Дори да не ги осъзнаваме, има доста правила за трапезната маса, с които е хубаво да се съобразим. За да се храним добре и да осигуряваме комфорт на гостите си.

Предвидете пространство, което ще е нужно, така че хората лесно да могат да седнат и да станат от масата. Трябва да има и достатъчно пространство за седящите един до друг, поне на един лакът разстояние. Така всички ще се хранят удобно. Прекалено големите по размери маси не се препоръчват. Особено в заведения за бързо хранене. Те биха възпрепятствали достъпа до блюдата поставени в центъра, а също и разговорите. Прекалено малките маси пък ограничават броя на съдовете. Те са по-подходящи за питиета. Стандартната височина на маса за хранене е 75 см., за да осигури удобство за седящите. Широчината трябва да е поне 90 см., за да може човекът, който заема поне 60 см.,  да се чувства достатъчно комфортно в обхвата си.

.

Удобството по време на хранене е на първо място, още преди дизайна и декорацията. Ето няколко прости правила, с които е препоръчително да се съобразите при избора на маса за хранене:

  • Предвидете минимум 70 см. за всяко отделно място за сядане.
  • Уверете се, че масата не е с прекалено ниска рамка. Ниската рамка (дървеният панел под плота) може да попречи на седящите да разположат краката си удобно. Ако тя все пак е ниска, изберете столове, които да синхронизират с височината ѝ.
  • Предвидете най-малко 70 см въздух зад всеки стол. Това е минималното пространство, необходимо за свободно ставане и сядане и за преминаване на сервитьорите.

 

Материалът има значение.

Стъклото е ефектно и има луксозно излъчване. Но се поддържа по-трудно. Прах и мръсотия полепват лесно и постоянно. Драскотините няма как да се избегнат от полезрението. Затова този материал е хубаво да се предвиди за по-луксозни заведения, където се очаква фин подход и внимание към детайла от страна на клиента.

Дървото е сред най-използваните материали за трапезна маса. Гарантира повече здравина и понася гарантирано тежестта на храната. Ако инвестирате в маса от фин орех или череша, можете да се радвате на дългото й ползване.Тиковото дърво пък е сред най-здравите и е неподатливо към дървесни паразити и ерозивните ефекти на времето.

Маса от тиково дърво THEODORA – правоъгълна, 150x90 cm

 

Все по-голяма популярност набират масите от синтетични материали. Те са леки, сравнително издръжливи и изгодни. Някои от тях са направени така, че да наподобяват органични материали, като ратан или тиково дърво.

Градинска пластмасова маса King 80х140 см

 

Поли-дървесината (POLYWOOD®) е устойчив и здрав материал с висока плътност и качество, заместващ естественото дърво. Прави се от рециклиран пластмасов полимер. Основната му съставна част е материалът (HDPE) - полиетилен с висока плътност, който се добива от рециклиране на бутилки за мляко, вода, препарати за почистване и други пластмасови отпадъчни артикули. В процеса на изработка на поли-дървесината, към полиетилена се добавя устойчива на ултравиолетови лъчи пигментация, както и други вещества. Крайният резултат е материал, който има вид на естествено дърво. Уникалните му качества го правят идеален за производство на мебели за открити пространства, като градини и тераси. Устойчивостта на външни влияния, като високи температури, слънце и дъжд, е гарантирана.

Правоъгълна градинска маса Сицилия 150x90x74 – сива

 

Мраморът е материал, който можете да изберете, ако се стремите към по-луксозно обзавеждане. Той все още се използва в много части на света, където традиционният декор се смята за актуален. Плотовете от гранит или оникс са също доста търсени. Мраморът и гранитът обаче са с висока цена. Те са масивни и неподходящи за малки пространства.