Предстои един от най-активните сезони на европейския интериорен дизайн – есента. Различни градове на Стария континент ще бъдат столици на дизайна, иновациите и вдъхновяващите тенденции в бранша. Това е нашата специална селекция от дизайнерски събития, които очакваме с интерес и вълнение, представена хронологично.

 

Helsinki Design Week

Кога: 1 – 11 септември

Къде: различни локации в Хелзинки

Уебсайт: http://www.helsinkidesignweek.com

Организиран за първи път през 2005 г., Helsinki Design Weekе най-големият дизайнерски фестивал в Скандинавските страни. Той е платформа на новите лица, модерните явления и водещите тенденции от света на модата, архитектурата и градската среда и пространство. Helsinki Design Week представя разнообразни иновации в сферата на дизайна и повдига дискусии за бъдещето на бранша. В престижния форум участват топ дизайнери от цял свят, а интересът на широката публика е огромен – посетителите през 2015 г. са били 120 000. Фестивалната програма включва над 200 събития с разнообразни локации: от музеи до пазари, от конферентни зали до арт магазини.

 

Paris Design Week

Кога: 3 – 10 септември

Къде: различни локации в Париж

Шестото поред издание на Paris Design Week се утвърди като форум на младите таланти в дизайна. И тази година има какво да се види в Париж – изложението ще се проведе из 180 различни локации във френската столица и в него ще участват от интерирорни дизайнери и дизайнери на мебели до художници и творци на модата и кулинарното изкуство.

 

London Design Biennale

Кога: 7 – 27 септември 2016

Къде: Somerset House, Лондон

Уебсайт:  http://www.londondesignbiennale.com/

Тази година ще се състои първото издание на London Design Biennale. В уникалното по рода си събитие под наслов Utopia by Design ще участват над 30 държави от шест континента. London Design Biennale е престижна сцена на съвременния дизайн и дизайнерските иновации, изследвания и креативност. Ще бъдат показани интересни инсталации на водещи световни музеи и дизайнерски компании.

 

London DesignFestival

Кога: 17 – 25 септември

Къде: различни локации из Лондон

Website: londondesignfestival.com

London Design Festival е ежегодно събитие, което превръща английската столица в световен център на дизайна и креативността. Тук се срещат иноваторите в бранша и компаниите, занимаващи се с интериор и обзавеждане. И тази година партньор на дизайнерския фестивал е V&A Museum, където ще бъдат организирани различни инсталации, събития и уъркшопи през цялата седмица. В Oxo Tower Wharf ще бъдат представени повече от 100 отделни дизайнери, събития и уъркшопи, а в Home & Pantry  специалните събития  ще бъдат над 400, организирани от участници от целия свят.

 

100% Design

Кога: 21 – 24 септември

Къде: Olympia, Earls Court, Лондон

Уебсайт: 100percentdesign.co.uk

21-вото издание на най-старото английско дизайнерско изложение 100% Design има нова тема: Experience. Изложението ще премине в няколко големи раздела: Интериор, Офисно пространство, Кухня и баня, Дизайн и строителство, като за първи път тази година фокусът е „Новите брандове“. 

 

Design Junction

Кога: 22–25 септември

Къде: различни локации в Лондон

Уебсайт: thedesignjunction.co.uk/london

Тази година и Design Junction ще бъде разпръснат из различни локации в английската столица, като всяка една ще бъде с различен фокус. В „Дестинация: Търговия“ ще бъдат изложени най-новите колекции на повече от 70 известни и модерни бранда. „Дестинация: Ексклузивно“ ще представя само луксозни марки. В „Потопени в дизайна“ пък ще има креативни инсталации, интересни събития и лекции.

 

Biennale Interieur

Кога: 14 – 23 октомври

Къде: Кортрейк, Белгия

Уебсайт: https://interieur.be

25-то юбилейно издание на Biennale Interieur обещава да бъде изключително интересно и  има за цел да ангажира широката публика с темите за дизайна на дома и работното място и иновациите в интериора. Организаторите на Сребърното издание на Biennale Interieur мечтаят да създадат пространство и атмосфера за нови интериорни концепции и иновативен дизайн. Искат да откроят изложението от останалите изложения на мебели, където се представя микс от стари и нови идеи, кич и стойностни решения, като представят само най-модерен и креативен дизайн.

 

ORGATEC

Кога: 25 – 29 октомври

Къде: Кьолн, Германия

Уебсайт: http://www.orgatec.com/ORGATEC/index-2.php

Тази година фестивалът ORGATEC  ще търси отговори на въпросите как живеем и работим днес, как ще изглежда нашата работна среда утре? Какъв трябва да бъде офисът, за да се освободи целият потенциал и креативността на работещите в него? Сред темите, свързани с планирането на пространството за труд и отдих, са мебелите от „умни материали“, осветлението, акустиката и ергономичността на средата. Посетителите ще се запознаят с новите перспективи, вдъхновяващи концепции и маркетингови решения в сферата на интериорния дизайн.

И така, убедени, че дизайн не означава само как изглеждат нещата, а и как те работят и ни служат, очакваме с нетърпение есента на европейския дизайн.


                Experience - опит, преживяване.