Oсновният процент от клиентите на масажни центрове страдат от проблеми с гърба. Обикновено са хронични болки в горната или долната част на гръбначния стълб. Най-чести причинители на този дискомфорт са неправилната стойка, вследствие на твърде дългото застояване пред компютъра и заседналия начин на живот като цяло.

Според кинезитерапевтката Деница Иванова от Центрове за масаж и кинезитерапия FIZ, тези проблеми са еднакво засегнати и при жени и при мъже. Просто никой не е застрахован.

Най-често в практиката на центъра идват клиенти с болки в горната част на гърба и/или кръста и болки във врата и раменете. „В някои случаи те са придружени с главоболие и световъртеж, изтръпване и болка в ръцете“, разказа специалистката. Не са малко и хората, които се оплакват от болки в кръста, придружени с изтръпване на краката.

С оглед на тези проблеми, един от съветите на специалистите по лечебни масажи е да се заложи на удобните ергономични столове, покрай което може да се повиши и работоспособността на служителите и мускулния тонус. „Престоят пред компютъра би бил значително по-приятен и не толкова натоварващ гърба, ако столът предлага регулиране на височината, опора в областта на кръста и подлакътниците“, споделят терапевтите.

Някои основни правила за правилно използване на стола, които екипът на Център FIZ дава, за да не се стига до болки и дискомфорт:

  • Желателно е да се става поне веднъж на всеки час;
  • Задължително е да има добро разпределение на тежестта на тялото по време на седене;
  • Стойката трябва да е правилна, с изправени рамене и в никакъв случай приведена напред;
  • Гърбът трябва да е стегнат и изправен;
  • Ходилата е добре да достигат до пода. В случай на невъзможност, е хубаво да има подложка, на която да се стъпи.

При стистемно неспазване на тези насоки, определени мускули в тялото се напрягат повече за сметка на други, които се деактивират. В резултат на това се появяват симптоми като болка, скованост и други сетивни дискомфорти.

Масажът има благоприятно въздействие върху стегнатите мускули, като ги отпуска и кръвоснабдява, но за трайна промяна е важна и двигателната активност. Кинезитерапия, комбинирана с масаж, спомага за възстановяване на мускулния тонус. Подобрява се подвижността на гръбначния стълб, като по този начин се релаксират свръхактивните (пренапрегнати) мускули и се тонизират (активират) неактивните.

В борбата с хроничните болки и тяхната превенция ChairPro препоръчва ергономичните столове от ново поколение ERGO JOY, ЕRGOPRO SE и ERGO LUX.