Ергономичният офис стол Aeron е създаден от дизайнерите Бил Стъмпф (1936–2006) и Дон Чадуик за производителя „Herman Miller”. Моделът дебютира на пазара през далечната 1994 г. и внезапно се превръща в хит.

Досега са продадени седем млн. броя Aeron от общо десет млн. ергономични офис стола, произведени в продължение на десетилетия от „Herman Miller”.

Първоначално замислен за хора от третата възраст 

Aeron е подходящ за всеки работещ – от секретарката до изпълнителния директор.(майката на Стъмпф е била геронтологична мед. сестра), столът се превръща в символ на променената представа за офис обзавеждането, създадено с грижа за работещите.

Дизайнът на други култови модели наподобява елементи от Aeron, като напр. Sayl, при който се касае за поддръжката на гръбнака.

Aeron повлиява също и поп културата – през 2005 г. в епизод на „Сем. Симпсън” Господ седи именно на стол от дадения модел.

Основната идея на стола е да се адаптира към нуждите на работещия, а не обратното. Разполага с достатъчно настройки, за да може да се приспособи към нуждите на почти всеки.

Моделът Aeron е основан на следните принципи:

1. Необходимо е столът да бъде считан за удобен преди, по време на и след седенето на него. Удобството се отнася повече към съзнанието, отколкото към тялото.

2. Столът трябва да подобрява изгледа на седящия.

3. Необходимо е едновременно да позволява свободно движение на тялото и да го обгръща.

4. Трябва да осигурява здравословна поддръжка на гръбнака.

5. Трябва да бъде благоприятен за всички части на тялото и с добри ъглови и с височина настройки.

Всеки, ентусиазиран от стола и желаещ да си осигури повече удобство, здравословни условия и естетика на работното място, може да го поръча в България, когато пожелае.