Swipe to the left

Как различните типове офис столове ни влияят психологически?

22 февруари 2019 г. 490 прегледa

Добрата работа на мозъка зависи от доброто ни психическо състояние. Това е факт, доказан от векове. Когато имаме хронични или продължителни болки в кръста, се разсейваме от неприятното чувство, макар и за секунди и концентрацията спада поне с 20%  в този момент.

 

Можем да продължим дълго по темата, но се прочете как всеки тип офисен стол е конструиран така, че осигурявайки ни физически комфорт в конкретна ситуация, да ни подарява приятни часове, предразположеност на духа към запознанства и разговори и максимална концентрация и памет.

 

Посетителски и конферентни столове - успокояване на нервите с подлакътници и повече наклон за концентрация

 

Посетителските столове се поставят обикновено в зоната за гости или в конферентните зали, където екипът се събира за кратки съвещания или се водят преговори с партньори.

Този тип столове може да са два типа – по-семпли по конструкция за изчакващи гости и регулируеми - за някои зали за важни срещи.

 

Но и за двата типа е важно удобството, което ни предлагат. За да сме добре предразположени към предстоящия разговор, изчаквайки в зоната за гости или по време на презентация в конферентна зала, ни е необходимо спокойствие. Всеки такъв тип стол има подлакътници, именно за да разположим ръцете си удобно и да ги отпуснем , освобождавайки напрежението в тях. То се получава от тази характерна стегнатост, когато сме в непозната обстановка или ни предстои важно решение и настройка за концентрация. Отпускайки ръцете на подлакътници, вече няма да ги протриваме нервно и да се издаваме на събеседника колко ни е напрегнато, а и няма да се чудим къде да ги поставим от притеснение. Спокойствието, идващо от отпочиналите ръце, тръгва и към цялото ни тяло.

 

Препоръчаме тапицерия от естествена кожа – тя поема в нежна и релаксираща обвивка всеки посетител, а колкото му е по-удобно на човек, толкова по-предразположен е за разговори и за слушане.

 

Доказано е, че засилваме способността си за внимание и запаметяване, ако наклонът на гърба ни е леко напред. Доста често и сами несъзнателно правим това движение, когато искаме да засилим концентрацията си за нещо.

Някои столове в конферентни зали са с регулируеми облегалки и седалки и това въобще не е случайно.

 

Ергономични столове за повече движение

 

Нарушеното кръвообращение води до проблеми с краткотрайната и дълготрайната памет. Нормалната му функция може много лесно да се наруши с неправилна седяща поза на неподходящ стол. За да не се спира доброто кръвообращение при притискане на бедрата, е важно седалката да може да се мести напред и назад, за да се съобразява с различните ръстове на служителите. И най-вече да се има предвид следното – краят на седалката трябва да е на около 5 см. от свивката на коляното.

 

Много често от лошо кръвообращение може да ни се вие свят и нашата работоспособност и стимул за работа тотално да се нарушат. Поне 40% от служителите страдат от подобен проблем. Причината е предимно - изменения в областта на шията, което пък е резултат от лоша стойка пред компютъра. Това се случва, когато изтегляме главата си напред и ѝ липсва опора. С две думи – нужен е подглавник.

 

Доказано е, че физическите движения подобряват мозъчната дейност и се отразяват положително на паметта. А обездвижването води до обратното – разсейване, чувството за неестественост, която може до доведе дори до изнервяне. Затова ергономичните столове, които могат да променят всяка една част от тялото си и са снабдени с механични приспособления, които да се адаптират към всяка желана от нас поза, са за предпочитане. „Динамичното седене“, което осигуряват, е и свежо презареждане за мозъчната дейност по време на работа.

 

Затова столовете за служители, които постоянно седят на компютър, е хубаво да са с колкото се може повече ергономични функции, като подвижен нагоре и надолу и в дълбочина подглавник, движеща се в дълбочина и на височина седалка, регулируеми подлакътници, люлеещ се механизъм и други.

 

Проветривите материи – път към хармонията

 

Когато сме под стрес, което често се случа в работата, тъй като вечно гоним срокове, сърдечният ритъм се повишава, кръвообращението се ускорява и кръвното налягане се повишава, тъй като имаме високи нива на кортизол и адреналин в кръвта.

Проветривите материи, като еко кожа и мрежа, неслучайно са сред най-често използваните за офис столове. Те позволяват на въздуха да циркулира по-лесно и така „охлаждат емоциите“ и ние не чувстваме дискомфорт. Те са идеални и за силно затоплени помещения, тъй като горещината също пречи на концентрацията.

 

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"