Функционалност, удобство и здравина – това са главните характеристики, с които се съобразява дамаската на всяка мебел.

Дамаските са най-различни по вид повърхност и свойства. Имат си и специални обозначения. SP например е знак за естествена кожа, която е малко по груба и с по-едра текстура, SD е за естествена кожа, мека и по-качествена, названието Fame обозначава негорима дамаска, а Xtreme - 3 пъти по издръжлива дамаска от стандартната, обозначавана като клас C.

Даваме ви някои примери за различни дамаски и техните предимства:

 

Естествена тъкан

Съдържа предимно от 30, 40% и нагоре предимно естествени материали, като лен, коноп, вълна, памук и други. Предимствата са екологичност, пропускливост на въздух и  антиалергични свойства. Понякога обаче тази материя се свива и се разваля под въздействието на влага.

 

Синтетични влакна 

Това са полиамид (найлон) или полиестер (полиестер, акрил) . Синтетичните материи са много издръжливи на времето, не се свиват и не избледняват. Но от друга страна допускат статично електричество и не се получава циркулация на въздуха.

 

Флок

Този тапицерски материал е един от най-популярните в производството на мека мебел. Подходяща тапицерия за дивани и легла за ежедневна употреба и отдих.  Основата му е приблизително 1/3 памук и 2/3 полиестер. Този материал е много издръжлив и лесно се поддържа и почиства.

 

Еко кожа

Ценово достъпен материал, издръжлив и дишащ. Имитира естествената кожа. В състава на еко кожата влизат памук, изкуствени материали на основата на целулоза, естествена кожа и синтетични полимери. Названието „еко кожа“ идва от високите екологични свойства. Притежава мекота и еластичност, устойчивост на ниски температури. Еко кожата е хипоалергична, не се протрива и има висока въздухопроницаемост.


Естествена кожа

Тя внася усещане за лукс, висок стандарт и качество. Лесно се поддържа и не се разтяга, като прилепва индивидуално за всяка мебел.

 

Велур

Велурът е мек и гладък. Има висока износоустойчивост. Почти винаги запазва текстурата си и липсват гънки.