Позицията на главата е изключително важна за стойката. Погрешният ъгъл или посока може да доведе до схващане на врата, плексит и ред други проблеми, свързани с гърба, ръцете и цялата ни опорно-двигателна система, чиито части са взаимосвързани. А и болката в главата не е добро условие за концентрация в работна среда. Новото поколение ергономични столове е проектирано така, че да защитим главата си от „погрешно поведение“, а основният „играч“ в битката за здраве е подглавникът.

 

Правилната позиция на главата при седене

Правило номер едно е тялото и главата да са на една и съща вертикала, поддържайки торса изправен.

Не бива да наклоняваме главата повече от 15 градуса напред, което често извършваме несъзнателно, вторачвайки се в компютъра.

Не бива телефонът да се придържа с главата и врата, което често правим, а това води до изкривяване.

И не на последно място, внимавайте да не подлагате врата си на „студената струйка“ от климатика.

 

Основните точки на комфорт на подглавника

  • Използвайки опората на  подглавника, ще си спестите болки във врата, раменете и гърба, които са често срещани при работа в офиса. Подглавникът насърчава правилната поза и не ви позволява да извивате шията и гърдите напред и да свивате раменете си в посока към бюрото.  
  • Неслучайно на английски буквалният превод на подглавник е „почивка за главата“ (headrest). По време на дълги конферентни разговори или писане на дисертации например, не е излишно да си почивате. Облегнете главата на подглавника, дори докато разговаряте служебно по скайп. Това е допустимо и най-вече – необходимо. А и подглавникът е затова.   Високата седалка на ергономичния стол също създава условия да наклоните главата си назад и да получите подкрепа, която отнема част от напрежението в главата и шията. Кратките почивки ще позволят на тялото ви да се зареди с енергия за целия ден.
  • Най-добрите подглавници са регулируемите, за да се адаптират към индивидуалните особености и ръста. Най-често се движат във височина. Но идеалният подглавник прибавя още възможности за максимална свобода на движение на главата във всички посоки, така че да не се стига до статично застояване в едно положение, а оттук до болка, схващане и хронични проблеми. Променяйки се в наклон и дълбочина, подглавникът позволява движение на главата напред и назад и задържането ѝ в необходимата вертикалата заедно с гърба. Овалната форма се адаптира към формата на главата и ѝ позволява движение встрани.