Swipe to the left

Столът - най-глупавото откритие!

20 май 2013 г. 1559 прегледa

Преди няколкостотин хиляди години, в началото на своята еволюция, човекът е бил четириного, движещо се на четири крака. Изминало много време преди той да се изправи и да възприеме ходенето само на два крака. За разлика от всички останали органи в нашето тяло, гръбначният стълб се е приспособил сравнително трудно към тази радикална промяна от еволюцията на човека. Затова нарушаването на установения баланс е съвсем лесно. Доказано е, че колкото по-малко се движим, толкова повече отслабва нашата скелетна мускулатура, а тя играе ролята на „корсаж“ за гърба. Най-вредно за нашия гръбначен стълб обаче се оказва седенето. Седейки продължително време, човек подлага своята мускулатура на изключително вредни въздействия.

В ежедневието ни седим по над 14 часа на ден!

Според д-р Гюнтер Фогел, който е антрополог и изследовател на уседналия начин на живот,: „Най-глупавото откритие на западната цивилизация е столът“.  Ако се замислим внимателно, около нас има най-малко 50 възможности за сядане – столове в офиса, кухнята, театрите, пейки в парка и т.н. Всички те се използват постоянно от нас. Според статистиката, ние сме в седнало положение средно по над 14 часа за едно денонощие.  Някои лекари изказват мнение, че седенето се е превърнало в бич и наказание за съвременния човек.

А какви са последиците от постоянното седене? Около 80% от германските граждани се оплакват от болки в гърба. Добрата новина е, че всичко това може да се предотврати чрез две неща - трябва да  увеличим движението си през деня, както и да се научим да седим правилно. Грешките в седенето започват още от ранна детска възраст. Според учените, само 17% от учениците седят на подходящи за тях училищни чинове и столове.

неправилна стойка             правилна стойка

За да намалим вредните последици от неправилното седене, се препоръчва използването на ергономични столове, които ще предпазят здравето Ви чрез редица преимущества като опора в лумбалната зона, индивидуално регулируеми седалка и облегалка, опора за главата и врата, както и регулируеми подлакътници във всички посоки. Всички тези фунцкионалности на ергономичните столове Ви дават възможност да моделирате стола си изцяло спрямо Вашите индивидуални нужди и удобство. По този начин седенето на ергономичен стол не само ще допринесе за по-високата Ви продуктивност, но и ще се чувствате комфортно дори и след 8-10 часа седене на ден.

Движение, движение и пак движение!

Какво още помага срещу оплакванията от болки в гърба – движението! Хората, които имат т.нар. „седящи“ професии, трябва да практикуват „динамично“ седене – тоест редовно да се раздвижват за няколко минути, както и да редуват седене, стоене и ходене.

От съществено значение е и никога да не седим в продължение на часове в една и съща поза. Това натоварва значително дисковете на гръбначния стълб и по този начин можем да си навредим сериозно без дори да усетим. Като най-положителни действия за нашия гръбначен стълб се считат плуването, аеробиката и разходките – те трябва да се практикуват често, за да намалят вредите от ежедневното ни седене. 

 
 
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"