Понякога се случва да попадне мастило по повърхността на стола ни. Как е най-удачно да премахнем такива петна, без да нараним материята на стола?

За столове от естествена кожа можете да направите следния разтвор: в една чаша вода поставете 1 ч.л. сода за хляб и 1 ч.л. нишадърен спирт. Преди да започнете премахването на мастиленото петно, почистете стола от прахта, след това очертайте парафинен контур с помощта на свещ. Това ще предотврати разпространението на мастило по чистата повърхност. С направения разтвор почистете мастиленото петно с тампон. Когато мастилото изчезне, изтрийте участъка с чиста навлажнена мека кърпа, за да премахнете следите разтвора и парафиновия контур.

Ако искате да премахнете мастилени петна от светла кожа, нанесете на замърсения участък малко количество глицерин или смес от глицерин и нашадърен спирт и почистете с тампон. След това изтрийте остатъците от сместа с мека кърпа.

Ако материята на стола е плат, можете да почистите мастилено петно с лимонов сок. Намокрете плата с вода със стайна температура и след това нанесете лимонов сок. След това изтрийте остатъците с чиста навлажнена мека кърпа. Можете да използвате оцет вместо лимонов сок.