Кой е Стефано Сандона?

Стефано Сандона е роден през 1974 г. в Италия. Има художествено образование и с времето придобива богат опит в работата с професионални дизайнерски фирми за мебели. Подходът му е практичен и директен, разработва сложни и динамични продукти, съвместими с клиента и пазара.

През 2006-та г. основава своя бранд  STEFANO SANDONA DESIGN. Дейността му обхваща от индустриален дизайн до продуктово консултиране и производство, концентрирайки се главно в областта на мебелите.

Основна характерна черта на почерка му е да създава обекти със силно визуално и емоционално въздействие.

Произведенията на Стефано Сандона са микс от елементи на съвременната култура: графизмът, цифровия свят, динамиката... Благодарение на разнородните му интереси и богата сетивност, в моделите му се открива непрекъснат диалог между различните езици и култури. Стефано черпи вдъхновения от пътуванията си, архитектурата и обожава интензивните цветове.

Само за няколко години дизайнерът получава многобройни награди, сред които REDDOT DESIGN AWARD 2010, GOOD DESIGN AWARD 2009 Chicago Athenaeum, SPECIAL MENTION YOUNG E DESIGN 2009 Milan и други.

Освен акцент върху удобството (често ползва тапицерия от полиуретанова пяна), се набляга на атрактивната стилистика, която междувременно спазва изискванията за създаване на ергономични опори и стабилност за седящия.

Столовете по дизайн на Стефано Сандона са богати на удобства и допълнителни екстри, които засилват ергономичността. Например анатомична облегалка, плавни промени в конфигурацията и функциите, степени и регулиране на люлеещ се механизъм, в зависимост от тежестта. Дизайнът отново е подчинен на остри графични линии, вдъхновени от съвременната архитектура.

Дизайнът е футуристичен, с разчупени линии, но същевременно се набляга на здравината, например чрез стоманена конструкция.