се, задължителен елемент за всеки офис, независимо дали е в рамките на дома или не, са подходящите мебели за съхранение, с които не само ще организирате пространството, но и ще го направите по-стилно и приятно.

 

  • Наспивайте се добре

Дори да сте чували, че сънят е само за слабите, действително е доказано, че човек не може да бъде достатъчно продуктивен, когато няма т.н. „здрав сън“.

 

Това е така, защото липсата на сън пречи на способността Ви да се справите дори с нормални количества стрес и се отразява негативно на настроението. Ето няколко съвета как да се наспивате добре, за да сте фокусирани на работа:

  • Спете по осем часа през нощта.
  • Придържайте се към график за спане – лягайте си по едно и също време и се събуждайте по същия начин.
  • Избягвайте да спите през почивните дни. Въпреки, че е изкушаващо да се излежавате, вместо да прекъсвате постижението си до този момент, по-добре се включете в някаква активност и запазете съня за през нощта.
  • Изключвайте екраните на телефона, телевизора и компютъра поне един час преди да си легнете. Вместо това вземете хубава книга, която ще Ви помогне да се отпуснете и да заспите.

 

  • Яжте здравословни и питателни храни

Както вече споменахме, много хора се обръщат към нездравословните навици, когато нивата им на стрес са завишени. Един от тези навици е храненето с храни, които не са полезни за организма и дори влияят негативно на нервната система.

 

Защо се случва това?

Когато сме стресирани, мозъкът ни освобождава хормона кортизол, което ни кара да посягаме към солени, сладки и мазни храни заради временното удоволствие, което носят. Но по ирония на съдбата яденето под влияние на стрес само изостря проблема.

Храните с високо съдържание на захар или мазнини като пица, бургери и сладолед ни карат да се чувстваме летаргични, а така е по-малко вероятно е да се справим с проблемите, които стоят пред нас. Това ,от своя страна, само увеличава нашия стрес. Ето защо е толкова важно да се храним със здравословни храни, богати на сложни въглехидрати, които подхранват мозъка и поддържат концентрацията и фокуса.

Справянето със стреса на работното място определено изисква усилия, но е разрешима задача. След като приложите нашите съвети, Ви гарантираме, че ще усетите положителната промяна не само за себе си, но и за хората около Вас. Работата в спокойна и продуктивна среда е от решаващо значение за здравословното състояние и успеха на служителите. На страницата на ChairPro ще намерите необходимите мебели и аксесоари, които ще подобрят значително комфорта на офиса. 

Прочети следващата

Дезинфектант вместо кафе на входа

Дезинфектант вместо кафе на входа

Машината за дезинфекция се оказа едно от най-ефективните решения за справянето с разпространението на вируси.   Не е ясно дали знаем достатъчно за новия коронавирус , но за сметка на това знаем, ч...

РЕГУЛИРУЕМИ БЮРА – подобрете здравето си, докато работите!

РЕГУЛИРУЕМИ БЮРА – подобрете здравето си, докато работите!

Научете как ергономичните бюра помагат за подобряването на здравословната среда в офисите и дома.   Регулируемите бюра се превръщат в много популярно обзавеждане за офисите, както и за работата от ...