Какво е Ергономия?

Ергономичните столове се проектират с цел постигане на пълен комфорт за човешкото тяло. За да придобиете по-ясна представа за нашите ергономични столове, можете да разгледате информацията по-долу!

 

Какви са предимствата на ергономичните столове?

Може и да мислите, че си почивате, докато седите на стола си, но всъщност, продължителното седене оказва голямо напрежение върху лумбалната част на гърба. Ергономичните офис столове, когато са нагласени така, че да прилягат на индивидуалните мерки на Вашето тяло, създават и балансират правилната му поза в седнало положение. Заедно с правилното разположение на бюрото и другите Ви офис принадлежности, Вашият ергономичен стол ще спомогне за предотвратяване на умората и натоварването на тялото. Комфортният офис стол позволява да се съсредоточите върху работата си и да я вършите по-добре.

 

Как да избера стол, който да приляга на индивидуалните мерки на моето тяло?

За постигане на най-добри резултати, препоръчваме да изберете регулируем ергономичен стол. Регулируемите столове в най-опростения си вариант Ви позволяват да нагласявате височината и дълбочината на седалката, както и височината на подлакътника. При по-високите класове ергономични столове облегалката се регулира нагоре, надолу, напред и назад за постигане на оптимално удобство спрямо височината на Вашето тяло. Триизмерната подвижна облегалка или седалка пък позволяват столът да се нагласи в най-подходящата позиция за Вашето тяло, а облегалката с лумбална опора поддържа долната част на гръбнака в неговата естествена позиция.

 

В какви случаи е добре да си взема ергономичен стол с колелца?

Ако имате нужда от подвижен стол, имайте предвид повърхността на пода на работното Ви място, когато избирате стол на колелца. Плътният мокет или килим ще пречат да колелцата да се движат плавно по пода. Мобилните ергономични столове се движат най-добре върху тънък мокет или килим, плочки или дървен под. Можете също така да използвате подложка за под, както за да защитите по-добре повърхността на пода, така и за да осигурите по-лесно движение на стола. Препоръчваме Ви да не използвате мобилни ергономични столове, ако работата Ви изисква да седите постоянно на едно място.

 

Кои фактори на работното място трябва да имам предвид?

Важен фактор е колко време ще прекарвате във Вашия ергономичен стол. Само защото един стол е обозначен като ергономичен, това не означава, че той ще приляга на всеки тип тяло и ще е подходящ за всеки вид работа. Инвестирайте във висок клас офис стол, ако прекарвате много време седнали зад бюрото си или на масата. Друг важен фактор са размерите. Ако работите в тясно помещение, преценете дали новият Ви ергономичен стол няма да заема голямо пространство. Също така, имайте предвид и движението, което се изисква на работното Ви място. Предпочетете въртящ се или подвижен ергономичен стол на колелца, за да се движите комфортно по време на работа.

 

Ергономия

Ергономията е наука, която изучава съответствието на заобикалящата среда към човешкото тяло и намаляването на умората и дискомфорта чрез проектиране на такива продукти.
Когато става въпрос за дизайн на офис мебели, трябва да се има предвид дали продуктите, които се проектират съответстват на нуждите на хората, които ги използват. На работа, в училище или вкъщи, когато продуктите са подходящи за потребителя, резултатът е повече комфорт, по-висока продуктивност и по-малко стрес.

 

Антропометрични мерки

Антропометрията е наука, която измерва телесните размери на едно население. Когато се проектират продукти, важно е да се има предвид, че човешкото тяло има различни размери и форми. Антропометричните данни варират значително между населенията на различни държави.

 

Персентил хора

Антропометричните величини за всяко население се класифицират по размери и се описват като персентили. Обичайна практика е да се проектират продукти от 5-ти персентил (5-ти%) жени до 95-ти персентил (95-ти%) мъже. Стойността за определена величина на 5-ти% жени (напр. седяща височина) обикновено отговаря на най-малката мярка за проектиране за едно население. Противоположно, 95-ти% мъже може да отговаря на най-голямата мярка за проектиране. Мерките от 5-ти до 95-ти персентил обхващат почти 90% от населението. За да се проектира за по-голяма част от населението, трябва да се използва диапазон от 1-ви персентил жени до 99-ти персентил мъже.

Фигура 1 показва сравнение между персентил мъже и жени. 

Фигура 1. Относителни размери на различни персентил хора. Данните са от текстове на Dreyfuss, Kroemer и Woodson.

 

Антропометрични бази данни

Антропометричните бази данни сравняват хора от различни възрасти и професии. Тези данни може да представят статични мерки, като например „по-къса дължина на крака” или функционални мерки като „достигане”.

Фигура 2 и Таблица 1 показват обичайните мерки, използвани при проектиране на офис мебели.

Фигура 2. Обичайни мерки за позиции на тялото в офис среда. Стойностите са в Таблица 1.

Таблица 1. Антропометрични мерки (заедно с облекло) на дребни и едри мъже и жени от BIFMA Ergonomics Guidelines, 2002.

 

Обичайни мерки за позиции на тялото в работна среда

Има някои обичайни позиции на тялото в офис среда, които могат да се взимат предвид при проектиране на продукти за работното място или среда:

 • Стоящи позиции
 • Седящи позиции
 • Достигане
 • Движение

Тази секция разглежда насоките за седнала позиция.

 

Седящи позиции

Знаейки по кои параметри да се проектира един продукт за потребител в седнало положение може да увеличи значително комфорта на този потребител. Обичайните седящи антропометрични мерки са показани на Фигура 4.

Фигура 4. Обичайни антропометрични мерки за седяща позиция. Стойностите са описани в Таблица 2.

Таблица 2. Стойности на 5-ти до 95-ти персентил мъже и жени в седнало положение, които се използват при проектиране на съответни продукти. Данните са от BIFMA Ergonomics Guidelines, 2002.

 

Гръбнак и лумбален прешлен

Поддържането на неутрална или изправена форма на лумбалния прешлен и долната част на гръбнака е важно за комфорта и позата на тялото. Подходящият стол може да предостави удобство и правилна стойка на лумбалния прешлен. Това позволява на гръбнака да стои в S-форма, която е много подобна на тази в изправено положение.

 

Указания за функционалност и регулиране на офис столове

 • Височина на седалката

Височината на седалката трябва да позволява на потребителя да усеща краката си удобно разположени на пода или на подходяща облегалка за крака.

 

 • Дълбочина на седалката

Дълбочината на седалката трябва да бъде достатъчна, за да може ръбът на стола да не опира в задната част на коленете на седящия. Има два начина това да бъде избегнато:

1. Нагласяване на цялостната дълбочина на стола;

2. Създаване на настройка за дълбочината на стола.

Нагласяването на дълбочината на седалката трябва да се получава при естествено движение на седящия и да не представлява усилие за него.

Ако подлакътниците се отделят от подвижната седалка, биха могли да се използват като лостов механизъм за лесна промяна на дълбочината на седалката, докато потребителят седи на нея.

 

 • Ширина на седалката

Седалката трябва да бъде достатъчно широка, за да може да побере седящия заедно с облеклото му и да позволява комфортно използване на подлакътниците.

Фигура 5 показва пример за ергономичен стол, като стойностите са описани в Таблица 3 по-долу. 

Фигура 5. Мерки според указанията на BIFMA, използвани при ергономични столове. Стойностите са показани в Таблица 3.

Таблица 3. Изисквания за мерки на BIFMA при проектиране на столове.

 

 • Облегалка

Облегалката трябва да следва извивката на гръбнака и да поддържа гърба, така че да се облекчава стреса върху гръбните мускули в седнало положение. По принцип, облегалката трябва да е достатъчно висока, за да достига плешките; достатъчно широка, за да поддържа талията по цялата й ширина; и да има лумбална опора, за да поддържа естествената извивка на долната част на гръбнака.

 

 • Обсег на движение на стола

Седалката и облегалката на стола трябва да позволяват различни позиции в седнало положение. Това може да се постигне чрез наклоняване на облегалкатa назад. Препоръчва се облегалката да може да се наклонява назад минимум на 10° (между 90° и 115°). При някои столове облегалката и седалката се наклоняват едновременно. Единственото изискване за наклон на седалката е тя да осигурява ъгъл не по-малък от 90° и ъгълът на наклон на седалката да е между 0-4°.

 

 • Подлакътници

Подлакътниците спомагат за намаляване на натоварването във врата, раменете и гърба. Те трябва да осигуряват такава повърхност, която да минимизира напрежението между ръката и самия подлакътник. Подлакътниците трябва да могат да се нагласяват нагоре и надолу, както и навътре и навън. Това позволява повече опции са регулиране и по-голямо удобство.

 

 • Регулиране на стола

Лостовете за регулиране на стола са важни, но колкото по-малко и по-лесни за управление са те, толкова по-добре за потребителя. Кръглото копче обикновено означава, че трябва да бъде завъртяно. Плоското лостче пък трябва да се дръпне или натисне. В някои случаи има картинки върху самите лостчета, които показват на потребителя как да си служи с тях. Картинките са за предпочитане пред текста, тъй като по този начин се избягва превода на инструкциите, ако продуктът се продава в различни държави. Освен това, този начин е по-лесен и по-бърз за комуникиране. Натискането или завъртането на лостчетата трябва да става с минимално усилие и те трябва да са на видимо място и лесни са достигане от потребителя.

 

Използвани ресурси:

* BIFMA International, Ergonomics Guidelines for VDT (Video Display Terminal) Furniture Used in Office Workspaces. Document G1-2002. February 28, 2002.

* Henry Dreyfuss Associates and Tilley, Alvin R. The Measure of Man and Woman, Revised Edition. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2002.

* Grandjean, E., Kroemer, K., Kroemer, K.H.E. (ed.) Fitting the Task to the Human. London: Taylor & Francis, 1997.

* Kroemer, K.H.E., H.B. Kroemer and K.E Kroemer-Elbert. Ergonomics: How to Design for Ease and Efficiency. New Jersey: Prentice Hall, 2001.

* Woodson, Wesley E., Barry Tillman, and Peggy Tillman. Human Factors Design Handbook, 2nd Edition. New York: McGraw-Hill, Inc., 1992.