Без значение дали работите от вкъщи или в офис, офис столовете са уязвими на всякакъв вид петна, прах и мръсотия. Дори и видимо да няма мръсотия, тя е там и трябва често да се почиства.


Какви почистващи препарати е добре да използвате?

Можете да закупите препарати за почистване на дамаска от почти всеки по-голям магазин за хранителни стоки или мебели, но има и други продукти, които можете лесно да намерите вкъщи и да Ви помогнат да почистите Вашите офис столове и дивани.

  • Малко количество мек перилен препарат и топла вода, разбъркани добре до образуването на пяна.
  • Бял винен оцет – много добър за премахване на петна, като след това е необходимо да използвате сапунен разтвор, за да доизчистите мястото, както и да проветрите добре.
  • Мокри кърпички са идеални за моментно почистване на дамаската. Те са много нежни, затова няма опасност да повредят материята, а и са сравнително сухи, така че няма шанс да намокрят мебелите твърде много.


Как да почистите дамаската на Вашия офис стол или диван в 4 стъпки

  1. Прах - Първо използвайте прахосмукачка, за да отстраните натрупалите се повърхностни замърсявания и прах
  2. Петна - Използвайте мокри кърпички или малко бял винен оцет върху микрофибърна кърпа, за да почистите петна, ако има такива. И не забравяйте всички продукти, които ще използвате за почистването, изпробвайте първо на някое незабележимо място от тапицерията.
  3. Цялостно почистване - Използвайте разтвор от препарата, който сте избрали или малко количество перилен препарат с вода и с микрофибърна кърпа почистете добре цялата тапицерия на Вашия офис стол. Не слагайте много вода, за да не намокрите дамаската твърде много.
  4. Изсушаване - Някои хора използват сешоар да изсушат по-бързо почистения стол, но ако имате достатъчно време, по-добре го оставете да изсъхне от само себе си, като го изнесете на открито (но не на слънце) или го оставите до отворен прозорец.


Ежедневно почистване и поддръжка на мебелите

При появата на петна, почистете ги възможно най-скоро. Пресните петна са винаги по-лесни за отстраняване. Поддържането на столовете Ви чисти ще намали времето, което трябва да прекарате в извършване на по-сериозни процедури за почистване.

Почиствайте с прахосмукачка Вашия стол поне веднъж седмично, за да сведете до минимум праха и мръсотията, които се натрупват.

Ако дамаската на стола или част от нея се свалят, то не забравяйте да ги перете редовно. Това ще ви спести много време и работа.

Вижте и съвети как да почиствате и поддържате кожени офис столове.