Артикули 41 до 50 от 143 общо

Задай Низходяща Посока
Страница:
 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7

Стойката, или начинът по който стоим изправени, е изключително важна. Правилната стойка създава впечатление за физическа красота и хармония. Тя излъчва енергичност, добра обща кондиция, организираност.  Стойката влияе върху развитието на опорно-двигателната система и още по-важно – от нея зависи здравето на човека.

 

 Когато стойката е отпусната, раменете – прегърбени, а главата – клюмнала, се затруднява дълбокото, диафрагмено дишане, а при плитко дишане намалява енергията на организма. Често проблемите със стойката са причина за тензионно главоболие и мигрени. Неправилната стойка дава отражение върху целия организъм, като води до изкривяване на гръбнака, болки в гърба, врата и таза,  повишена уморяемост, мускулна слабост и мускулни спазми, дегенеративни изменения на гръдния кош и поява на остеопороза в зряла възраст.

  

Грижата за здравето на гръбначния стълб започва през детските години

Сигурно всеки е чувал родителите си да му повтарят: „Изправи се“, „Не се прегърбвай!“. Важно е децата да се научат да обръщат внимание на стойката си. Проблемите с неправилната стойка и изкривяванията на гръбначния стълб трябва да се решават колкото може по-рано, защото се задълбочават с възрастта. Изкривяването на стойката обикновено започва в ученическите години, когато децата, с още неукрепнал скелет, седят продължително време зад чиновете, на бюрата вкъщи, пред монитора или телевизора. Децата често ходят прегърбени, изкривени на една страна от тежките ученически чанти, с отпуснати рамене. При младите по-високи момичета стойката се уврежда и защото те стоят приведени, за да изглеждат по-ниски. По-ниските момичета пък започват да носят обувки на високи токчета, за да наваксат с височината. Ходенето с такива обувки вреди на правилната стойка и походката.

 

 Как да запазим правилната си стойка?


1. Инвестирайте в ергономичен стол

Ергономичният стол подкрепя гръбнака по цялата му дължина, има допълнителна опора в лумбалната област, обикновено е с регулируема облегалка и подлакътници. В него се седи удобно и здравословно независимо дали човек работи на компютър, играе на игра или си пише домашните.

 

2. Ограничете времето пред телевизора и дигиталния екран

Заседналият начин на живот, продължителните часове пред телевизора или дигиталния екран водят до увеличаване на редица здравословни проблеми – затлъстяване, алергии, диабет тип 2, затруднено дишане, болки в гърба, изкривяване на гръбнака. Ето защо трябва да ограничите гледането на телевизия и статичните занимания пред монитора.

 

3. Спортувайте

Физическата активност има много ползи за хората на каквато и да е възраст. От гледна точка на правилната стойка редовното спортуване води до общо укрепване на опорно-двигателната система, заякване на мускулите, изправяне на гръбначния стълб, правилно диафрагмено дишане, намален риск от физически наранявания. Наред с тези общи ползи от физическата активност, съществуват и специализирани упражнения за коригиране на стойката.

 

4. Хиропрактика и масажи

Хиропрактиката и масажите са познати от дълбока древност. Те са алтернативен метод за лекуване на проблеми с гръбначния стълб, неправилната стойка и болките в опорно-двигателната система. При хиропрактиката лечебният ефект се постига чрез точно определен натиск, наместване и усукване, а масажът води до отпускане и релаксиране на всички мускулни групи.

 

5. Упражнявайте самоконтрол

Постоянният самоконтрол и повишена осъзнатост на всяко наше движение и позиция могат да направят чудеса за стойката. Следете за правилната стойка, независимо дали стоите на едно място, вървите или сте седнали. Дръжте главата на една линия с раменете, не я изтегляйте напред. Внимавайте да няма напрежение в раменете, не ги повдигайте нагоре, не ги отпускайте напред. От правилното положение на раменете зависи дали е добре отворен гръдният кош, а оттук – и дишането.

Факт е, че съвременният човек прекарва повече време в офиса, отколкото вкъщи. Ето защо е важно офисът да е приятно, удобно и красиво пространство. Дали ще е така, в голяма степен зависи от офисното обзавеждане. За да изберете най-добрите мебели за своя офис, ви е нужна стройна тактика.


Стъпка №1. Предварително планиране

Всяка по-голяма инвестиция се нуждае от планиране. Импулсивните покупки на офис обзавеждане не са добро решение. Първо си отговорете на няколко въпроса: колко често ще се използват различните мебели; ако се местите в нов офис, кои стари мебели ще вземате с вас и какви нови са ви нужни;  какво не са харесвали служителите ви в предишния ви офис. След това се запознайте с новите продукти и тенденции. Не залитайте обаче по последния писък на модата в мебелната индустрия,  защото така има опасност новият ви офис скоро да изглежда демоде. Съобразете се с размерите на помещенията, за които търсите обзавеждане. Помислете и как ще вкарате новите мебели в офиса. Това е особено важно, когато купувате сглобени мебели, които не се разглобяват. Не искате да се окажете в ролята на измаменото камилче, нали – например с диван, който не влиза нито през вратата, нито през прозорците на офиса?


Стъпка №2. Не пренебрегвайте удобството за сметка на естетиката

Има много офисни мебели и столове, които са изключително красиви. Ако не са удобни обаче, не вършат никаква работа. Когато избирате ново офис обзавеждане, мислете за удобството на своите служители, клиенти, на вас самите също, разбира се. Външният вид и естетическите критерии са оважни, но не бива изборът ви да зависи на 100% от тях. Дали хората от екипа ви ще се чувстват добре, ако седят осем часа на ден на красиви, но неудобни столове?


Стъпка №3. Пробвайте мебелите

Някога хората ходели на три проби при шивач, когато си шиели един обикновен панталон. Днес постоянно гледаме как да спестим времето си. Но дори и да ви изглежда като ненужно губене на време, изпробването на столовете и бюрата, на столовете за рецепцията или за конферентната зала, ще ви се изплати в дългосрочен план. Когато сте си харесали мебели онлайн, от каталог или брошура, е най-добре да отидете в самия мебелен магазин или в шоурума. Седнете на различни столове, облегнете се на различни бюра. Вижте дали столовете, които сте харесали, пасват на бюрата, към които сте се ориентирали.


Стъпка № 4. Определете конкретен бюджет

Разнообразието от мебели днес е огромно. За да можете да се ориентирате по-лесно и да зададете предварителни критерии, е добре да имате определен бюджет за офис обзавеждане. Той ще бъде вашето обезопасително въже, че няма да скочите във финансова бездна, като купите ужасно скъпи мебели. 


Стъпка № 5. Не съм богат, за да купувам евтино

Разбира се, тази стара поговорка пък ще ви предпази да не отидете в другата крайност – да изберете най-евтиното предложение, пренебрегвайки всичко останало. По-евтините мебели може да са по-примамливи, но и качеството им не е същото. Например, ако два стола изглеждат еднакво, но са с различни цена, по-скъпият ще изкара две-три, а и повече години повече. Мислете в по-дългосрочни хоризонти.


Стъпка №6. Изберете магазин, който предлага разнообразие

Изберете магазин с голямо разнообразие на мебели и цялостни концептуални решения и идеи за офиса. Богатият избор е важно условие, за да намерите мебелите, които отговарят на вашите изисквания. Наред с това ще спестите и време, като не обикаляте различни магазини. Офисни столове, столове за конферентната зала, директорски стол, мебели за рецепцията, бюра, секции, библиотеки, маси и т.н. – всичко на едно място! 


Стъпка №7. Промоции и разпродажби

Със сериозните магазини за обзавеждане освен че ще спестите време, ще спестите и средства. В тези магазини обикновено има промоции и намаления. Дайте шанс на промоциите за Коледа и Великден, за Св. Валентин или първия учебен ден. Големите магазини правят и различни намаления. Модата в мебелите се мени, излизат следващите дизайнерски решения и от тук следват добри предложения за  аутлет мебелите. Не забравяйте и, че в света на мебелите също има сезони. Можете да закупите чудесни мебели на много добри цени в края на сезона – например идеален градински чадър или комплект ратанови мебели за вернадата може да се намерят на перфектна цена през октомври.


Стъпка 8. Офис обзавеждането има глас

При избора на офис обзавеждане се съобразете с характера на вашия бизнес. Ако имате много бумащина, ви трябват повече контейнери. Ако екипът ви седи дълго пред мониторите, ви трябват удобни столове и бюро. Ергономичните столове са проектирани специално, за да предоставят комфорт, удобство и да намалят контактния стрес.

Стилът на офис мебелите говори много. Дали обзавеждането е модерно, или консервативно тузарско, дали е артистично, или делово? Искате да вдъхнете респект и солидност, или да покажете, че имате смело въображение – използвайте гласа на офисните мебели.


Стъпка №9. Цветовете са от значение

Добре е да използвате и психологията на цветовете при избора на ново офис обзавеждане. Чрез подбора на цветове може да се повиши настроението, да се намали стресът, да се постигне по-добра  производителността и повече креативност. Например, ако искате да създадете творческа атмосфера и да повишите енергията, използвайте мебели в оранжев цвят. Ако искате да внесете повече спокойствие, изберете синьото.  Съобразете цветовите решения с цветовете на вашия бранд. Това е начин да създадете чувство на принадлежност у служителите си и да оставите трайни впечатления в клиентите си.

При избора на цветове имайте предвид и, че производителите слагат едни и същи имена на цветовете, които често не съвпадат напълно. Черешата, махагонът, графитът на един производител са различни от тези на друг. Старайте се да купувате мебели от един и същи производител, за да има пълно съвпадение в цветовете. Ако купувате мебели от различни производители, е добре да ги видите в шоурума един до друг.


Стъпка 10.  Обърнете се към  консултант

Последната стъпка от нашата тактика е универсално решение. Разговорът с професионалист ще ви помогне да преминете с лекота през всички стъпки, изброени по-горе. Потърсете специалисти в шоурумите или направете онлайн консултация – така ще си осигурите перфектното обзавеждане за офиса.

Да си признаем, вече свикнахме с това, че живеем в дигитализиран свят, че технологичните иновации се развиват в геометрична прогресия и комуникационните системи са сякаш от научната фантастика. Всичко около нас става смарт – „поумняват“ вещите ни, градовете, инфраструктурата и т.н. „Умни“ са вече и  материалите, от които се произвеждат мебелите. Революцията на материалите доведе до появата на такива, които влизат в интеракция със средата, показват температурата на помещението или степента на замърсеността на въздуха. Могат да генерират енергия или да измерват движенията, които се извършват покрай тях.

Съществува обаче една нова тенденция в теорията и практиката на материалознанието, която навярно би ви изненадала. Когато технологичните иновации се съюзят с природата, се появяват мебели от... картофи, или такива, които набъбват пред очите ви като пуканки… Не, това не са упражнения по фантазия в стил Джани Родари. Това е самата реалност.

И така, добре дошли в света, където мебелите имат вкус, памет и бъдеще в различни индустрии.

Умните материали бяха представени на фестивала ORGATEC от 25 до 29 октомври в Кьолн. Повече за този фестивал, както и за другите събития от европейската дизайнерска есен може да прочетете в статията в нашия блог:  https://www.chairpro.bg/blog?p=1.

 

Картофените мебели на Жарел Го (Сингапур)

  

При производството на тези мебели се използват отпадъчни материали от картофи. Обелките от картофи и неупотребени остатъци от въглехидратния зеленчук се разстилат и изсушават. След това частиците се слепват с органично брашнено лепило и получените пана отново се оставят да изсъхнат. Накрая се получава чудесен, екологичен материал. Днес мебелната индустрия по цял свят търси иновации и модерен дизайн, но наред с това се стреми и към въвеждане на устойчиви практики, щадящи околната среда. Производството на мебели от отпадъци от картофи е именно такава практика.

 

Мебели от умна пяна на Noumenon Design (Белгия)

 

Белгийският дизайнер Карл де Смет разработи високотехнологични мебели от умна пяна, които могат да бъдат смачкани до 5% от своя оригинален размер, за да се пренасят по-лесно, а след нагряване възвръщат първоначалния си вид. Пяната е от полиуретанови полимери, помнещи формата (shape-memory polymers – SMPs). „Тези мебели са леки, заемат малък обем и са много удобни при транспортиране, казва Де Смет. – Ако претърпят някакво увреждане и после се нагреят, увреждането изчезва и не се отразява върху крайния вид на стола. Столът просто набъбва като пуканка.“ Вече няма нужда от бормашини, винтове и болтове, за да сглобите мебелите си – те просто порастват пред очите ви.

 

Мебели от целулозни сфери (Стокхолм)

Представете си мебели от материал с ниска плътност, изключително висока порьозност, изграден от наноцелулоза. Целулозната пяна има отлични механични свойства. От нея може да се направи всичко, което ви е нужно. Добивана от дървени фибри, пяната е 100% екологичен продукт – напълно биоразградима и от възобновяем източник. Новият материал – здрав и лека, превъзхожда дори кевлара. Освен в мебелната индустрия тази пяна може да намери множество приложения в бъдещето. От нея могат да се правят аналози на тъкани в човешкото тялото и така да се създадат нови органи и системи, които да заменят „амортизираните и износените“. Наноцелулозата може да служи за съставка за повишаване на вискозитета в хранителните продукти. Така че – в интериорния дизайн, в хранителната индустрия или в медицината – умният материал има широко приложение.

Предстои един от най-активните сезони на европейския интериорен дизайн – есента. Различни градове на Стария континент ще бъдат столици на дизайна, иновациите и вдъхновяващите тенденции в бранша. Това е нашата специална селекция от дизайнерски събития, които очакваме с интерес и вълнение, представена хронологично.

 

Helsinki Design Week

Кога: 1 – 11 септември

Къде: различни локации в Хелзинки

Уебсайт: http://www.helsinkidesignweek.com

Организиран за първи път през 2005 г., Helsinki Design Weekе най-големият дизайнерски фестивал в Скандинавските страни. Той е платформа на новите лица, модерните явления и водещите тенденции от света на модата, архитектурата и градската среда и пространство. Helsinki Design Week представя разнообразни иновации в сферата на дизайна и повдига дискусии за бъдещето на бранша. В престижния форум участват топ дизайнери от цял свят, а интересът на широката публика е огромен – посетителите през 2015 г. са били 120 000. Фестивалната програма включва над 200 събития с разнообразни локации: от музеи до пазари, от конферентни зали до арт магазини.

 

Paris Design Week

Кога: 3 – 10 септември

Къде: различни локации в Париж

Шестото поред издание на Paris Design Week се утвърди като форум на младите таланти в дизайна. И тази година има какво да се види в Париж – изложението ще се проведе из 180 различни локации във френската столица и в него ще участват от интерирорни дизайнери и дизайнери на мебели до художници и творци на модата и кулинарното изкуство.

 

London Design Biennale

Кога: 7 – 27 септември 2016

Къде: Somerset House, Лондон

Уебсайт:  http://www.londondesignbiennale.com/

Тази година ще се състои първото издание на London Design Biennale. В уникалното по рода си събитие под наслов Utopia by Design ще участват над 30 държави от шест континента. London Design Biennale е престижна сцена на съвременния дизайн и дизайнерските иновации, изследвания и креативност. Ще бъдат показани интересни инсталации на водещи световни музеи и дизайнерски компании.

 

London DesignFestival

Кога: 17 – 25 септември

Къде: различни локации из Лондон

Website: londondesignfestival.com

London Design Festival е ежегодно събитие, което превръща английската столица в световен център на дизайна и креативността. Тук се срещат иноваторите в бранша и компаниите, занимаващи се с интериор и обзавеждане. И тази година партньор на дизайнерския фестивал е V&A Museum, където ще бъдат организирани различни инсталации, събития и уъркшопи през цялата седмица. В Oxo Tower Wharf ще бъдат представени повече от 100 отделни дизайнери, събития и уъркшопи, а в Home & Pantry  специалните събития  ще бъдат над 400, организирани от участници от целия свят.

 

100% Design

Кога: 21 – 24 септември

Къде: Olympia, Earls Court, Лондон

Уебсайт: 100percentdesign.co.uk

21-вото издание на най-старото английско дизайнерско изложение 100% Design има нова тема: Experience. Изложението ще премине в няколко големи раздела: Интериор, Офисно пространство, Кухня и баня, Дизайн и строителство, като за първи път тази година фокусът е „Новите брандове“. 

 

Design Junction

Кога: 22–25 септември

Къде: различни локации в Лондон

Уебсайт: thedesignjunction.co.uk/london

Тази година и Design Junction ще бъде разпръснат из различни локации в английската столица, като всяка една ще бъде с различен фокус. В „Дестинация: Търговия“ ще бъдат изложени най-новите колекции на повече от 70 известни и модерни бранда. „Дестинация: Ексклузивно“ ще представя само луксозни марки. В „Потопени в дизайна“ пък ще има креативни инсталации, интересни събития и лекции.

 

Biennale Interieur

Кога: 14 – 23 октомври

Къде: Кортрейк, Белгия

Уебсайт: https://interieur.be

25-то юбилейно издание на Biennale Interieur обещава да бъде изключително интересно и  има за цел да ангажира широката публика с темите за дизайна на дома и работното място и иновациите в интериора. Организаторите на Сребърното издание на Biennale Interieur мечтаят да създадат пространство и атмосфера за нови интериорни концепции и иновативен дизайн. Искат да откроят изложението от останалите изложения на мебели, където се представя микс от стари и нови идеи, кич и стойностни решения, като представят само най-модерен и креативен дизайн.

 

ORGATEC

Кога: 25 – 29 октомври

Къде: Кьолн, Германия

Уебсайт: http://www.orgatec.com/ORGATEC/index-2.php

Тази година фестивалът ORGATEC  ще търси отговори на въпросите как живеем и работим днес, как ще изглежда нашата работна среда утре? Какъв трябва да бъде офисът, за да се освободи целият потенциал и креативността на работещите в него? Сред темите, свързани с планирането на пространството за труд и отдих, са мебелите от „умни материали“, осветлението, акустиката и ергономичността на средата. Посетителите ще се запознаят с новите перспективи, вдъхновяващи концепции и маркетингови решения в сферата на интериорния дизайн.

И така, убедени, че дизайн не означава само как изглеждат нещата, а и как те работят и ни служат, очакваме с нетърпение есента на европейския дизайн.

                Experience - опит, преживяване.

Да започнем с кратка анкета: Какво правите, когато сте в офиса и усетите, че не ви е останала и капка креативност?

А) пиете поредното кафе;

Б) гледате едно забавно видео (или дори 20 такива, а задачите ви изостават);

В) замисляте се дали да не промените нещо в офиса.

 Креативност в офиса

Нека се обзаложим – не сте посочили отговор В. Когато нямаме идеи, започваме да си мислим, че сме се изчерпали, че сме зациклили. Случва се да не сме креативни дори когато сме се върнали току-що от отпуска. Не е нужно да търсим причината в станалото  модерно обяснение за следотпускарска депресия. По-добре е да обърнем внимание на незабележимите убийци на креативността в офиса.

 

За кого е важна креативността?

Креативността е важна за бизнеса. Тя е гаранция за иновации, иновациите означават растеж, а растежът означава конкурентоспособност. Важна е и за отделния човек. Креативността означава игра. Играта пък създава позитивни емоции. А колкото повече са позитивните емоции, толкова по-високи са резултатите.

 

Креативността и светлината в офиса

85% от информацията, която получаваме, се набавя чрез зрението. Ето защо, когато естествената светлина е в изобилие, мозъкът работи бързо ефективно. Тогава сме креативни, работоспособни, очите ни не се уморяват, бодри сме. На практика обаче 68% от работещите в офиси оценяват осветлението там като лошо. Когато дневната светлина е недостатъчна, прибягваме до допълнително осветление. Смесването на изкуствена и дневна светлина обаче е вредно за очите, затормозява работата на мозъка – а от тук – директно намалява производителността и креативността ни. Ако работите в сумрачен офис, вдигнете щорите и преместете бюрото си по-близо до естествената светлина.

 

Шумът – кога става враг?

В днешните офиси шумът е все по-сериозен фактор. Как да измислите оригинални идеи, когато дори собствените си мисли не можете да чуете? Според съвременните изследвания допустимият шум в офиса трябва да бъде между 49 и 58 децибела. Когато децибелите са над 65, е невъзможно да се съсредоточите и да бъдете продуктивни. Шумът в офиса може да се намали чрез звукопоглъщащи прегради или като се сложи качествена звукоизолация.

 

Офисният стол – колко много зависи от него!

Много рядко ни хрумва, че убиецът на креативността ни може да е точно офисният стол, на който седим. Според статистиката съвременният човек в работна възраст прекарва седнал 9,3 часа на ден, повечето от които – на стола в офиса. Когато столът не отговаря на стандартите за ергономичност, започват физиологичните проблеми. Сковаване на врата, болки в гърба и раменете, болки в кръста, проблеми с тазобедрените стави, влошено кръвообръщение в краката, влошено оросяване на мозъка. Тези дисфункции водят до негативни когнитивни последици. Намалява вниманието и възможността за концентрация. Влошава се паметта. Забавят се мозъчните процеси. Все по-трудно се създават мозъчни връзки. Резултатът от всичко изброено – липсата на креативност.  Как да се справите с този убиец на креативността?  Много лесно – сменете стола. Възможностите са изключително много – пазарът е богат. За да направите информиран и адекватен избор обаче е най-добре да се консултирате със специалист по ергономичност. Така ще спестите време и ще си осигурите най-добрите условия за работа.

И някои дребни хитрини за повишаване на креативността в офиса

Персонализирайте работното си място. Сложете на бюрото снимка на любимите си хора,  донесете си камъче от морето или кестен от неделната есенна разходка – те вършат чудеса.

Проветрявайте често – недостигът на кислород затруднява мозъчната дейност, а застоялият въздух намалява производителността.

Медитирайте – така ще възвърнете креативността си в дни, в които мозъкът ви е блокирал от свръхинформация. Затворете очи и се отпуснете. Бавно поемете въздух и бавно издишайте. Концентрирайте се върху дишането си за няколко минути.

Запишете си идеите, които не смятате за добри. Да, така няма да станат по-добри, но съзнанието ви ще се освободи от тях и ще се отвори място за новите и креативни идеи.

Така че, следващия път, когато нямате креативни идеи, не бързайте с кафето.

Сред най-предпочитаните е за изработване на градински мебели

Т.н. Бразилската дървесина (ipe wood – англ.) е сред най-предпочитаните за изработване на градински мебели. Съчетава красота с особени издръжливост, дълготрайност и твърдост. Наподобява махагон.

Бразилската дървесина е различна от останалата тропическа дървесина.

Някои сравняват твърдостта й дори с тази на стоманата. Поради това се обработва по-трудно от останалите дървесини.

Материалът е харесван и поради естетическите му качества. Излъчва топлина, освен че е с красив цвят.

Добива се от отговорни в екологично отношение гори – сертифицирани от FSC (Forest Stewardship Council).

Поддръжка

Мебелите от Бразилска дървесина не се нуждаят от боядисване, полиране и импрегниране, освен по желание. С течение на времето добиват мек сребрист цвят.

Качествата

на градинските мебели от Бразилска дървесина са:

 • 25 г. трайност на открито;
 • Добива се с грижа за природата;
 • Напълно естествена;
 • Устойчива на:
  • гниене;
  • влага;
  • вредители / насекоми;
  • плесен;
  • огън;
  • одраскване на повърхността;
 • Твърдост;
 • Издръжливост;
 • Красота.

Какво представлява Бразилската дървесина

Не е едно растение, а е събирателно понятие за цели седем дървесни вида от род Табебуя (Tabebuia), растящи в Централна и Южна Америка.

Популярното наименование Бразилска дървесина произлиза от бразилските тропически лесове с почти непрестанни валежи (rainforests), от които също се добива.

Розовото Лапачо (Handroanthus impetiginosus) е друг вид, също спадащ към популярното наименование Бразилска дървесина и притежаващо гореописаните качества. Не е от рода Табебуя обаче. Расте в Бразилия, Аржентина, Боливия, Тринидад и Тобаго и Парагвай. Национално дърво е на последната от изброените държави.

Другите наименования,

с които Бразилската дървесина е известна, са:

 • Бразилски орех (Brazilian walnut);
 • Бразилско твърдо дърво / Бразилска твърда дървесина (Brazilian hardwood);
 • Желязно дърво / Твърда дървесина (ironwood);
 • Черно Лапачо (Lapacho negro);
 • Зелено сърце (Greenheart);
 • Pau Lope;
 • Amapa;
 • Cortex;
 • Guayacan;
 • Flor Amarillo;
 • Madera negra;
 • Tahuari;
 • Poui;
 • Bethabarra;
 • Tajibo;
 • Mataverde;
 • Tabebuia;
 • Cumaru (Dipterix odorata);
 • Jarrah (Eucalyptus marginata);
 • Bois ipe – във Франция.

Избрахте ли подходящи градински мебели? Може да разгледате едни от най-изгодните предложения – в ChairPro.bg.

 

Ратанът е един от най-добрите материали за изработка на мебели – както дворни, така и за вътрешно обзавеждане.

Ратанът е увивна палма (подобна на лозята), която расте в тропическите джунгли на Азия, Малайзия и Китай. Едно от най-големите й находища е във Филипините.

Качествата на ратана, поради които е толкова подходящ за изработване на дворни мебели от него, са

 • Лекота;
 • Здравина;
 • Голяма устойчивост на:
  • Влажност на въздуха;
  • Температура;
  • Насекоми;
 • Гъвкавост – лесно се огъва и приема различни форми.

Ратанът може да бъде огъван лесно и благодарение на това приема различни, подходящи за мебели форми.

Светлият, златист цвят на ратановата дървесина превръща както дворното пространство, така и екстериора в по-светли и създава усещане за тропически рай.

Ратан и бамбук не са едно и също нещо

Двете са напълно различни растения. Бамбукът е по-скоро тревисто растение и от него се изработват друг вид мебели.

Навлизане на ратана на Запад

Пренесен е за първи път в Англия през ХІХ в. от семействата, завърнали се в родината си, след като са живели в тропиците.

В началото на ХХ в. в САЩ се появява ратан, произведен във Филипините, също донесен от завръщащи се семейства най-напред, а съвсем скоро след това започнало производството на ратанови мебели във викториански стил. Също в началото на ХХ в. Холивуд започва да използва масово ратанови мебели в декорите на филмите, което популяризира материала.

Недостиг на ратан

Ратанът расте в дъждовните тропически джунгли, които са застрашени заради изсичането им. Ратанът вследствие на това започва да намалява и днес съществува недостиг от него. Индонезия напр. изпълнява програма за култивиране на ратан, целяща запазване предлагането на материала в дългосрочен план.

Най-важното за запазване на дървените градински мебели е поддръжката и предпазването им от различни влияния.

Факторите, влияещи върху дървената градинска мебел, са климатични, атмосферни, битови и насекомите. Климатичните и атмосферните фактори са дъжд, влага, слънце и пр. Битовите са замърсяванията с храна и напитки напр. Насекомите са типичните, увреждащи дървесината на открито.

Поддръжката означава, когато не се използват да бъдат съхранявани на закрито или покривани, а и също така почистване, шлайфане и нанасяне на покритие/финиш (безир, лак, масло за дървена мебел или др. под.).

Градинските дървесни мебели, използвани при много горещ и много влажен климат, какъвто за радост не е в нашите географски ширини, се нуждаят от по-често боядисване и шлайфане – дори на всяко тримесечие при най-тежките климатични условия.

Видове дървесина

Дървените дворни мебели са направени от два вида дървесина – мека и твърда.

Меката дървесина е буквално по-мека. Тя е и по-нетрайна, по-нездрава и по-евтина. Такъв е напр. чамът.

Твърдата дървесина е по-дълготрайна, по-издръжлива и се нуждае от по-малко поддръжка.

По-скъпа е също, но е по-добра инвестиция, защото високата й цена се отплаща с по-продължителна употреба и запазване на външния вид.

Твърдата дървесина са ипекакуана (ipe на анл.), тиковото дърво и тропическите дървета.

Меката дървесина се нуждае от ежегодно нанасяне на покритие и евентуално шлайфане.

За твърдата дървесина е достатъчно и само почистване при добро съхранение.

Твърдата дървесина променя цвета си с течение на времето, което я прави по-красива. Запазването на тази й красота обаче изисква поддръжка.

Редовното намазване на твърдата дървесина със специално и висококачествено масло – напр. тиково или др. от твърда дървесина, предпазва от битовите замърсявания, като петната от храна и напитки.

Тропическа дървесина – поддръжка

С високо съдържание на мазнини е, което я прави по-устойчива на влага и съответно е слабо податлива на гниене. Издръжлива е на всички метеорологични условия и на насекоми.

С течение на времето променя цвета си към сребристо сив.

Дворните мебели от тропическа дървесина запазват повърхността си, оставени на открито в продължение на до една година.

Препоръчително е новите градински мебели от тропическо дърво да бъдат почистени с водна струя (най-добре с градински маркуч с приставка, подобна на душ) за да бъде отстранена прахта.

Нуждае се също от ежегодно почистване – с водна струя, гъба и смес от мек миещ препарат и вода. След почистването мебелите трябва да бъдат оставени да изсъхнат напълно.

За най-добри резултати в запазване на външния вид се препоръчва намазването със специално и висококачествено масло за дървесина – напр. тиково масло или др. подобно.

Тикови градински мебели – поддръжка

Качествата на тиковата дървесина са подобни на тези на тропическата. Експертите препоръчват редовно намазване с тиково масло при много сух климат, освен описаните в предния раздел грижи.

Ипекакуана (Ipe – англ.) – поддръжка

Това дърво е три пъти по-твърдо от тиковото.

Добива се в бразилските джунгли. Известно е с имената Бразилски орех, ironwood и Пао Лопе (Pao Lope).

Притежава същите качества като, описаните в предходните два раздела.

Нуждае се от редовно нанасяне на тиково масло или от друго твърдо дърво – на всеки три месеца при мек климат, или по-често при по-тежки метеорологични условия.

За Ипекакуана важат същите принципи на поддръжка, както и за предходните две.

Грижа за силно замърсена твърда дървесина

Силно замърсената твърда дървесина се почиства с редуване на шлайфане, измиване с гъба със смес от вода и мек миещ препарат, и еднодневно съхнене.

Избрахте ли вече мебели за двора си? Може да го направите в нашия шоу руум, като разгледате предложенията и в електронния ни магазин.

Градинският чадър е идеалното слънцезащитно решение за областите от двора на къщата, които са отдалечени от покриви и тенти. Осигуряват сянка точно където и когато пожелаем, и са лесни за преместване и поставяне – при условие обаче, че е избран подходящ модел. Настоящата статия има за цел именно да подпомогне избора на градински чадър.

Факторите за избор на чадър са заобикалящата среда, размерът, механизмът и материалите, от които е изработен.

Заобикалящата среда

Най-важният фактор при избора на градински чадър е мястото, на което ще бъде поставян и по-точно:

 • Местоположението на дворната маса, която ще засенчва и близостта на покриви. Най-добре е чадърът да не се допира до покриви, ако в близост са налични такива, а да бъде оставено малко разстояние.
 • Местоположението на барбекюто/грила, външната и вътрешната кухни. Не бихте желали напр. градинският чадър да се намира в близост до пламъци, защото най-малкото не е безопасно (може да се запали), а също така би могъл да пречи на димоотвеждането или на движението на хората.

Размер на чадъра

Оптималният размер на градинския чадър за маси със следните размери е:

 • За маси с диаметър 75-90 см. – диаметър на чадъра: 180-240 см.
 • За маси с диаметър 95-120 см. – диаметър на чадъра: 270-335 см.
 • За маси с диаметър 135-150 см. – диаметър на чадъра: 335 см. или повече.

Механизъм

По-евтините модели са с ниско технологични механизми и изискват повече физическа сила за разтварянето и застопоряването им, поради което нерядко собствениците им ги оставят отворени през целия сезон.

По-скъпи модели са с по-сложни механизми, които са и лесни за използване.

Материали

Материалът на твърдата част е алуминий, дърво или фибростъкло. Материалът на меката част би могъл да бъде по-прост или с UV защита.

Алуминият с подходящо покритие (финиш) е достатъчно здрав и устойчив на всички метеорологични условия, освен че е лек.

Дървеният материал, ако е от дърво, достатъчно устойчиво за направа от него на дворни мебели, като тик, ипекакуана, евкалипт или др., също е подходящ, но е по-скъп.

Фибростъклото е леко, гъвкаво, некорозивно и устойчиво на метеорологични условия.

Форма

Формата на градинския чадър най-често е осмоъгълна или кръгла и по-рядко квадратна, защото последната заема повече място.

Разполагате ли вече с подходящ чадър? Избрахте ли такъв? Ако не – може да изберете такъв на достъпна цена от ChairPro.bg

Департаментът по труда и индустрията на щата Вашингтон, САЩ е публикувал през март т.г. оценка влиянието на ергономията върху разходите, производителността, качеството на продукцията и др. показатели в бизнеса. Оценката се базира на 250 отделни проучвания (case studies).

Ергономията е наука, изучаваща работната среда.

Работата в седнало положение в неподходящ офис стол може да предизвика сериозни гръбначни и мускулни проблеми, които сме разглеждали в предишни статии.

Изследването на Департамента е открило, че инвестициите в ергономия се изплащат бързо. Докладът е озаглавен Examples of Costs and Benefits of Ergonomics [PDF] и може да бъде свалян свободно.

Пет от доказаните ползи от ергономията, описани в доклада, са следните:

Подобряване на качеството

Липсата на ергономия води до обезсърчени и уморени служители, които следователно работят под възможностите си. Не се представят добре също така при повече или по-трудна работа от обичайното.

Повишаване на производителността

Подобряването позата на тялото в здравословна по време на работа, намаляването на усилията и др. подобни превръщат работното място в по-ефективно.

Повишаване ангажираността на служителите

Служителите оценяват, когато работодателят полага усилия за подобряване условията на труд. Липсата на умора и дискомфорт по време на работа намалява текучеството и отсъствията, и повишава морала и ангажираността.

Намаляване на разходите

Инвестициите в ергономия са по-малки от разходите за обезщетения за мускулно-скелетни смущения (musculoskeletal disorders – MSD). $1 от всеки $3, изплащани за обезщетения на служители в САЩ, са именно за този вид смущения. Непреките разходи може да бъдат до 20 пъти по-големи от преките разходи при трудови наранявания отвъд океана

Подобряване културата на безопасност

Превръщането на здравословните и безопасни условия на труд във фирмена ценност подобрява културата на служителите в това отношение. Здравите служители са по-ценен актив, а също и постигат по-добри резултати.

Ергономичните офис столове са напълно достъпни във всяко отношение в България.

Артикули 41 до 50 от 143 общо

Задай Низходяща Посока
Страница:
 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"