Различните лица на стола

Нека обърнем специално внимание на Негово величество – СТОЛЪТ.

Бил е изобретен преди около 5000 години в Египет. Първите варианти на днешните столове били от няколко скрепени дървени части.

В някои африкански области, всеки мъж притежавал задължително собствен стол.

Тази мебел навлиза в Европа едва през 16-ти век. Дотогава са се използвали предимно дървени или каменни пейки.

Чарлз Дарвин е поставил основите на първия офисен стол. Той решава да добави към основата колелца, за да може да се движи свободно и бързо из огромната си библиотека. Днес столът, на който прекарваме най-много време, е именно офисният. Средно седим по 2000 часа на работното си място, в рамките на една година.

Днес моделите, дизайнът, материалите и приспособленията са дотолкова усъвършенствани, че за всеки повод и място може да се намери специално пригоден стол.


За трапезарията:

Характерни за този тип столове са семплият дизайн, средната височина и здравата опора. Тук липсват механизми за регулиране, тъй като са необходими стабилност и неподвижност във времето на консумиране на обяд или вечеря. Класическият дизайн е характерен. Столът Basic Chair, от доказания производител на мебели Moreno, е идеален за трапезарии с минималистичен интериор. Четирилъчевата рамка от хромиран метал издържа до 160 кг.:

Трапезен стол Basic Chair - https://www.chairpro.bg/trapeze-stol-basic-chair.html

 

За офиса:

Директорският тип офисен стол обикновено е с масивна конструкция, регулируеми части, осигуряващи комфорт за врата, гърба и ръцете, но се акцентира повече на удобството, отколкото на подвижността. Често е от мека естествена кожа, демонстрираща имидж и лукс. Все пак директорският стол е предназначен за ръководещ кадър, който престоява за по-кратко време в седнало положение и повече е в движение.  

Директорски стол Chief 100https://www.chairpro.bg/ofis-stolove/direktorski-stolove/direktorski-stol-sitness-chief-100-cheren.html

 

За гости и посетители:

Посетителските столове обикновено са практични. Не се открояват с атрактивен дизайн, но ако някой има вкус към по-екстравагантното или държи на стилното, може да избере посетителски столове за чакалнята, които са в тон с кабинета му и целия му офис. Обикновено този тип столове, които са за кратък временен престой, са практични и винаги с облегалки.

Стол DINAMIK например разполага с мрежеста облегалка,  за да осигурява максимална прохлада и релакс за всеки, идващ отвън:

https://www.chairpro.bg/posetitelski-stol-dinamik.html

 

Градински стол:

Този тип мебели се отличават с атрактивен дизайн, обикновено с орнаменти, които по традиция се превръщат в бижуто на градината. Често са с дупки или решетки, за да пропускат водата, ако вали и за да не се събират листа, пръст и други замърсявания от външната среда. Обикновено за изработката им се използва изкуствен ратан, който е устойчив на външните атмосферни условия. Има и удобни комплекти с вграден чадър, които завършват „релакс“ композицията за терасата или градината:

https://www.chairpro.bg/gradinski-mebeli/gradinski-komplekti/gradinski-set-white.html

 

За заведения:

Двете основни черти на стола за заведение са атрактивност и удобство. Първото привлича, второто доказва качеството на обслужване на заведението. Тъй като стилът и концепциите на ресторанти, барове или нощни клубове са най-различни, този тип столове се радват на широко разнообразие от цветове, стил, материали за изработка. Но ги обединява едно – стабилна основа, защото задачата им е да накарат клиента да се чувства удобно и сигурно, дори да поседне за 5 минутки, между танците. Има си и стандарти – като столовете за дневно кафе, които обикновено са ниски, със стабилна обегалка и мека тапицерия или бар столовете, които често са без подлакътници, за да осигуряват свобода на движение на ръцете, необходими за консумиране.

Стол ICONhttps://www.chairpro.bg/icon-chair-wooden-legs.html

 

Неизброими са видовете столове според предназначението си -  мениджърски, конферентни, работни за офис, лабораторни, за кетъринг, детски и много много други, за които имате блестящи примери в нашия каталог.