Swipe to the left

Няколко добри и не толкова добри новини за „седящите професии“

Няколко добри и не толкова добри новини за „седящите професии“
23 май 2019 г. 223 прегледa

Няколко добри и не толкова добри новини за „седящите професии“

Ергономията в офис обзавеждането става все по-голяма тенденция, продиктувана от необходимостта от повече раздвижване и избягване на прекалената статичност докато работим. Има професии, като тези от областта на ИТ индустрията, администрацията, документацията и свързани с дълго обмисляне и проектиране, които не могат да избегнат нуждата от стол и бюро. Но само от добрата здравословна култура зависи да ставаме на 15-20 минути от стола, да редуваме работата на компютър със срещи и да използваме ергономични мебели. Седящите професии с времето ще стават все по-раздвижени, тъй като глобалната динамична среда ще се отрази и на честата промяна на обстановката докато работим. Има немалко мебелни решения, които ни помагат да сменяме височината на седене докато сме пред компютъра, да бъдем в полуизправено положение – една от най-полезните позиции за тялото ни.

Въпреки, че позитивите на седящите професии са по-малко от негативите, все пак ги има:

Оптимистични статистики за седящите професии:

  • В по-голям процент, глобално погледнато, хората, които работят зад бюро, обикновено печелят два пъти повече от останалите професии.
  • Статичното извършване на работа пред компютъра гарантира 50% по-голяма концентрация, в сравнение с работенето в динамично положение, когато сетивата ни са в много по-голяма степен податливи на отнемане на вниманието от най-различни странични фактори, като шум, преминаващи хора, цветове, аромати и други.
  • Когато работим зад бюро имаме много повече инструменти за запаметяване – листчета, на които да записваме, отметки с подчертаване с маркер, електронни календари или организационни софтуери на компютъра. В динамично състояние не винаги можем да се справим с мигновено записване в телефона.

Не толкова приятни факти:

  • 86% от служителите на бюро се оплакват от дразнещи и шумни колеги по съседство.
  • 46% от служителите, които се трудят седнали, се оплакват от често напълняване.
  • Професиите зад бюро изискват повече съобразяване с работното облекло и корпоративните ограничения, в сравнение с останалите професии.
  • Седящите служители са податливи на 40% повече риск от здравни проблеми, като сърдечни, опорно-двигателни, зрителни и други. За сметка на това пък, професиите на крак са подложени на повече опасности от трудови злополуки.
  • Дългото седене на бюро ни прави апатични и демотивирани, а движението и правата поза увеличават нивата на серотонин и ендорфин, което ни прави по-щастливи и намаляват нивата на холестерола и кръвното налягане.
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"