Swipe to the left

Революцията на умните материали

1 октомври 2016 г. 595 прегледa

Да си признаем, вече свикнахме с това, че живеем в дигитализиран свят, че технологичните иновации се развиват в геометрична прогресия и комуникационните системи са сякаш от научната фантастика. Всичко около нас става смарт – „поумняват“ вещите ни, градовете, инфраструктурата и т.н. „Умни“ са вече и  материалите, от които се произвеждат мебелите. Революцията на материалите доведе до появата на такива, които влизат в интеракция със средата, показват температурата на помещението или степента на замърсеността на въздуха. Могат да генерират енергия или да измерват движенията, които се извършват покрай тях.

Съществува обаче една нова тенденция в теорията и практиката на материалознанието, която навярно би ви изненадала. Когато технологичните иновации се съюзят с природата, се появяват мебели от... картофи, или такива, които набъбват пред очите ви като пуканки… Не, това не са упражнения по фантазия в стил Джани Родари. Това е самата реалност.

И така, добре дошли в света, където мебелите имат вкус, памет и бъдеще в различни индустрии.

Умните материали бяха представени на фестивала ORGATEC от 25 до 29 октомври в Кьолн. Повече за този фестивал, както и за другите събития от европейската дизайнерска есен може да прочетете в статията в нашия блог:  https://www.chairpro.bg/blog?p=1.

 

Картофените мебели на Жарел Го (Сингапур)

  

При производството на тези мебели се използват отпадъчни материали от картофи. Обелките от картофи и неупотребени остатъци от въглехидратния зеленчук се разстилат и изсушават. След това частиците се слепват с органично брашнено лепило и получените пана отново се оставят да изсъхнат. Накрая се получава чудесен, екологичен материал. Днес мебелната индустрия по цял свят търси иновации и модерен дизайн, но наред с това се стреми и към въвеждане на устойчиви практики, щадящи околната среда. Производството на мебели от отпадъци от картофи е именно такава практика.

 

Мебели от умна пяна на Noumenon Design (Белгия)

 

Белгийският дизайнер Карл де Смет разработи високотехнологични мебели от умна пяна, които могат да бъдат смачкани до 5% от своя оригинален размер, за да се пренасят по-лесно, а след нагряване възвръщат първоначалния си вид. Пяната е от полиуретанови полимери, помнещи формата (shape-memory polymers – SMPs). „Тези мебели са леки, заемат малък обем и са много удобни при транспортиране, казва Де Смет. – Ако претърпят някакво увреждане и после се нагреят, увреждането изчезва и не се отразява върху крайния вид на стола. Столът просто набъбва като пуканка.“ Вече няма нужда от бормашини, винтове и болтове, за да сглобите мебелите си – те просто порастват пред очите ви.

 

Мебели от целулозни сфери (Стокхолм)

Представете си мебели от материал с ниска плътност, изключително висока порьозност, изграден от наноцелулоза. Целулозната пяна има отлични механични свойства. От нея може да се направи всичко, което ви е нужно. Добивана от дървени фибри, пяната е 100% екологичен продукт – напълно биоразградима и от възобновяем източник. Новият материал – здрав и лека, превъзхожда дори кевлара. Освен в мебелната индустрия тази пяна може да намери множество приложения в бъдещето. От нея могат да се правят аналози на тъкани в човешкото тялото и така да се създадат нови органи и системи, които да заменят „амортизираните и износените“. Наноцелулозата може да служи за съставка за повишаване на вискозитета в хранителните продукти. Така че – в интериорния дизайн, в хранителната индустрия или в медицината – умният материал има широко приложение.

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"