Множество статистики и проучвания показват, че ергономията на работното място е тема, върху която работодателите и служителите трябва да се замислят. В тази статия ние ще се опитаме да ви дадем основни насоки свързани с ергономията на офис стола.

Сигурно се питате защо пък ергономията при седене да е толкова важна. Отговорът е, защото тя влияе пряко на продуктивността и здравословното състояние. Случаите на заболявания свързани с опорно двигателната система стават все по-често явление, което рефлектира върху трудоспособността на служителите. Необходимостта от предоставяне на здравословна и ергономична работна среда е очевидна,тъй като това може да спомогне за намаляване на разходите и повишаване на продуктивността. Експертите са единодушни, че офис столът е един от най-важните компоненти, ако не и най-важният за постигане на такава среда. В тази статия ще ви посочим някои от функциите на офис стола, които допринасят за повече комфорт и подобряват концентрацията и работоспособността. 

Да се проектира офис стол, който се адаптира спрямо човешкото тяло е огромно предизвикателство, тъй като той трябва да е съобразен спрямо височината и формата на тялото. В резултат на това един офис стол може да е удобен за един и напълно неподходящ за друг. Дрехите например се предлагат в различни размери, така че да отговорят на нуждите на различните хора, защо това да не е прилижимо и за стола. Правилната форма на офис стола става все по-важна, тъй като човек прекарва  средно по 8 часа на ден в седнало положение и съответно той трябва да е удобен. Целта  на ергономичния офис стол е не просто да функционира правилно, но преди всичко да превърне седенето в приятно изживяване.  Хората, които седят на удобни офис столове е по-вероятно да са продуктивни и концентрирани по-дълго време. Офис столовете, които не осигуряват опора на гръбначния стълб и не предлагат различни опции за регулиране, могат да доведат до дискомфорт и повишаване на риска от гръбначни и мускулни увреждания.

Лумбалната опора

Смята се, че формата на гръбначния стълб е също толкова уникална, както и пръстовите отпечатъци. Възможни са разлики в изкривяването и дължината на отделните прешлени. Облегалката на офис стола играе много важна роля за здравословната позиция на гърба, тъй като тя осигурява опора на гръбнчния стълб. Оптималното решение е лумбалната опора да се регулира спрямо размера и формата на тялото.

Един много важен фактор за повишаване на комфорта при седене, както и за подобряване на  превенцията на увреждания на гръбначния стълб, е лумбалната опора. Тя е задължително изискване, когато става дума за ергономия на офис стол. Съществуват няколко опции за лумбална опора.

Фиксирана лумбална опора – тя е проектирана така, че да осигурява подкрепа в долната част на гръбначния стълб. За съжаление тази лумбална опора не е подходяща за всеки тип телосложение.

  • Регулируема в една посока лумбална опора – тя е по-доброто решение, тъй като позволява регулиране на височината.
  • Регулируема в две посоки лумбална опора – това е най-доброто решение, тъй като позволява регулиране не само във височина, но и в дълбочина. По този начин се постига максимална опора в областта на кръста, гарантирайки удобство и комфорт при седене през целия ден.

Подлакътниците

Ръцете представляват приблизително 10,2% от теглото на човек, което води до значително усилие на мускулите в горната част на гърба, раменете и врата. Натоварването свързано с продължително седене в статична поза е причина за повишаване на риска от мускулна умора, което пък е предпоставка за последващи по-сериозни увреждания. Сигнали за такава умора са чувството за дискомфорт и болка в мускулите.

Осигуряването на опора за ръцете води до намаляване на натоварването на гръбначния стълб и напрежението в мускулите. За да се сведе до минимум усещането за дискомфорт е желателно да се използват и подложки за подлакътниците. Опциите за регулиране пък позволяват подлакътниците да се адаптират спрямо нуждите на потребителите.

  • Регулируеми във  височина подлакътници – използването на подлакътници спомага за намаляване на напрежението на мускулите в горната част на гръбначния стълб, раменете и врата. Те са основно изискване за поддържане на правилната поза при седене, поради което е особено важно да се регулира тяхната височина, така че да отговарят на индивидуалните харакатеристики на всеки човек.
  • Регулируеми в дълбочина подлакътници – тези подлакътници позволяват регулиране не само спрямо индивидуалните характеристики на потребителя, но и спрямо особеностите на работната среда и в частност на бюрото.  Регулирането в дълбочина води до подобряване на обсега и комфорта.
  • Регулируеми в ширина подлакътници – корекцията на ширината на подлакътниците позволява по-прецизно адаптиране, така че седящия да се чувства комфортно и удобно.

Дълбочината на седалката

Столовете, които не позволяват регулиране на дълбочината на седалката, ограничават броя на хората, които биха се чувствали комфортно в тях, тъй като по-високите хора имат нужда от по-дълга седалка и обратно, по-ниските имат нужда от по-къса седалка. Ако един по-нисък човек седи на по-дълбока седалка, усеща напрежение в коленете или ако седи по-напред не усеща опора в областта на кръста и гърба. От друга страна, ако по-висок човек седи на седалка, която не отговаря на ръста му, то той не усеща опора в областта на бедрата.

Дълбочината на седалката е много важен елемент в подобряването на ергономичността на офис стола, като се препоръчва минимум 5 см реулиране в дълбочина.

Ергономичният дизайн се отличава преди всичко с високо ниво на приспособимост и интуитивност. Седящият трябва да може лесно и бързо да регулира функциите на офис стола, така че той да отговаря оптимално на неговите потребности.

Механизмите

Движението е здраве. Движението по време на седене подобрява кръвообръщението и намалява напрежението в областта на гръбначния стълб. Чрез регулирането на наклона на облегалката само с 20% (от 90° на 110°) се намалява напрежението в прешлените с приблизително 40%.

Съществуват различни механизми позволяващи регулиране на наклона на седалка и облегалка, като в някои случаи има опция за заключване в различните позиции, както и регулиране спрямо теглото на седящия. Ето и кратко обобщение на различните видове механизми:

  • Tilt механизъм – този тип механизъм е минималното изискване при подбора на ергономичен стол. При него облегалката се накланя с около 20° по отношение на седалката. При този тип механизъм предната част на седалката се повдига в синхрон с облегалката, като при това движение е възможно да възникне натиск в областта на бедрата.
  • Синхронен механизъм – при този тип механизъм движението на облегалката е свързано с частично движение и на седалката, като по този начин се осигурява постоянна опора в областта на кръста. При всеки 2° наклон на облегалката, седалката се понижава в задната си част с 1°. По този начин се предотвратява повдигането на предната част на седалката и по тази причина е по-добро решение от обикновения Tilt механизъм.
  • Асинхронен механизъм – този механизъм превъзхожда синхронния с това, че дава възможност за по-фина настройка, така че да се адаптира максимално спрямо нуждите на тялото. Той позволява по-дълбок наклон на облегалката, така че да се намали напрежението в гръбначния стълб, осигурявайки постоянна лумбална опора. Асинхронния механизъм дава възможност за независимо регулиране на седалка и облегалка.

Познаването на тези основни принципи е изключително важно, когато става дума за избор на ергономичен офис стол. Тялото е създадено да се движи, за тази цел то има предупредителна система, която дава сигнали, че е нужна промяна. Болката и дискомфорта са такива сигнали, с които тялото ви предупреждава да промените навиците си. Ако игнорирате тези сигнали на тялото, последствията за здравето ви могат да бъдат сериозни. Добрата новина е, че промяната на вредните навици е възможна. Ергономичните столове ще ви помогнат да поддържате правилна поза на тялото и същевременно ще ви даде и достатъчно свобода на движение.

Всички ергономични столове на ChairPro можете да видите тук

Източник: www.haworth.com