Преди десетилетие, подлакътниците не били популярни толкова колкото днес. Появата им до голяма степен е свързана с развитието на технологиите и с еволюцията на ергономията.

Освен че дават малка почивка на ръцете, подлакътниците са ергономично средство и ни помагат да избегнем болки и деформации в раменете и шията, причинени от часове труд на бюро.

Преди въвеждането на персоналния компютър в офисите през 80-те години на миналия век, подлакътниците са обикновени, нерегулируеми аксесоари и често дори са отсъствали на работното място.

Това се променя през 90-те, когато натрупването на отрицателни ефекти при продължителното статично седене и повтарящите се движения и пози при компютърна работа, започват да стимулират изследвания в областта на ергономията. Стига се до задължителната нужда от подлакътници, което пък води до редица промени в дизайна на столовете.  От 90-те години на миналия век, столовете започват да се превръщат в ергономични инструменти, които да се приспособят към размера и формата на телата ни.

 


Кои са подпомагащите функции на подлакътниците?

  • Благодарение на тях се осигурява опора на горната част на гърба, врата и ръцете. Защото всички те са свързани в обща система и ако ръцете ни не са под ъгъл 90 градуса и няма какво да понася тежестта им, се предизвиква напрежение, болка, а често те прерастват в деформации.
  • Избягване на неестествено вдигнати нагоре рамене. Вдигнатите рамене често са знак за сериозен проблем и често предизвикват хронична болка в гърба. Наличието на подлакътници стопира тази неестествена поза.
  • Улесняват работата с компютър. Намалява се тежестта при писане на клавиатура. Китката не е под ъгъл, а е в една линия с лакътя и така тежестта пада правилно и няма напрежение и болка при често боравене с мишката. Ако подлакътниците липсват, лактите висят във въздуха и са близо до тялото, което предизвиква напрежение в китката докато пишем.
  • Намалява се тежестта върху бедрата и задните части докато ставаме и сядаме. Имат подпомагаща функция.
  • Не на последно място, когато има столове един до друг, подлакътникът играе ролята на разграничител, който запазва личното пространство.

 

 

Еволюцията продължава…

След осъзнаване на ефекта и нуждата от този ергономичен аксесоар, се залага и на неговото усъвършенстване в посока – повече удобство и повече здраве.

След 90-те…

Появява се разнообразие от регулируеми подлакътници, които заменят статичните. Започват да се променят във височина. Постепенно се появяват възможности да се движат и странично по хоризонтала. Тези иновации позволяват различно положение на ръцете, естествена позиция на рамото и правилно разположение на китката. И всичко това - независимо от ръста на седящия.

Преди десетилетие…

Отново работната среда и развитието на технологиите определят следваща стъпка – промяна на дълбочината на подлакътника. Как се стига до тази нужда?  Мониторите с плосък екран започват  все повече да налагат присъствието си в офисното пространство и потребителите инстинктивно започват да ги избутват назад, освобождавайки ценно пространство върху бюрото. Но предният ръб на подлакътниците започва да опира на работните повърхности и да причинява неудобство. Това пък води до неудобна поза и дискомфорт за врата и рамото. Способността на подлакътниците да се плъзгат напред и назад позволява на много потребители да поддържат по-здравословни пози, а столът да се съобразява с бюрото.

Промените на височината и страничното положение на подлакътниците с плавни движения, започват да имитират естественото движение на човешките ръце. Това е нов етап на усъвършенстване.  

 

Подлакътниците поемат целия контрол!

В съвременния ергономичен стол, всички части са свързани, подобно на човешкото тяло. Стига се дотам, че

самите подлакътници управляват комплексното положение на стола за максимално здравословна поза.

Най-новият вик при модата на ергономичните столове е така наречената система за управление на подлакътниците.

Докато си почиват ръцете ни и си седим удобно, чрез специално внедрени механизми в подлакътниците регулираме двете най-често използвани функции – височината на седалката и наклона на облегалката.

Ето какво се случва… Палецът на десния подлакътник контролира настройката на височината на седалката, а лостчето на левия подлакътник променя наклона на облегалката.

Тези функции се извършват точно за 32 секунди, което е 8 пъти по-бързо от времето при другите регулируеми механизми.

Освен това, с тази система не е нужно да се свивате в кръста, докато  регулирате стола с ръчка под седалката.

Когато потребителите свикнат с тази удобна операция, няма да се откажат повече от нея.

 

Имаме удоволствието да ви представим няколко нови наши експонати с именно такава функция на подлакътниците. Вижте тук!