Swipe to the left

Мебелите – парчета от големия психологически пъзел

29 юни 2018 г. 942 прегледa

Мебелите – парчета от големия психологически пъзел

Обикновено, когато обсъждаме дизайна на интериора, говорим за естетическите аспекти - как да постигнем специфичен външен вид, кой декоративен стил трябва да следваме, новите дизайнерски тенденции, с които да се съобразим. Това е само парче от големия пъзел.

Аспектът, който не винаги се взима под внимание, е психологическият ефект на интериорния дизайн върху подсъзнанието. Вярвате или не, изборите, които правите, когато взимате решение как да изглежда домът ви, имат доказан ефект върху емоциите и възприятията.


Изборът на цвят влияе на вашето настроение

Не е изненада, че цветът е основен компонент на начина, по който възприемаме света и има осезаем ефект върху настроенията и емоциите ни.

Модерната цветова психология датира от началото на XIX век, когато Йохан Волфганг фон Гьоте публикува книгата си "Теория на цветовете". Въпреки че има разногласия относно влиянието на някои нюанси, изследователите, интериорните дизайнери и маркетинговите специалисти изглежда се съгласяват с тези основни твърдения:

 

Червено. Символизира силата и страстта. То може да се използва за затопляне на пространствата и да ви накара да се чувствате по-интимни с останалите в него.

Оранжево. Най-добре е да се използва като акцент, защото в големи количества, може да ви накара да се чувствате натоварени.

Жълто. Свързано е с щастие, творчество и креативност. То влияе добре в комбинация с успокояващ неутрален цвят и в стаи с естествена светлина, като създава спокойна обстановка.

Зелено. Известно е със своите успокояващи качества. Зеленото е идеалният избор за фоайе или вход.

Синьо. Успокоява чувствата и носи усещане за спокойствие и свежест. Подходящо е за кухни и бани.

Лилаво. Комбинация от величие и лукс, лилавото е чудесен избор за всекидневната или за спалните помещения, защото отваря пространството и му придава пищна изтънченост.

Сив. Създава усещане за спокойствие. Използвайте сивото в банята.

Черно. Използвайте черно за детайли, които искате да привлекат вниманието.

Бяло. Носи чувство за чистота. Прекаленото използване на бяло в пространството, може да създаде усещане за стерилност, затова се препоръчва комбинирането му с други цветове.

 

Мебелите  говорят на подсъзнанието ни

Диванът, масата за хранене и прилежащите столове могат да окажат огромно влияние върху цялостното усещане в помещението. Много от нас предпочитат меки мебели със заоблени ръбове, вместо острите такива. Някои проучвания показват, че това се дължи на подсъзнателното предупреждение за опасност - тъй като острите ръбове се възприемат като потенциална заплаха.

Столът, на който седим, може да повлияе на нашата стойка, а оттам – на мнението на другите за нас. Хората, които седят с изправен гръб и рамене, показват по-позитивен поглед за нещата от живота и по-голяма самоувереност. Прегърбената стойка говори за наличие на подценяване, затваряне в себе си и недоверие към околните.

Този, който със седящата си поза заема по-голямо пространство върху стола, фотьойла или канапето (например полулегнал, с разкрач или облегнат настрани), показва самочувствие и опит да  упражнява влияние върху другите. Тази позиция е знак и за натура, поемаща рискове. Аналогично, седенето в затворена поза (кръстосани крака и ръце и присвито тяло) е опит за защита, означава затваряне в себе си, страх, недоверие, криене на нещо. Доказано е, че хората, които са стабилно облегнати, се разгневяват по-трудно, когато някой ги провокира, за разлика от тези с напрежение в гърба.

Друго изследване гласи, че седалката на стола също има участие в психическото ни състояние. Хората, които седят на по-твърда повърхност, по време на преговори се държат от една страна концентрирано, от друга – сдържано.Те излъчват известна доза напрежение и недоверие, но в същото време внимават във всяка дума и взимат хладнокръвно бързите решения. Според друго изследване, учениците са по-способни да се концентрират и да участват активно в дискусиите в клас, когато седят върху меки подскачащи топки.

 

Как да изберем правилния стол, за да сме продуктивни, ефективни и позитивни?


На работното място.

Продължителното седене оказва голямо напрежение върху лумбалната част на гърба. Ергономичните столове могат да бъдат нагласени така, че да прилягат на индивидуалните мерки на тялото, като създават и балансират правилната му поза в седнало положение. По този начин, вашият ергономичен стол ще спомогне за предотвратяване на умората и натоварването на тялото и ще ви позволи да се съсредоточите върху работата си. Концентрацията и желанието за работа са гарантирани при облегнат гръб в изправено състояние, изправена глава, отпуснати рамене, колене и лакти под 90% и здраво стъпили на земята стъпала.


ErgoPro  е ергономичен офис стол от най-съвременно поколение, осигуряващ голямо удобство за дълга работа пред компютъра. Настройките са в много голям диапазон, за всяка част от тялото, така че позата, която заемате, винаги да е най-правилната. А това е гаранция за висока работоспособност.

След работа. След двугодишно проучване на университета на Рочестър, САЩ, е установено, че използването на люлеещ  се стол спомага за облекчаване на тревожността и депресията.

  


Креслото LOUISA  разполага с люлееща функция и с релакс механизъм, който се активира с едно издърпване на страничната ръчка, като се разтяга в хоризонтално положение. То се вписва отлично във всяко обзавеждане на дома или офиса и придава модерно излъчване на цялото помещение.

На трапезата. Столовете около трапезната маса също трябва да бъдат внимателно подбрани, защото храненето е важна част не само за физическото ни, но и за психическото ни състояние.  Височината на стола трябва да бъде съобразена с тази на масата, като се препоръчва да е с инсталирани подлакътници. Те ще поемат тежестта на лактите и ще ви осигурят удобство по време на хранене. А когато сме спокойни и добре предразположени при консумация, положителното настроението е гарантирано още 2 до 3 часа след това. Да не говорим, че по-доброто храносмилане в тези случаи, също ни поддържа свежи, тонизирани и енергични - готови да приемем всяко предизвикателство.

HISAR  е удобен стол за трапезария или ресторант. Изработен е с кора от пластмасова отливка, облицована с полиуретанова пяна с висока плътност, на която се дължи приятното усещане за мекота при сядане.

В кафенето и в бара.

Създаването на успешен ресторант е нещо повече от просто предлагане на качествена храна и бързо обслужване. Обстановката може да бъде така проектирана, че да насърчава консумацията, чрез прилагането на някои основни психологически принципи, като за основен можем да приемем комфортът.

Случвало ли ви се е да попаднете в ресторант и да се чувстват така, сякаш седите на пода и ръбът на масата подпира брадичката ви? Същото важи и за столове, които са хлътнали, когато седнете на тях. Обикновено те са стари и захабени. Когато избираме столове за търговско пространство, трябва да сме наясно, че клиентите ни са с различно телосложение, височина и изобщо размери на тялото. Така че е хубаво мебелите да покриват стандарти или да са регулируеми. Те трябва да са издръжливи и комфортни - така показваме отношение и гостоприемство. Търсете столове, които позволяват на коленете да се движат свободно и да покриват ширината от рамо до рамо. Препоръчително е да бъдат с облегалки и подлакътници, като височината им трябва да е съобразена с тази на масата. Плотът й трябва да е разположен на нивото между гърдите и корема. Правилната стойка гарантира успешно развитие на вечерта…. И по-голям оборот!

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"