Ергономията в България - Нейко Нейков

Ергономията в България - Нейко Нейков

Нейко Нейков e управител на фирма за трудова медицина и обучения „Респонса Превент“ - част от голяма международна група за здраве и безопасност на труда, в петнайсет държави в цяла Европа. Тяхната основна мисия е да създават продукти и решения за партньори и клиенти.

Господин Нейков, какво е мястото на трудовата медицина в страната ни?

В България това е малко поизостанала, позабравена материя. Нашето законодателство поставя така наречените минимални изисквания, които всъщност са българската трудова медицина. Но по-важното са мерките за здраве и безопасност на труда, които са много по-широко понятие и нашата фирма акцентира предимно на тях. Това са мерките, които се взимат за оптимизране на работното място, за условията на труд, за необходимата ергономия, правят се анализи, както препоръки как да бъдат подобрени условията на труд и други. Самата трудова медицина от гледна от гледна точка на законодателство, изключително остаряла и занижена като изисквания.

Какви обучения правите?

„Респонса Привент“ се занимава с голяма група от обучения. Една от основните ни включва обучения за здравето и безопасността в условията на труд. Друга голяма група е свързана с автомобилната индустрия. Ние сме официален представител на Немската асоциация на автомобилопроизводителите в Германия VDA QMC, за внедряване на стандарти и обучения на всички предприятия, които искат да произвеждат части и компоненти за немския автомобилен пазар.

Предстои ви проект, свързан с ергономията. Бихте ли ни разказали за него?

Всъщност това не е проект, а по-скоро продукт. От няколко месеца доста активно разработваме няколко наши нови продукти. Единият се казва „Безопасен офис“, другият „Безопасен ИТ сектор“ и в част от тези нови продукти е заложена така наречената ергономия. Ергономията е науката, която следва работната обстановка и я съпоставя със знанието, уменията, здравето в доста компоненти, свързани с човека. Западна Европа, Австралия, Канада, САЩ са държави, които вече 25 години изключително усилено работят по темата. Те се грижат стриктно за ергономични работни места и именно последното словосъчетание е обединител между „Респонса Привент“ и ChairPro на българския пазар. Нашата задача е да разработим модела, да кажем какви са условията на труд в предприятието, какви са конкретните нужди на работника, а ChairPro да изпълни всичко това.

Застъпена ли е достатъчно ергономията в България?

Според нашите проучвания, виждаме, че в България стават все по-популярни думички като "ергономия" и „управление на стреса“, но всъщност само си говорим за това. Ние вярваме в максимите „Това на мен няма да се случи“ или „Тези неща са за западняците“.

Има ли сфери, в които ергономията е застъпена най- много?

Хората обичат масово да повтарят „Трябва да си избера стол“. Човешкото тяло не е проектирано да седи, а да стои право или да лежи, така че всеки има нужда от ергономия – от продавача на вестници в малка будка до най-голямото предприятие. Няма значение дали говорим за училище, детска градина, ИТ фирма или предприятие тип „Кремиковци“ или „Стомана Перник“.

Обикновено ергонимията се свързва с по-богатите фирми. През последните 7, 8 годни ИТ секторът прави доста неща в тази посока и инвестира в по-качествени материали, по-голям комфорт за служителите си, което е стъпка в правилната посока. Но липсват достатъчно предварителни проучвания. Например, какви точно трябва да бъдат индивидуално съобразените работни места. Ако една компания купи 100 еднакви стола за 100 служителя, това означава, че не е направила никакво проучване, защото всеки стол трябва да бъде съобразен с персоналните нужди и проблеми.

Усилията на компаниите в посока ергономия са въпрос на пари или на култура?

И на двете. В ИТ сектора вече е честа практика служители да се привличат по следния начин: „Ела да работиш при мен – разполагаме с по-хубаво работно място, имаме фитнес център, имаме забавление за децата ти“. В същото време тези фирми у нас обикновено са собственост на международни компании, които през 2, 3 години правят одити, свързани с безопасността и здравето. А ергономията е част от това.

Как може да увеличим знанието за ергономията в България?

Тази информация, която в момента ни залива, трябва да бъде канализирана. Тук е работата на професионалистите – на нас, на колегите от ChairPro. Познавам фирмата ви добре и знам, че когато се появи клиент в шоурума ви, се стремите да бъдете максимално полезни. Повишаването на знанията е единственият устойчив път, по който темата за ергономията може да се развива. Хората трябва да разберат, че ергономията не е просто един стол, а всичко, което ни обгражда на работното място.

Прочети следващата

Офис стол само за жени!

Офис стол само за жени!

Запознайте се с нашите препоръки за избор на стол за жените, които работят дълго пред компютър.   Работната среда е една и съща и за мъже, и за жени. Еднакви бюра и столове, лаптопи… Знаете ли обач...

ИТ компания дарява столовете си на деца

ИТ компания дарява столовете си на деца

След като подменя част от офис обзавеждането си, компанията Tech Core решава да дари здравите си столове за добра кауза. Чрез посредничеството на ChairPro, дарението намери своето предназначение - ...