Ратанът е един от най-добрите материали за изработка на мебели – както дворни, така и за вътрешно обзавеждане.

Ратанът е увивна палма (подобна на лозята), която расте в тропическите джунгли на Азия, Малайзия и Китай. Едно от най-големите й находища е във Филипините.

Качествата на ратана, поради които е толкова подходящ за изработване на дворни мебели от него, са

  • Лекота;
  • Здравина;
  • Голяма устойчивост на:
    • Влажност на въздуха;
    • Температура;
    • Насекоми;
  • Гъвкавост – лесно се огъва и приема различни форми.

Ратанът може да бъде огъван лесно и благодарение на това приема различни, подходящи за мебели форми.

Светлият, златист цвят на ратановата дървесина превръща както дворното пространство, така и екстериора в по-светли и създава усещане за тропически рай.

Ратан и бамбук не са едно и също нещо

Двете са напълно различни растения. Бамбукът е по-скоро тревисто растение и от него се изработват друг вид мебели.

Навлизане на ратана на Запад

Пренесен е за първи път в Англия през ХІХ в. от семействата, завърнали се в родината си, след като са живели в тропиците.

В началото на ХХ в. в САЩ се появява ратан, произведен във Филипините, също донесен от завръщащи се семейства най-напред, а съвсем скоро след това започнало производството на ратанови мебели във викториански стил. Също в началото на ХХ в. Холивуд започва да използва масово ратанови мебели в декорите на филмите, което популяризира материала.

Недостиг на ратан

Ратанът расте в дъждовните тропически джунгли, които са застрашени заради изсичането им. Ратанът вследствие на това започва да намалява и днес съществува недостиг от него. Индонезия напр. изпълнява програма за култивиране на ратан, целяща запазване предлагането на материала в дългосрочен план.