8 Предимства от работата от вкъщи за служителите

8 Предимства от работата от вкъщи за служителите

Защо си струва да обмислите възможността за работа от хоум офис?

 

През последните години хоум офисът или дистанционната работа стана не само модерен, но и полезен начин, в който служителите и работодателите могат да си сътрудничат и да постигат резултати. Противно на общото първоначално схващане, работата от дистанция има ползи не само във финансов аспект.

 

Предимствата на дистанционната работа включват оптимизиране на ресурсите, повишаване на мотивацията и производителността на служителите. Особено след появата на COVID-19 работата от вкъщи се превърна в „новото нормално“ за много фирми. И това никак не е случайно – освен че така се осигури сигурността на работещите екипи, се даде и силен тласък на развитието на технологиите. Забеляза се и увеличение на хората, работещи на свободна практика, както и на т.н. дигитални номади.

 

Какви са ползите от дистанционната работа за служителите?

 

  1. Свобода и гъвкавост

Една от най-големите ползи за служителите, работещи онлайн е, че те имат възможност да планират оптимално времето си, така че да бъдат ефективни както в работата си, така и през останалото си свободно време. Гъвкавостта в работното време също е начин да се изгради доверие в екипа и да се донесе повече удовлетворение на работещите.

 

  1. Спестяване на разходи

Разходите, обвързани с работата в традиционния тип офис за служителите, не се ограничават само до пътуването. Към тях можем да включим средствата, необходими за закуска, обяд, работно облекло. В повечето фирми кафето и водата са осигурени, но всичко останало трябва да бъде покрито от работниците. Когато работите от дома си, голяма част от тези суми могат да бъдат намалени, а други дори изключени.

 

Въпреки че не е препоръчително родителите да работят и да гледат същевременно децата си вкъщи, това може да е вариант, в който може да се намери решение, комбиниращо професионалните задачи и грижите за децата. Така също и бъдещите майки могат да работят възможно най-продължително време преди да излязат в майчинство.

 

  1. Местоположение

Работата от вкъщи всъщност представлява работа от мястото, което служителите избират за временно или постоянно местожителство. Разбира се, при нужда то може да бъде променяно. Така може да се избере местонахождение, което не изисква заплащане на квартира в голям град и да се ограничат дългите пътувания. Необходимо е да бъде осигурена само стабилна интернет връзка. За да бъде успешен дистанционният модел на работа не на последно място служителите трябва да бъдат отговорни и да спазват сроковете за изпълнение на работните задачи.

 

  1. Тишина и спокойствие

Всички знаем, че традиционните офиси са социална среда, която може да бъде доста шумна и разсейваща. Много хора не успяват да постигнат необходимата концентрация и така изостават със задачите си. Един добър вариант за справяне с фоновия шум в офисите е изолирането с подвижни прегради и панели, които поглъщат разсейващите звуци. Работата от вкъщи може да е много по-вдъхновяваща за голяма част от служителите, затова е добре да се обмисли дали това не най-добрата опция за тях.

 

  1. Здраве и щастие

От една страна, определено пътуването от и до офиса отнема ценно време и понякога може да бъде стресиращо. Навярно на много хора им се е случвало да започнат деня си, попадайки в задръстване или в друга изнервяща ситуация. Ако използвате и градския транспорт, това увеличава възможността за контакт с други хора, което не е желателно, особено при положение, че все още се справяме с COVID-19.

 

Вместо това времето за пътуване може да бъде оползотворено за качествена закуска у дома с чаша от любимото кафе и време за релакс или дори за повече сън. Всички тези смекчаващи стреса условия подобряват представянето по време на работа.

 

  1. Работата от вкъщи се превърна в предпочитан вариант през последните години

Преди пандемията от Covid-19 беше възприето, че предимно работещите на свободна практика могат да се възползват от възможността за работа от дистанция. Сега обаче много собственици на фирми осъзнаха предимствата на тази практика и се насочиха към осигуряването и за такава възможност за професионална реализация. Това от своя страна мотивира служителите да се представят по най-добрия начин, за да отговорят на изискванията и критериите на работодателите.

 

  1. Баланс между работата и личния живот

Няма как да пропуснем и ползите за личния живот, които носи работата от вкъщи. Благодарение на спестеното време, не се налага членовете от екипа да пътуват, да бъдат стресирани от строгите правила в офиса и да се лишават от времето, което могат да споделят с близките си.

 

  1. Удобна среда според индивидуалните нужди

Работата от вкъщи ни позволява сами да моделираме и определяме как ще изглежда личния ни офис. Традиционните офиси наистина могат да имат много модерен и комфортен интериор, но у дома можем да направим всички промени, когато и както решим за добре. Тук можем да включим и изборът на ергономични мебели, отговарящи на индивидуалните ни нужди. Поради това и много хора се чувстват по-щастливи и са по-продуктивни, работейки от хоум офиса си.

 

Дистанционната работа има редица предимства както за служителите, така и за работодателите и това е основна причина да придобива все по-голяма популярност. Ако и Вие сте решили да преминете към работа от хоум офис, е добре да помислите и за това как да го направите възможно най-удобен и практичен. Ергономичните офис столове и бюра, които ще намерите на страницата на ChairPro могат да Ви помогнат да постигнете здравословна и продуктивна среда у дома. Не пропускайте да разгледате и останалите ни предложения за офис обзавеждане. Свържете се с нашия екип от специалисти, който е винаги на Ваше разположение, за да отговори на всичките Ви запитвания.

 

Прочети следващата

В търсене на идеалния офис стол

В търсене на идеалния офис стол

Защо все още не сме го открили?   Офис столовете са основен компонент от обзавеждането в офиса, но изборът им определено не трябва да е на случаен принцип. За да разберем дали са подходящи за нас, ...

10 ползи от дистанционната работа за работодателите

10 ползи от дистанционната работа за работодателите

Какви предимства има работата от вкъщи за собствениците на бизнеси?   С развитието на технологиите и промените през последните години все повече компании предлагат на служителите си възможност за р...