Популярният дизайнер на мебели е роден през 1958 година в Бохум – Германия. Вече повече от 25 години е добре познато име, превърнало се в бранд в 15 страни: Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Холандия, Великобритания, САЩ, Полша, Франция, Тайланд, Египет, Япония, Китай, Корея и Турция.

Повече от 15 години е преподавател и гостуващ професор в Университета по приложни науки в областта на дизайна в Залцбург.

Наградите за дизайн са повече от 150 (в Австрия, Белгия, Холандия, Япония, Китай, Унгария и много други), като сред основните заслуги, за които го отличават, са иновациите.

Основното за почерка на дизайнера, е неговата ергономична мисъл. Столовете му обикновено включват безброй екстри, променящи височина, дълбочина и осигуряващи максимална свобода на движението. Интересните форми и различните цветове са негова запазена марка.

Една от иновациите на Мартин Балендате столът с мобилната система S-MOVE. Това е механизъм, който осигурява така наречената динамика на седенето.  В комбинация със SELF mechanism, движенията на седалката и облегалката автоматично се настройват според теглото на потребителя. На този стол тялото се движи в три измерения и се адаптира към естествените си движения. Така подсъзнателно се стимулират функциите на мускулите.

Дизайнерът осъзнава крайната необходимост от практичност в днешното забързано време с потребители, които имат динамични навици. Пример е сгъваема седалка на ергономичен офис стол – пести място, адаптира се лесно към всяка нужда и пространство.

Удобство , показано по различен и нестандартен начин. Ергономичността е на първо място, но тя може да бъде изразена с креативност и фантазия. Например този стол на Балендат ни дава една интересна перспектива за подлакътници.