Мебелите също имат своето достойно място в „Световни рекорди на Гинес“. Дори България има принос и кандидатури с интересни проекти за гигантски столове и пейки. Ето няколко любопитни факта:

-          През 2009 г. Радослав Русев, любител дърводелец от Разград, прави стол великан, с който възнамерява да кандидатства за рекордите на Гинес. В неговата изработка са вложени 2 кубика чамов материал. Столът тежи около 350 кг. и е висок над 4,5 м. На гигантския стол могат да се настанят удобно около 20 души. За съжаление Русев не успява да спечели Гинес призвание, тъй като става ясно, че в Италия има 20-метров стол, а в САЩ друг майстор е изработил 13-метров.

-          През 2017 г. дизайнерът Красимир Бошев има намерение да кандидатства за Книгата на Гинес с проект за най-лек стол, който е направен от карбон. Досегашният рекорд е 617 грама. Бошев е част от българската група за дизайн “Черга“. С проекта за най-лек стол дизайнерът иска да популяризира България като страна, която може да се похвали със своите иновации.

-          Най-високата пейка на територията на България е монтирана в Димитровград, която също е достойна за рекорд на Гинес. В Пазарджик пък е била най-дългата пейка за България. Полша, Барселона и Япония също могат да се похвалят с подобни гигантски пейки. Тази в Димитровград е широка 6 метра, висока е 2,4 метра и тежи тон и половина. До момента рекордът за най-голяма пейка държи Полша, макар че пейката в Пазарджик е дълга 1110 метра и на нея могат да седят над 2000 души. За жалост тя не е призната от Книгата на Гинес, тъй като между отделните модули имало дървени масички.

-          Освен големината на столовете и пейките, в България има човек, който най-дълго е седял на „кметски стол“. Той се казва Данчо Димитров и е бил кмет на Самоковското село Долни Окол в продължение на 58 години. Той е започнал работа като кмет на 14-ти април 1959 г., когато е само на 25 години.

Очаквайте още интересни примери, достойни за рекорди, в новата ни рубрика „Столове като за Гинес“!