Swipe to the left

Кога е време да сменим своя офис стол?

25 април 2014 г. 1096 прегледa


Качествено изработеният офис стол не се износва лесно, но дори и той не може да се използва вечно. Процесът на подмяна на офис столовете може да се раздели в три основни етапа:
✔ Определяне на продължителността на експлоатация на стола
✔ Признаци, че е необходима подмяна
✔ Планиране на подмяната

Определяне на продължителността на експлоатация на стола

Колко време трябва да се използва един офис стол? Краткият отговор е: зависи. Дългият отговор е, че при столове с гаранция 3 години, периодът на експлоатация е приблизително 5 години, при гаранция 5 години е 7-8 години. Тази продължителност не е пряко свързана с гаранционния период, но се основава на качеството, която гаранцията предполага. Има разбира се много допълнителни фактори, които оказват значително влияние върху продължителността на експлоатация на офис стола.

Работна среда

Ако офис столът се използва в мръсна и прашна среда, то тогава неговият експлоатацонен перион намалява. В този случай, за да се удължи този период е препоръчително по-честото почистване на колелцата и механизма, за да се гарантира тяхното безпроблемно функциониране. Въпреки че не е ергономично предимство, изборът на правилната дамаска и спазването на изискванията за допустимо тегло за конкретния стол са фактори, които могат също да повлияят на продуктивността на служителите. Това се забелязва от всеки, който е седял на нестабилен или зле тапициран стол.

24 часова употреба

Стандартните гаранции са базирани на 8 часов работен ден, 5 дни в седмицата. Използването на стола по 24 часа при работа на смени ще съкрати значително периода на употреба на офис стола, ако той не е пригоден за толкова интензивна експлоатация.

Дамаски

Не всички дамаски са еднакви. Съществува рейтинг, известен като „двойно триене“ (double rubs), който се използва за определяне на издържливостта на дамаската. Устойчивите на петна и замъсрявания тъкани могат да запазят качеството си за по-дълго време, което ги прави подходящи за по-интензивна употреба дори и в прашна среда.

Опции

При много столове се предлагат допълнителни подобрения, така че да са устойчиви на износване. Механизми подходящи за интензивна ежедневна употреба са оптималното решение, ако изпозлвате своя офис стол повече от 8 часа на ден. Изключително важно е да се спазва и препоръката за максимално допустимо тегло на седящия, така че да се гарантира стабилността и здравината на стола. За тази цел е ползено използването на филтър с критерий допустимо тегло, така че лесно и бързо да откриете желания стол. Друго важно условие за по-дълъг период на експлоатация на офис стола е той да е подбран правилно според индивидуалните нужди на потребителя.

Признаци, че е необходима подмяна

Няма твърди правила за оценка кога един стол е за подмяна, но има някои признаци, които могат да се вземат под внимание.

✔  Изглежда ли столът износен? За някои организации видът на стола е от голямо значение, тъй като е основна част от цялостния облик на работната офис среда.
✔  Достатъчно сигурни и стабилни ли са компонентите? Систематичната поддръжка може да удължи живота на стола, много от компонентите са лесни за инсталиране и подмяна. В много от случаите обаче това е временно решение и смяната на стола се оказва неизбежна
✔  Води ли липсата на комфорт до спад в продуктивността на служителите? Ако това е случаят, служителите ще забележат веднага.
✔  Плътна ли е пяната на седалката? Обикновено „меките“ компоненти като пяна и дамаска се износват значително по-бързо от „твърдите“ компоненти като основа и механизъм. Те обаче са от основно значение за удобството на стола и често са решаваща причина за подмяна на стола.

Защо е важно обаче да замените стария си стол с ергономичен? Защо да инвестирате толкова пари в него, при условие, че има много по-евтини алтернативи?

Първа причина е, че удобството на стола е пряко свързано с продуктивността. Проучвания на независими здравни организации сочат, че хората, които използват ергономични столове с много опции за регулиране повишават продуктивността си с 17,8% за една година.

Втора причина, не по-маловажна от първата, е влиянието на стола върху здравето. Продължителното седене в статична поза води до натоварване на мускулите, което причинява кръвоток и мускулна умора. Ергономичният стол се справя именно с тази статичност при седене, като осигурява оптимална позиция на тялото по време на седене, гарантирайки максимална опора на гърба и кръста благодарение на вградена лумбална опора. Ергономичността на стола е свързана с различни опции за регулиране като например регулиране на височината на подлакътниците, височината и дълбочината на седалката, височината и наклона на облегалката. По този начин столът се адаптира според индивидуалните нужди на седящия, осигурявайки му максимален комфорт при седене.

Планиране на подмяната

Независимо колко време ще използвате даден офис стол е важно да сте подготвени своевременно за неговата подмяна. Повечето компании разполагат с бюджет за подмяна на офис оборудването, като то се подменя поетапно. Климатикът например може да се подменя средно на 7-8 години, докато офис мебелите се амортизират за по-кратък период. Тъй като офис столовете се използват по-интензивно, вероятността техния екплоатационен период да се съкрати е голяма. Някой компании предприемат подмяната според степента на амортизация, като това се случва на различни етапи, първоначално се подменят 20% от офис столовете и така в рамките на няколко години се подменят всички офис столове. Други компании залагат в своя бюджет подмяна на всички офис столове през определен период, например 5 години. Оптималната стратегия за подмяна е планирането да се определя от степента на амортизация, тъй като тя зависи от много фактори- индивидуална употреба, работна среда и други.

В заключение може да се обобщи, че подмяната на офис стол е строго индивидуална и зависи от много фактори, някои от които са изброени по-горе. Необходимостта от смяна на стола обаче не трябва да се пренебрегва, тъй като качеството на стола е пряко свързано с нашето здраве и продуктивност.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"