Swipe to the left

Не подценявайте правилната стойка

By ChairPro Bulgaria 3 years ago 182 Views No comments

Стойката, или начинът по който стоим изправени, е изключително важна. Правилната стойка създава впечатление за физическа красота и хармония. Тя излъчва енергичност, добра обща кондиция, организираност.  Стойката влияе върху развитието на опорно-двигателната система и още по-важно – от нея зависи здравето на човека.

 

 Когато стойката е отпусната, раменете – прегърбени, а главата – клюмнала, се затруднява дълбокото, диафрагмено дишане, а при плитко дишане намалява енергията на организма. Често проблемите със стойката са причина за тензионно главоболие и мигрени. Неправилната стойка дава отражение върху целия организъм, като води до изкривяване на гръбнака, болки в гърба, врата и таза,  повишена уморяемост, мускулна слабост и мускулни спазми, дегенеративни изменения на гръдния кош и поява на остеопороза в зряла възраст.

  

Грижата за здравето на гръбначния стълб започва през детските години

Сигурно всеки е чувал родителите си да му повтарят: „Изправи се“, „Не се прегърбвай!“. Важно е децата да се научат да обръщат внимание на стойката си. Проблемите с неправилната стойка и изкривяванията на гръбначния стълб трябва да се решават колкото може по-рано, защото се задълбочават с възрастта. Изкривяването на стойката обикновено започва в ученическите години, когато децата, с още неукрепнал скелет, седят продължително време зад чиновете, на бюрата вкъщи, пред монитора или телевизора. Децата често ходят прегърбени, изкривени на една страна от тежките ученически чанти, с отпуснати рамене. При младите по-високи момичета стойката се уврежда и защото те стоят приведени, за да изглеждат по-ниски. По-ниските момичета пък започват да носят обувки на високи токчета, за да наваксат с височината. Ходенето с такива обувки вреди на правилната стойка и походката.

 

 Как да запазим правилната си стойка?


1. Инвестирайте в ергономичен стол

Ергономичният стол подкрепя гръбнака по цялата му дължина, има допълнителна опора в лумбалната област, обикновено е с регулируема облегалка и подлакътници. В него се седи удобно и здравословно независимо дали човек работи на компютър, играе на игра или си пише домашните.

 

2. Ограничете времето пред телевизора и дигиталния екран

Заседналият начин на живот, продължителните часове пред телевизора или дигиталния екран водят до увеличаване на редица здравословни проблеми – затлъстяване, алергии, диабет тип 2, затруднено дишане, болки в гърба, изкривяване на гръбнака. Ето защо трябва да ограничите гледането на телевизия и статичните занимания пред монитора.

 

3. Спортувайте

Физическата активност има много ползи за хората на каквато и да е възраст. От гледна точка на правилната стойка редовното спортуване води до общо укрепване на опорно-двигателната система, заякване на мускулите, изправяне на гръбначния стълб, правилно диафрагмено дишане, намален риск от физически наранявания. Наред с тези общи ползи от физическата активност, съществуват и специализирани упражнения за коригиране на стойката.

 

4. Хиропрактика и масажи

Хиропрактиката и масажите са познати от дълбока древност. Те са алтернативен метод за лекуване на проблеми с гръбначния стълб, неправилната стойка и болките в опорно-двигателната система. При хиропрактиката лечебният ефект се постига чрез точно определен натиск, наместване и усукване, а масажът води до отпускане и релаксиране на всички мускулни групи.

 

5. Упражнявайте самоконтрол

Постоянният самоконтрол и повишена осъзнатост на всяко наше движение и позиция могат да направят чудеса за стойката. Следете за правилната стойка, независимо дали стоите на едно място, вървите или сте седнали. Дръжте главата на една линия с раменете, не я изтегляйте напред. Внимавайте да няма напрежение в раменете, не ги повдигайте нагоре, не ги отпускайте напред. От правилното положение на раменете зависи дали е добре отворен гръдният кош, а оттук – и дишането.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"