Анджело Пинафо е роден през 1966 г. в Падуа. Завършва Държавния институт по изкуство "Пиетро Селватико" в Падуа, където получава сертификат за приложни изкуства в областта на архитектурата и интериорния дизайн. Завършва Университета по архитектура във Венеция.

Още от началото на образованието си, започва да си сътрудничи с професионални студия по архитектура и дизайн, установявайки решаващи и стабилни отношения.

Характерен е със своята универсалност – през годините  реализира проекти в областта на архитектурата, мебелите, интериора, индустриалния и графичния дизайн. От втората половина на 90-те, той се фокусира най-вече върху дизайнерски решения за офисни столове и върху направата на домашни мебели. В тези сектори  Анджело Пинафо си сътрудничи с водещи компании. Акцентира върху интересната механика на столовете, която често патентова.

Дизайнерът е характерен със своя творчески поглед, повлиян от многото умения и таланти, които притежава. Характерно за него е търсенето на простота и внимание към детайла. Набляга както на естетическата, така и на техническата оригиналност на формите и функциите на столовете, както и на изискванията на индустрията.

 

ПРИЗНАНИЯ:

Получава признание от Compasso d’oro Award (най-влиятелната европейска награда в полето на индустриалния дизайн) за посетителски столове, направени специално за конференции, големи аудитории, театри и кина; избран сред петте финалиста на  Best of NeoCon Competition – 2014 за колекцията столове  “laKendō” и много други.

Анджело Пинафо акцентира върху столовете за широка аудитория, като набляга както на естетическия и оригинален вид, създаващ настроение и позитивна настройка към всеки ивент, така и върху практичност и издръжливост на моделите – важни пера, повлияни от отношението му към индустриалния дизайн. Подбира винаги изключително качествени материали, като фибростъкло и покрития, устойчиви на UV-лъчението.

В моделите му се забелязва влиянието на архитектурата и на графичния дизайн с острите линии и геометрията, но в същото време си личи премерената конструкция, осигуряваща както атрактивен вид, така и стабилност.'