Swipe to the left

Регулируемите подлакътници – рожбите на 21-ви век!

By ChairPro Bulgaria 9 months ago 35 Views No comments

 

Преди десетилетие, подлакътниците не били популярни толкова колкото днес. Появата им до голяма степен е свързана с развитието на технологиите и с еволюцията на ергономията.

Освен че дават малка почивка на ръцете, подлакътниците са ергономично средство и ни помагат да избегнем болки и деформации в раменете и шията, причинени от часове труд на бюро.

Преди въвеждането на персоналния компютър в офисите през 80-те години на миналия век, подлакътниците са обикновени, нерегулируеми аксесоари и често дори са отсъствали на работното място.

Това се променя през 90-те, когато натрупването на отрицателни ефекти при продължителното статично седене и повтарящите се движения и пози при компютърна работа, започват да стимулират изследвания в областта на ергономията. Стига се до задължителната нужда от подлакътници, което пък води до редица промени в дизайна на столовете.  От 90-те години на миналия век, столовете започват да се превръщат в ергономични инструменти, които да се приспособят към размера и формата на телата ни.

 


Кои са подпомагащите функции на подлакътниците?

  • Благодарение на тях се осигурява опора на горната част на гърба, врата и ръцете. Защото всички те са свързани в обща система и ако ръцете ни не са под ъгъл 90 градуса и няма какво да понася тежестта им, се предизвиква напрежение, болка, а често те прерастват в деформации.
  • Избягване на неестествено вдигнати нагоре рамене. Вдигнатите рамене често са знак за сериозен проблем и често предизвикват хронична болка в гърба. Наличието на подлакътници стопира тази неестествена поза.
  • Улесняват работата с компютър. Намалява се тежестта при писане на клавиатура. Китката не е под ъгъл, а е в една линия с лакътя и така тежестта пада правилно и няма напрежение и болка при често боравене с мишката. Ако подлакътниците липсват, лактите висят във въздуха и са близо до тялото, което предизвиква напрежение в китката докато пишем.
  • Намалява се тежестта върху бедрата и задните части докато ставаме и сядаме. Имат подпомагаща функция.
  • Не на последно място, когато има столове един до друг, подлакътникът играе ролята на разграничител, който запазва личното пространство.

 

 

Еволюцията продължава…

След осъзнаване на ефекта и нуждата от този ергономичен аксесоар, се залага и на неговото усъвършенстване в посока – повече удобство и повече здраве.

След 90-те…

Появява се разнообразие от регулируеми подлакътници, които заменят статичните. Започват да се променят във височина. Постепенно се появяват възможности да се движат и странично по хоризонтала. Тези иновации позволяват различно положение на ръцете, естествена позиция на рамото и правилно разположение на китката. И всичко това - независимо от ръста на седящия.

Преди десетилетие…

Отново работната среда и развитието на технологиите определят следваща стъпка – промяна на дълбочината на подлакътника. Как се стига до тази нужда?  Мониторите с плосък екран започват  все повече да налагат присъствието си в офисното пространство и потребителите инстинктивно започват да ги избутват назад, освобождавайки ценно пространство върху бюрото. Но предният ръб на подлакътниците започва да опира на работните повърхности и да причинява неудобство. Това пък води до неудобна поза и дискомфорт за врата и рамото. Способността на подлакътниците да се плъзгат напред и назад позволява на много потребители да поддържат по-здравословни пози, а столът да се съобразява с бюрото.

Промените на височината и страничното положение на подлакътниците с плавни движения, започват да имитират естественото движение на човешките ръце. Това е нов етап на усъвършенстване.  

 

Подлакътниците поемат целия контрол!

В съвременния ергономичен стол, всички части са свързани, подобно на човешкото тяло. Стига се дотам, че

самите подлакътници управляват комплексното положение на стола за максимално здравословна поза.

Най-новият вик при модата на ергономичните столове е така наречената система за управление на подлакътниците.

Докато си почиват ръцете ни и си седим удобно, чрез специално внедрени механизми в подлакътниците регулираме двете най-често използвани функции – височината на седалката и наклона на облегалката.

Ето какво се случва… Палецът на десния подлакътник контролира настройката на височината на седалката, а лостчето на левия подлакътник променя наклона на облегалката.

Тези функции се извършват точно за 32 секунди, което е 8 пъти по-бързо от времето при другите регулируеми механизми.

Освен това, с тази система не е нужно да се свивате в кръста, докато  регулирате стола с ръчка под седалката.

Когато потребителите свикнат с тази удобна операция, няма да се откажат повече от нея.

 

Имаме удоволствието да ви представим няколко нови наши експонати с именно такава функция на подлакътниците. Вижте тук!

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"