Swipe to the left

Мотивацията на служителите – най-важната предпоставка за успех в бизнеса

Мотивацията на служителите – най-важната предпоставка за успех в бизнеса
6 февруари 2020 г. 795 прегледa

„За добрите идеи и истинските иновации се нуждаете от човешко взаимодействие, конфликт, спор, дебат“, е казала Маргарет Тачър. Ние ще добавим и мотивация. Създаването на добре сплотен работен екип и лоялност към организацията е предизвикателство, което е във фокуса на много специалисти по човешки ресурси. Предлагаме ви някои от мерките, които всъщност не изискват много ресурс, а със сигурност ще подпомогнат значително работния процес:

Хубава офис среда

Според проучване, проведено от Staples Business Advantage измежду 3000 служители в САЩ и Канада, за 66% от анкетираните, офисът е мястото, което им осигурява най-висока производителност в сравнение с дома или споделените работни пространства. Това е и един от най-важните елементи, на които мениждърите трябва да обърнат внимание. Той трябва да е снабден с ергономични мебели – столове, бюра, стойки за компютър и други аксесоари. Главната цел е болките от продължителното седене да са сведени до минимум и на всеки служител да е предоставена възможността сам да ги регулира спрямо личните си предпочитания. Включително и да работи прав, ако желае, чрез осигуряването на подходящ плот.

Признание на постиженията

В човешката психология е заложено удовлетворението от признанията и въздействието й върху мотивацията. Признанието за добре свършена работа, идваща от висшето ръководство, ще означава повече за служител, отколкото си мислите. Намерете начин да похвалите служителя пред другите и в никакъв случай не допускайте да ги порицавате публично. Подходящ начин би бил ежемесечни конкурси „най-добър служител“. Определете подходящи и ясни критерии, които да не предизвикват съмнение. Разбира се – погрижете се по-големите постижения да имат финансово отражение или социална придобивка. Малката конкуренция между служителите винаги е здравословна.

Осигурете положителна комуникация

Макар и да изглежда просто, това е може би най-трудната част. Тя е ключът към мотивацията на всеки член на екипа. Не допускайте да има неизяснени конфликти, защото във времето това ще ви изиграе лоша шега. Ако сте мениджър и графикът ви е натоварен, определете фиксирани ежеседмични срещи с екипа, където служителите ви да почувстват, че във Ваше лице имат сигурна опора. Това ще бъде и много ценна информация за посоката, в която се развива бизнесът ви.

Свободно време

Колкото и продуктивни и спокойни да изглеждат вашите служители, знайте че това не винаги е гарант за мотивацията им. За да им създадете истинско чувство на общност, помислете и за свободното време. За начало – осигурете приятно общо помещение, подходяща мека мебел в зоните за релакс, а защо не и игрален кът. Това значително ще подобни сближаването на служителите и изграждането на приятелства. Следващата стъпка е организирането на тиймбилдинги и редовни фирмени срещи. Дори и да не са високобюджетни, ако са добре направени, те ще помогнат на служителите ви да се чувстват щастливи, че работят за компанията.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"