Сред лидерите в директорските столове са кожените и тези с дамаска от дишаща материя – така наречения меш.  Двата вида столове могат да бъдат сравнени по редица конкретни показатели. Кой е по-предпочитаният? Нека двубоят започне сега!

 

1. Удобство

Най-важният критерий, когато става въпрос за стол, е дали е удобен. И коженият стол и този с меш са ергономични и имат цял арсенал от характеристики, осигуряващи максимален комфорт на човека, работещ по цял ден зад бюро.

Нека първо разгледаме стола с дишаща материя – една сравнително нова иновация в мебелната индустрия. При меша се вижда конструкцията на стола и някои хора се притесняват,  че когато седалката и облегалката не са подплатени с дебели слоеве пяна, столът няма да е удобен. Това обаче не е така. Столовете с меш са проектирани според най-новите ергономични принципи и предлагат много добра опора на гръбнака. 

Облягането на дишащата материя дава чувството за свежест и прохлада дори когато човек „прегрее“ от работа. Това е голямо предимство на стола с меш през летните месеци.

Коженият стол, от друга страна, внушава чувство за комфорт още от пръв поглед. Дебелите облегалки и седалки на кожените офисни столове, подкрепят критичните зони – гърба и кръста.

През летните месеци обаче кожата създава известен дискомфорт, когато човек работи дълго време, седнал в стола.

Победителят по критерий „Удобство“ е директорският стол с дишаща материя.

 

2. Дизайн

Един кожен стол в кабинета на шефа е класика в бизнес обзавеждането. Той създава чувство за стабилност, внушава уважение и респект, излъчва традиционна елегантност. Столът с меш, от друга страна, придава модерен облик, говори за иновативност, създава усещане за динамичност и креативност.

Ще трябва да признаем – по въпроса за дизайна съперниците са равни.

 

3. Дълготрайност

Продължителността на живота на един стол, или неговата дълготрайност и издържливост, са значим фактор, който заслужава специално внимание, когато избираме стол. Много компании предпочитат да инвестират в кожени столове, направени, за да се ползват дълго, при това без почти никаква техническа поддръжка.  При столовете с меш обаче, дълготрайността е проблем. Дишащата материя може да провисне след няколко години интензивна употреба. Тогава самият стол губи ергономичните си качества и трябва да се купи нов.

Така че – безспорният победител в този кръг е коженият стол!

 

4. Поддръжка

Столовете с меш се чистят лесно – прахосмукачката и препаратът за дамаска са напълно достатъчни, за да им върнат свежия вид. Не ги търкайте с груба четка обаче – това може да увреди мрежата.

Поддръжката на кожените столове също не е трудна. Леко избърсване на прах със сух парцал или почистване с прахосмукачка с мека четка ги поддържат в идеално състояние. Внимавайте обаче с един дискретен момент – кожата променя цвета си при продължително излагане на директна слънчева светлина, така че трябва да се съобразите с местоположението на стола.

В двубоя меш срещу кожа от гледна точка на поддръжката отново имаме равен резултат.

 

5. Употреба в офиса

Столовете с меш са по-леки и по-лесно се местят в сравнение с кожените столове. На бързите им колелца с лекота може да се плъзнете от бюрото до принтера, до етажерката и да се върнете после. Може да ги преместите в конферентната зала, ако се налага – с една дума с  по-спортна натура са.

Резултатът в нашия двубой – още една точка за директорските столове с меш.

 

4. Цена

Разбира се, цената е един от основните фактори, когато правим покупка. Когато въпросът опре до бюджет, столовете с меш печелят лека преднина, защото като цяло са малко по-евтини.

Изборът на офисен стол е трудна задача. Изборът на директорския стол – още по-трудна. Да купите първия стол, който ви попадне, или най-красивия, или най-евтиния, би било безотговорно на първо място към здравето ви. В повечето случаи човек влага повече време и средства в избора на бюро, отколкото в избора на стол. А всъщност само столът може да тушира до известна степен негативните ефекти от дългото седене в офиса.