Swipe to the left

Кратка история на ергономичния стол!

26 октомври 2018 г. 848 прегледa

Ергономичните столове се появяват като ответен отговор на болките в гърба и врата, които много служители изпитват, като се превръщат в технологична област, която бързо се развива.

Началото…

Полският биолог Войчех Ястржебовски създава термина "ергономия" през 1857 г. Получен от гръцките думи "ергон" (работа) и "номос" (природен закон), той използва думата в статия за списание "Природа и Индустрия", озаглавена "Ергономията в рисунки или теория за работата въз основа на природните закони". Постепенно ергономията се превръща в наука, която изучава човека и неговия труд, изследваща техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях.

Разработена през 50-те години на миналия век, науката, която стои зад ергономията, се прилага предимно за работниците в заводите, които са претърпели злополуки и наранявания. С навлизането на компютрите в офисите, дизайнерите на мебели започват да измислят нови концепции в тази област.

Първият ергономичен стол

През 1968 г. германецът Вилфред Дауфин е нает от британска компания, за да проучи влиянието на компютрите върху изискванията за офис мебели. Тъй като британската фирма не успява да се справи със задачата да адаптира мебели спрямо новите работни условия, Дауфин и съпругата му се заемат сами и основават собствена фирма. Те създават първия ергономичен стол. Той позволява на седящия да регулира височината на облегалката и седалката. Така пазарът за тези удобни регулируеми столове се появява за първи път в Германия, след което се разпространява в Европа и Съединените щати.

Развитие

През 80-те и 90-те години ергономичните столове отговарят на основните изисквания за по-здравословна стойка. В тях са включени колелца и лост за настройване на височината на седалката, отговорна за писане с изправена китка. Първите столове са с опростен дизайн и естетика, но отговарят на общите ергономични изисквания.

Съвременни ергономични столове

През първото десетилетие на новия век се появяват всякакви вариации на удобния стол. Дизайнерите започват да създават мебели за служителите, които по цял ден седят на компютъра си, а в свободното си време сърфират в интернет, пишат блогове и публикуват снимки. Типовете столове включват интересни вариации, като коленичещи, в които служителят седи с бедра под ъгъл от 60 до 70 градуса или такива под формата на топка или яйце, в които се говори по телефона или се работи на лаптоп с отпуснат гръб.

Ергономичните столове от ново поколение

В днешно време едно от постиженията на ергономичните модели е, че следват естествените движения на човешкото тяло, така че да се осигурява оптимална опора и снемане и на най-малкото напрежение в мускулите. Запознайте се с примери от линиите ни ERGO JOY, ЕRGOPRO SE и ERGO LUX, които отговарят на всички изисквания за ергономия от ново поколение.

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"