Най-важното за запазване на дървените градински мебели е поддръжката и предпазването им от различни влияния.

Факторите, влияещи върху дървената градинска мебел, са климатични, атмосферни, битови и насекомите. Климатичните и атмосферните фактори са дъжд, влага, слънце и пр. Битовите са замърсяванията с храна и напитки напр. Насекомите са типичните, увреждащи дървесината на открито.

Поддръжката означава, когато не се използват да бъдат съхранявани на закрито или покривани, а и също така почистване, шлайфане и нанасяне на покритие/финиш (безир, лак, масло за дървена мебел или др. под.).

Градинските дървесни мебели, използвани при много горещ и много влажен климат, какъвто за радост не е в нашите географски ширини, се нуждаят от по-често боядисване и шлайфане – дори на всяко тримесечие при най-тежките климатични условия.

Видове дървесина

Дървените дворни мебели са направени от два вида дървесина – мека и твърда.

Меката дървесина е буквално по-мека. Тя е и по-нетрайна, по-нездрава и по-евтина. Такъв е напр. чамът.

Твърдата дървесина е по-дълготрайна, по-издръжлива и се нуждае от по-малко поддръжка.

По-скъпа е също, но е по-добра инвестиция, защото високата й цена се отплаща с по-продължителна употреба и запазване на външния вид.

Твърдата дървесина са ипекакуана (ipe на анл.), тиковото дърво и тропическите дървета.

Меката дървесина се нуждае от ежегодно нанасяне на покритие и евентуално шлайфане.

За твърдата дървесина е достатъчно и само почистване при добро съхранение.

Твърдата дървесина променя цвета си с течение на времето, което я прави по-красива. Запазването на тази й красота обаче изисква поддръжка.

Редовното намазване на твърдата дървесина със специално и висококачествено масло – напр. тиково или др. от твърда дървесина, предпазва от битовите замърсявания, като петната от храна и напитки.

Тропическа дървесина – поддръжка

С високо съдържание на мазнини е, което я прави по-устойчива на влага и съответно е слабо податлива на гниене. Издръжлива е на всички метеорологични условия и на насекоми.

С течение на времето променя цвета си към сребристо сив.

Дворните мебели от тропическа дървесина запазват повърхността си, оставени на открито в продължение на до една година.

Препоръчително е новите градински мебели от тропическо дърво да бъдат почистени с водна струя (най-добре с градински маркуч с приставка, подобна на душ) за да бъде отстранена прахта.

Нуждае се също от ежегодно почистване – с водна струя, гъба и смес от мек миещ препарат и вода. След почистването мебелите трябва да бъдат оставени да изсъхнат напълно.

За най-добри резултати в запазване на външния вид се препоръчва намазването със специално и висококачествено масло за дървесина – напр. тиково масло или др. подобно.

Тикови градински мебели – поддръжка

Качествата на тиковата дървесина са подобни на тези на тропическата. Експертите препоръчват редовно намазване с тиково масло при много сух климат, освен описаните в предния раздел грижи.

Ипекакуана (Ipe – англ.) – поддръжка

Това дърво е три пъти по-твърдо от тиковото.

Добива се в бразилските джунгли. Известно е с имената Бразилски орех, ironwood и Пао Лопе (Pao Lope).

Притежава същите качества като, описаните в предходните два раздела.

Нуждае се от редовно нанасяне на тиково масло или от друго твърдо дърво – на всеки три месеца при мек климат, или по-често при по-тежки метеорологични условия.

За Ипекакуана важат същите принципи на поддръжка, както и за предходните две.

Грижа за силно замърсена твърда дървесина

Силно замърсената твърда дървесина се почиства с редуване на шлайфане, измиване с гъба със смес от вода и мек миещ препарат, и еднодневно съхнене.

Избрахте ли вече мебели за двора си? Може да го направите в нашия шоу руум, като разгледате предложенията и в електронния ни магазин.