Как да настроим ергономичен стол

Как да настроим ергономичен стол

Научете как правилно да настройвате ергономичния си стол, за да сте сигурни, че тялото Ви заема оптимална поза при седене.

 

Ергономичните офис столове са все по-предпочитани пред обикновените, тъй като разполагат с множество ергономични функции, които ги правят гъвкави и много по-удобни. Чрез регулиране на различните функции всеки, който прекарва продължително време пред компютъра в офиса или у дома, има възможност да предотврати последиците от неудобното седене, които никак не са за подценяване.

 

 Тези специализирани столове са изработени така, че да осигурят максимална опора и да бъдат адаптирани към тялото на потребителя. Въпреки всички предимства на ергономичните офис столове, ако потребителите не са наясно как да ги настроят спрямо индивидуалните си нужди, няма да могат да извлекат максимума от използването им.

 

Ето защо създадохме този материал, в който да Ви помогнем да откриете правилната формула за настройката на ергономичния стол. Основните функции за регулиране, с които разполагат повечето ергономични столове са следните:

  • Височина на седалката;
  • Дълбочина на седалката;
  • Лумбална опора;
  • Регулиране на ъгъла на наклон;
  • Регулиране на подлакътниците;
  • Регулиране на височината на облегалката;
  • Регулиране на подглавника.

 

Ще преминем през всяка една от тези функции, за да разгледаме как правилно да настроите ергономичния стол:

 

Височина на седалката

Винаги стартирайте настройката на стола от височината на седалката. Тя определя основната позиция, която тялото ще заема при седене. Задайте височината на стола така, че лактите Ви да са на височината на бюрото. Мониторът на компютъра трябва да е разположен срещу Вас и да е на височината на погледа, а разстоянието между вас и монитора трябва да е между 60 и 100 см. Така ще ограничите напрежението във врата и ще защитите зрението си. Можете да регулирате лесно позицията на монитора чрез подвижна стойка, а регулируемото бюро би Ви осигурило не само лесна настройка на височината, но и възможност за работа в изправена позиция.

 

Когато сте седнали на стола, краката Ви трябва да са стабилно стъпили на земята и ъгълът, който бедрата и долната част на краката образуват да е 90 градуса. В същото време между задната част на коляното и ръба на седалката трябва да има около един юмрук разстояние – според тази мярка ще откриете и перфектната позиция на дълбочината на седалката.

 

Правилната настройка на височината на седалката ще облекчи натоварването на гръбначния стълб и  ще помогне на тялото да заеме естествена си позиция така, че колената и бедрата да не са под напрежение.

 

Дълбочина на седалката

Това е следващата по важност настройка, която определя до голяма степен дали тялото ще бъде в оптимална поза. Благодарение на нея могат да се облекчат болките в шията и долната част на гърба. Най-важното при нея е да постигнете подходящото разстояние между задната част на коляното и ръба на седалката, както вече споменахме.

 

Ако това разстояние е твърде голямо, това означава, че мястото, което ще заемате от седалката няма да е достатъчно, за да може да се разпредели равномерно натоварването от горната част на тялото. Това ще доведе до интуитивно накланяне напред и евентуално до болки в кръста и врата.

 

Ако пък разстоянието е твърде малко, притокът на кръв към краката ще бъде ограничен, което от своя страна води до изтръпване на крайниците и болки в гърба.

 

Лумбална опора

Тази функция помага да се намали напрежението в долната част гърба и гръбначния стълб, като предоставя необходимата опора на кръста. По този начин тялото може да заеме естествената си S-oбразна форма, без да се изкривява.

 

Когато лумбалната опора е подвижна, можете лесно да определите правилната й позиция, като усетите къде точно съвпада с извивката на кръста. Обикновено това се случва чрез придвижване нагоре-надолу на опората, вградена в задната част на облегалката.

 

Регулиране на ъгъла на наклон на облегалката

Ъгълът на на наклона на облегалката може да бъде регулиран, като при отключване на тази функция и отпускане на тялото сами да определите позицията, която ще бъде най-удобна за Вас. Важното в случая е да не заемате такава поза, в която да напрягате шията, като я издавате напред по време на работа. Ако наклонът е прекалено малък, може интуитивно да навеждате тялото си напред, което също не е препоръчително. Ще откриете перфектната позиция, като „слушате“ тялото си и намирате онези позиции, в които не изпитвате никакво напрежение.

 

Допълнителен съвет: за да раздвижвате тялото си, препоръчваме периодично да сменяте наклона на облегалката. Тази функция не присъства при всички ергономични столове, но е много полезна, затова проверете дали моделът, който избирате, я има.

 

Регулиране на подлакътниците

Тяхната основна функция е да намалят напрежението в горната част на тялото. Ако имате болки в гърба, раменете и шията, правилно настроените подлакътници ще Ви помогнат да забравите за тези проблеми. Различните модели ергономични столове имат различна подвижност на подлакътниците, но трябва да запомните няколко основни неща при настройката им.

 

Всъщност подлакътниците на офис стола свързват ръцете с бюрото. Затова трябва да бъдат на такава височина, в която да усещате необходимата опора и ръцете да заемат естествена работна позиция. Това е постигнато, когато лактите Ви образуват ъгъл между 90 и 110 градуса. Също така, подлакътниците не трябва да са прекалено отдалечени или прекалено близо спрямо тялото.

 

Регулиране на височината на облегалата

Това е още една от функциите, които може да не присъстват във всеки ергономичен стол. Определете височината на облегалката, като я придвижвате нагоре и надолу според възможността на стола. За целта тя може да бъде променяна чрез механизъм, лост или чрез ръчно придвижване надолу-нагоре. Височината на облегалката трябва да е такава, че да усещате опора на целия гръб.

 

Регулиране на подглавника

Ергономичните столове с наличен регулируем подглавник предлагат още по-голямо удобство и опора на врата. Ако Вашият модел има извит подглавник, който може да се настройва във височина и ъгъл, ще се насладите на незаменим комфорт, без значение каква позиция сте избрали да заемете. Редно е да споменем, че извивката на подглавника трябва да съвпада с извивката на врата.

 

Следвайки съветите, които изброихме, ще можете да вземете максимума от възможностите на Вашия ергономичен стол. Ако все още сте в търсене на подходящия модел за Вас, разгледайте страницата на ChairPro. Не се колебайте да се свържете с нас. Нашият екип от експерти ще Ви помогне да направите най-добрия избор, който да отговаря на индивидуалните Ви нужди.

Прочети следващата

Кой ергономичен стол е най-добър

Кой ергономичен стол е най-добър

В тази статия ще представим едни от нашите най-добри предложения ергономични столове, които са гаранция за качество и комфорт.   Без значение дали работите в офис или в домашни условия, или се обуч...

Аксесоари за ергономични столове

Аксесоари за ергономични столове

Подобрете и допълнете ергономията в дома и офиса чрез ефективни аксесоари.   Аксесоарите са онези малки детайли, които правят голямата разлика и в ергономията. Дори да сте открили перфектния ергоно...