Как да настроим ергономично бюро?

Как да настроим ергономично бюро?

Съвети за настройка на ергономично бюро в седнала и изправена позиция


Ергономичните бюра са офис мебели, специално създадени за хора, които прекарват дълго време седнали, работейки на компютър или играейки на игри. Все повече компании започнаха да инвестират в такова офис оборудване и това не е случайно. Причината за това е, че ергономичните бюра насърчават здравето и продуктивността на служителите. В тази статия ще разгледаме как да настроите ергономично бюро, както за работа в изправена, така и в седнала позиция. 


Как да настроите ергономично бюро?


Ергономичното бюро ви дава възможност да се движите повече. Препоръчително е да се раздвижвате поне веднъж на час, като смяната на работната позиция допълнително ще подпомогне здравето ви. 


Настройка на ергономично бюро при изправена позиция

Работата в изправена позиция подобрява кръвопотока, енергизира и стимулира концентрацията. 


За да може регулируемото бюро да бъде максимално полезно за вас, е от ключово значение каква височина на работния плот ще зададете. Съответно при изправена позиция височината на плота ще е различна от тази при седене на офис стол. 


В изправена позиция височината на работния плот трябва да е такава, че да може да работите с прибрани лакти към тялото. При работа с клавиатурата - китките трябва да са на нивото на лактите или по-ниско. Следователно височината на работния плот трябва да е на нивото на лактите или малко по-ниско. 


Мониторът трябва да е разположен на една ръка разстояние от главата, а ръба на мониторът да е на нивото на очите. Добре е мониторът да е наклонен леко назад. 

Гърбът ви трябва да е изправен, а раменете да са отпуснати. 


Препоръчително е да не стоите много дълго време в една поза, когато сте изправени. Може да прехвърляте тежестта от единия крак на другия, да се протягате, а от време на време може да спирате, за да направите кратки упражнения като клякане, напади или повдигане на прасците. 


Препоръчваме ви също да носите удобни обувки, които не са на токчета. Може да използвате и подложка за крака, която ще ви помогне да намалите умората в долните крайници и в същото време да сте стъпили стабилно. Моделът бюро на сайта ни е подходящ за употреба както в изправена, така и в седнала позиция. 


Дръжте предметите, които най-често използвате по-близо до вас, а тези, които използвате по-рядко, дръжте по-далеч. 


Настройка на ергономично бюро при седнала позиция


Преди да настроите вашето офис бюро, регулирайте офис стола си. Ергономичните столове предлагат възможност да зададете подходящите настройки за здравословна стойка. 


Регулирайте височината на регулируемото бюро, така че при работа лактите ви да образуват 90 градуса. Също така коленете ви трябва да сключват 90 градуса. 


Бедрата трябва да са успоредни на земята или да са леко наклонени надолу, а стъпалата да са стабилно стъпили на пода или на подложка за крака. 


Ако офис столът ви позволява, регулирайте лумбалната опора до удобно за вас положение, за да поддържате естествената извивка на долната част на гърба си. 

Височинно регулируемо бюро Ergo Desk Pro

Еrgo Desk Pro e височинно регулируемо бюро от висок клас, което се отличава със своя стилен и изчистен дизайн, висока товароносимост от 125 килограма. Неговият диапазон за повдигане е 600 – 1230 mm. 


Бюрото разполага със здрава основа и два почти безшумни мотора за повдигане. Може да регулирате височината на бюрото лесно и интуитивно чрез контролер с лед дисплей, който има възможност за запаметяване на 3 позиции. Освен това Еrgo Desk Pro притежава сензор против сблъсък с други предмети и аларма, която да ви напомня да смените позата си.  


На сайта на ChairPro може да научите повече за Ergo Desk Pro и да разгледате останалите ни ергономични мебели, които са специално предназначени за продължителна работа.

Прочети следващата

Как да постигнем правилна стойка пред компютъра

Как да постигнем правилна стойка пред компютъра

Съвети за правилна стойка пред компютър Правилната стойка ще ви предпази от много здравословни проблеми и дискомфорт, особено ако работите дълго време пред компютър. Макар да не усещате, продължит...

Как да изберем правилното височинно регулируемо бюро?

Как да изберем правилното височинно регулируемо бюро?

Общоизвестно е, че седенето в продължителни периоди е един от проблемите на нашето ежедневие, като много от нас седят на бюро средно над 9 часа на ден. Според Европейската комисия за безопасност и ...