Swipe to the left

Правилното поведение на стол

By ChairPro Bulgaria 8 months ago 14 Views No comments

Времето, прекарано на стол, е повече от 50% в живота ни и освен че го правим вкъщи, много често се налага да седим по време на публични и официални поводи. А те налагат определен етикет. Правилата на поведение е хубаво да се спазват и вкъщи, особено пред децата, на които даваме пример.

Етикетът не е случайна приумица. Той идва от потребност – много често жестовете, стойката, начинът на сядане и ставане са своеобразен език, който „говори“ на околните какво е отношението ни към тях и как се чувстваме в дадения момент.

Обикновено на официални поводи и при публичност трябва да сме по-сдържани, за да съумеем да прикрием очевидно отношение или мнение. Знаете, че професионалната и официалната среда ни карат да правим компромиси и да не разкриваме истинската си същност, от което няма да пострадаме само сред много близки. Така че поведението трябва да спазва плавила, които ни правят обрани, обективни и еднакво възпитани към всички. Това е основното, което диктува етикетът.

Ето и някои примери за прието поведение:

 

На масата

 • Столът е изключително важна част от трапезата. Местоположението на приборите се определя централно по мястото на стола. Преди да бъде използван, той се издърпва до ръба на покривката, но В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не прекалено напред и пъхнат под самата маса!
 • Първото нещо, което се прави при пристигането на гостите, е да се определят местата им – или с други думи кой на кой стол ще седне.
 • На посочените места на трапезата дамите сядат първи.
 • Домакините сядат накрая. Ако масата е правоъгълна, те се настаняват един срещу друг, от дългата страна, по средата.

 

Как е прието да се седи?

 • Сяда се тихо, т.е. при преместването на стола не се скърца с влачене по пода или набиране на килима, ако трябва, внимателно се повдига, за да се премести.
 • Сяда се по средата на седалката, а не на самия ръб.
 • Гърбът трябва да е добре изправен, стойката леко наведена напред, а тялото трябва да е на еднакво разстояние от масата и облегалката на стола. НЕ БИВА да се свличаме, силно облегнати, това говори за неуважение.
 • Краката са събрани, в никакъв случай не са в разкрач, което говори за прекалена надутост и липса на съобразителност.
 • Ръцете са прибрани и само китките се опират на масата. Другият вариант е ръцете да се поставят на коленете.
 • При дамите често се налага адекватна поза, свързана най-вече с факта, че носят поли, доста често и по тесни и къси. Благоприличието повелява да са със събрани крака при коленете и ръце върху бедрата. Другият вариант е да кръстосат крака. Въпреки, че според „езика на жестовете“ тази поза означава, че се заключваме или че не проявяваме интерес към отсрещния, при жените в официална обстановка тази поза е приета и е изключение от правилото. А и доста често се превръща в навик.
 • Чантата се поставя на масата, ако е много малка, тип „клъч“, ако е голяма НЕ СЕ ПОСТАВЯ в скута, а на земята, опряна в самия стол или увиснала на гърба на облегалката.
 • Следващата стъпка е специалната за целта салфетка да се постави на коленете, още преди да започне самото сервиране. Тя служи за леко потупване по устните и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ за енергично бърсане.
 • Когато ставаме за малко от стола, оставяме салфетката на седалката. 
 • НЕ БИВА да се протягаме от нашето място през масата, ако искаме нещо от другия ѝ край, а трябва вежливо да помолим съседа да ни подаде необходимото.

 

Как седим в различни публични локации?

 • Когато се качваме в колата първо сядаме, а след това прибираме краката. Особено дамите.
 • Когато вървим към местата си в кино, операта или театъра, не бива да сме обърнати с гръб към станалите да ни направят място. Винаги трябва да сме с лице, а мъжът върви пред дамата, за да проправя път.

 

Етикет в офиса

 • Когато отиваме на делова среща, изчакваме домакина да ни покани да седнем
 • Ако сме с голяма делова чанта, задължително я поставяме на пода до стола, а не я държим в скута си през цялото време. Последното води до неудобна поза, липса на концентрация и откритост към събеседника, с който се води важен разговор, когато е важно доверието.
 • Здравословното е равно на благоприличното. Краката трябва да са събрани, оформящи ъгъл 90 ° с гърба. Прибраните крака показват скромност, съобразителност и са гаранция да бъдете добре приети от отсрещния, особено при първа среща.
 • Облягането на седалката, особено под ъгъл, се разрешава в офиса, но по време на кратка почивка, за да отпочине гърбът и в никакъв случай при среща или при разговор със служител. При последната ситуация се изисква изправен гръб, леко облегнат, който показва концентрация, уважение и знак, че слушаме събеседника.
 • Не е добре да сме прегърбени, тъй като тази поза показва дискомфорт, неудоволствие от работата, липса на увереност. А когато ние не си вярваме, е трудно да убедим останалите в правотата си – често необходимо действие в работна атмосфера.
 • Много е важно да не нарушаваме личното пространство на колегите си. Когато сме много служители в офиса, не трябва да седим твърде близо до колегата, при което той да е длъжен да слуша телефонните ни разговори. Това е нарушаване на свободата в професионална обстановка и причинява дискомфорт за целия работен процес.
 • В по-модерните офиси, а и тенденция напоследък, е да работиш прав, на регулируемо във височина бюро. Това се оказва ергономичен трик, който дава почивка за гърба и три пъти по-полезната изправена поза за цялата ни опорно-двигателна система.
 • Новите столове на ChairPro напълно ни съдействат да спазваме професионалния етикет. Облегалката се променя така, че да ни помага да седим с изправен гръб. Колелцата се движат премерено, така че да не се местим на големи разстояния. Седалката има ергономична конструкция и това създава комфорт за ъгъла между коленете и прасците, което пък ни дава перфектна позиция със събрани един до друг крака - точно по етикет.

 

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"