Swipe to the left

Кой убива креативността в офиса?

1 септември 2016 г. 862 прегледa

Да започнем с кратка анкета: Какво правите, когато сте в офиса и усетите, че не ви е останала и капка креативност?

А) пиете поредното кафе;

Б) гледате едно забавно видео (или дори 20 такива, а задачите ви изостават);

В) замисляте се дали да не промените нещо в офиса.

 Креативност в офиса

Нека се обзаложим – не сте посочили отговор В. Когато нямаме идеи, започваме да си мислим, че сме се изчерпали, че сме зациклили. Случва се да не сме креативни дори когато сме се върнали току-що от отпуска. Не е нужно да търсим причината в станалото  модерно обяснение за следотпускарска депресия. По-добре е да обърнем внимание на незабележимите убийци на креативността в офиса.

 

За кого е важна креативността?

Креативността е важна за бизнеса. Тя е гаранция за иновации, иновациите означават растеж, а растежът означава конкурентоспособност. Важна е и за отделния човек. Креативността означава игра. Играта пък създава позитивни емоции. А колкото повече са позитивните емоции, толкова по-високи са резултатите.

 

Креативността и светлината в офиса

85% от информацията, която получаваме, се набавя чрез зрението. Ето защо, когато естествената светлина е в изобилие, мозъкът работи бързо ефективно. Тогава сме креативни, работоспособни, очите ни не се уморяват, бодри сме. На практика обаче 68% от работещите в офиси оценяват осветлението там като лошо. Когато дневната светлина е недостатъчна, прибягваме до допълнително осветление. Смесването на изкуствена и дневна светлина обаче е вредно за очите, затормозява работата на мозъка – а от тук – директно намалява производителността и креативността ни. Ако работите в сумрачен офис, вдигнете щорите и преместете бюрото си по-близо до естествената светлина.

 

Шумът – кога става враг?

В днешните офиси шумът е все по-сериозен фактор. Как да измислите оригинални идеи, когато дори собствените си мисли не можете да чуете? Според съвременните изследвания допустимият шум в офиса трябва да бъде между 49 и 58 децибела. Когато децибелите са над 65, е невъзможно да се съсредоточите и да бъдете продуктивни. Шумът в офиса може да се намали чрез звукопоглъщащи прегради или като се сложи качествена звукоизолация.

 

Офисният стол – колко много зависи от него!

Много рядко ни хрумва, че убиецът на креативността ни може да е точно офисният стол, на който седим. Според статистиката съвременният човек в работна възраст прекарва седнал 9,3 часа на ден, повечето от които – на стола в офиса. Когато столът не отговаря на стандартите за ергономичност, започват физиологичните проблеми. Сковаване на врата, болки в гърба и раменете, болки в кръста, проблеми с тазобедрените стави, влошено кръвообръщение в краката, влошено оросяване на мозъка. Тези дисфункции водят до негативни когнитивни последици. Намалява вниманието и възможността за концентрация. Влошава се паметта. Забавят се мозъчните процеси. Все по-трудно се създават мозъчни връзки. Резултатът от всичко изброено – липсата на креативност.  Как да се справите с този убиец на креативността?  Много лесно – сменете стола. Възможностите са изключително много – пазарът е богат. За да направите информиран и адекватен избор обаче е най-добре да се консултирате със специалист по ергономичност. Така ще спестите време и ще си осигурите най-добрите условия за работа.

И някои дребни хитрини за повишаване на креативността в офиса

Персонализирайте работното си място. Сложете на бюрото снимка на любимите си хора,  донесете си камъче от морето или кестен от неделната есенна разходка – те вършат чудеса.

Проветрявайте често – недостигът на кислород затруднява мозъчната дейност, а застоялият въздух намалява производителността.

Медитирайте – така ще възвърнете креативността си в дни, в които мозъкът ви е блокирал от свръхинформация. Затворете очи и се отпуснете. Бавно поемете въздух и бавно издишайте. Концентрирайте се върху дишането си за няколко минути.

Запишете си идеите, които не смятате за добри. Да, така няма да станат по-добри, но съзнанието ви ще се освободи от тях и ще се отвори място за новите и креативни идеи.

Така че, следващия път, когато нямате креативни идеи, не бързайте с кафето.

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
25 май - неработен ден
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"