5 полезни начина за поддържане на позитивна работна среда

5 полезни начина за поддържане на позитивна работна среда

Защо е важно да се поддържа положителна работна среда?

 

Ние се влияем както от нещата, които вършим на работа, така и от нещата, които виждаме. В този смисъл, обзавеждането на работната среда влияе пряко на начина, по който се чувстваме и работим. Атмосферата в офиса се отразява на всички служители, дори да не го забелязвате през цялото време.

 

Повечето хора, работят между 40-45 часа от седмицата, като това  се случва през най-активната им част от денонощието. Това означава, че нашето настроение през деня зависи до голяма степен от работната обстановка. Колкото и да се опитваме да бъдем позитивни, ако самата среда не предразполага към хармонични отношения, може да не успеем да задържим позитивното си състояние много дълго.

 

В тази статия ще разгледаме кои са ползите положителната работна среда и как можем да я постигнем.

 

Ползи от създаването на позитивна работна среда

Когато климатът в офиса е позитивен, служителите няма да се фокусират върху личните си проблеми, а ще изпълняват задълженията си по-ефективно. Важно е да разберете, че позитивната корпоративна култура се формира както на ниво взаимоотношения, така и чрез обзавеждането на офис средата.

 

Позитивната работна среда означава и здравословна работна среда, затова всяка грижа за здравето на служителите допринася за хармоничната атмосфера.

 

Позитивната работна среда ще помогне на служителите да бъдат по-продуктивни, ще можете да задържите добрите си кадри и ще се радвате на повече приходи. Убедихте ли се, че си заслужава да положите усилия в тази насока?

 

И така, как да постигнете позитивна работна среда?

Ето нашите най-важни препоръки за това какво бихте могли да направите, за да поддържате положителна работна среда.

 

  1. Насърчавайте доброто здраве на служителите

Според проучвания, проведени сред работещи в офисите, се потвърждава, че работната среда може да е причина за проблеми с психичното здраве. Важно е да обърнете внимание на психичното здраве на служителите си, за да можете да разчитате, че те ще могат да бъдат пълноценни на работа. Ако забележите, че някой взима често отпуск по болест, това може да е причина за психични проблеми. За да им помогнете, осигурете възможност за анонимна консултация със специалист.

 

  1. Работна среда, която повишава сътрудничеството

Сплотеният екип е този, в който комуникацията е насърчена. За целта можете да осигурите отворен тип офис, който е известен и още като споделен офис. Отворените работни пространства предразполагат към общуване и създаване на приятелски взаимоотношения. Ако искате все пак да осигурите уединение, шумоизолиращите панели и стени са чудесно решение. Те са лесни за поставяне, придават естетически вид на средата и в същото време помагат за осигуряването на лично пространство в споделените офиси.

 

Важно е работната среда да отговаря на психологическите и когнитивните нужди на служителите ви. Също така работниците в офисите могат да бъдат подкрепени чрез модерни ергономични мебели. За да подобрите тяхното здраве и комфорт, бихте могли да въведете ергономични офис бюра. Насърчавайте добрите пози на седене, като осигурите ергономични столове, които намаляват болките във врата и гърба.

 

  1. Положителна култура на работното място

Според проучвания на McKinsey & Company компаниите, които имат установени ценности и добра фирмена култура постигат между 60 и 200% възвръщаемост на инвестициите си в служителите. Това означава, че в компанията ви трябва да има съгласуване между личната и фирмената култура.

 

  1. Редовна проверка за здравето и щастието на екипа

Тук не става дума за това да се следи за реда на работното място. Под редовна проверка имаме предвид вие или управителят на фирмата да имате личен контакт с всеки от служителите. Целта е служителите да усетят, че тяхното мнение има значение, че те са ценени кадри и работят във фирма, където се интересуват от това дали са щастливи. Човекът, който извършва тази дейност трябва да бъде лидер, а не шеф. Да ги пита за тяхното благосъстояние, за мнението им по дадени въпроси и дали имат решения за някои проблеми.

 

  1. Възможности за развитие на служителите

При редица проучвания е установено, че една от причините някой специалист с голям потенциал да избере определено място за работа, е възможността за развитие. В този смисъл, вие трябва да обмислите добре дали предлагате такива условия, в които служителите да се борят за своето развитие и да виждат своето израстване в дългосрочен план.

 

Обикновено служителите, които са най-ефективни, са амбициозни хора и се стремят да постигат все повече успех в живота си. Ако вие осигурите такива условия във вашата компания, бъдете сигурни, че и резултатите няма да закъснеят и ще имате повече приходи.

 

Създаването на позитивна работна среда не е индивидуална задача. Уверете се, че и вашите служители взимат активна част в този процес. Определете заедно ден, в който да възнаградите усилията си. Обменяйте идеи и опит и не подценявайте новите кадри.

 

В обобщение можем да кажем, че създаването на положителна работна среда е възможно, ако самите работодатели са насочени към това. Внедрете различни механизми и осигурете платформи за развитие на служителите, както неформално, така и формално. Осигурете подходящи ергономични мебели на своя екип и се радвайте на  резултатите.

 

Ако сте решили, че е време да обновите офис обзавеждането си с по-модерно, здравословно и функционално, разгледайте предложенията на ChairPro. При нас ще намерите голямо разнообразие от качествени ергономични мебели. Не се колебайте да се свържете с екипа ни за повече информация.

 

Прочети следващата

Eргономични тенденции в офис обзавеждането

Eргономични тенденции в офис обзавеждането

Как да обзаведете офиса си, така че да е ергономичен и модерен?   Все повече собственици на бизнеси се интересуват от ергономичните тенденции, тъй като разбират колко е важна ергономията за служите...

Офис столове и офис бюра за Черен Петък

Офис столове и офис бюра за Черен Петък

Офис столове и офис бюра за Черен Петък от ChairPro - лидер в ергономичните мебели и обзавеждане.