Swipe to the left

Комуникационна психология в офиса

By ChairPro Bulgaria 9 months ago 79 Views No comments

Столът, на който седим, играе важна роля при комуникацията с нашите служители, колеги, клиенти и посетители. В зависимост от това как се чувстват седящите, може да се предопредели развоя на дадена среща. Освен това размерът, дизайнът и видът на стола говорят за позициите на седящите в дадена комуникационна ситуация. Затова е добре при обзавеждането на офис помещения, да помислим предварително, за какви срещи ще бъдат използвани те.

1. Среща с посетители и клиенти

Посетителските столове са най-подходящи за срещи с клиенти. Обикновено те следват изчистена линия и дизайн,  без допълнителни ергономични функции. Така не са задължаващи, осигуряват свобода на движенията (а когато някой за първи път посещава място, винаги се чувства притеснен и има нужда от пространствена свобода).  Тези столове се характеризират с удобна облегалка за внушение на повече спокойствие и сигурност в чужда обстановка. А когато човек се възприема комфортно, преодолява по-бързо притеснението от новото. Функционалността на тези столове се определя и от възможността да бъдат универсално комбинирани с различна мебелировка. Ако искате да създадете допълнителен уют на вашите събеседници и акцент в интериора, то тогава може да заложите и на посетителски кресла или дивани.

2. Среща мениджър - подчинен

Ако във вашата компания йерархичната структура на организацията е от изключително значение, то тогава e хубаво местата за мениджърите да са маркирани с масивни директорски тип офис столове, с високи облегалки и естествена кожа, а мястото на служителя да е определено върху тип посетителски стол отсреща, с по-малко екстри и по-семпъл дизайн. Така се спазва психологическата граница  между взимащия решения и изпълнителя, а и се внушава респект, често необходим за една добра организация на труда. Двата стола е хубаво да са на едно височинно ниво, за да не потиснете прекалено самочувствието на събеседника, той все пак трябва да е в добро психологическо предразположение, за да слуша внимателно и да е полезен за работния процес.

В компании, в които мениджърите са възприемани като част от екипа, е добре всички столове да бъдат от един и същи тип, най-удачно кресла или конферентни столове, например разположени в кръг - даващ еднакви права на всички участници в брейнсторминга или дискусията. Присъствието на директорски стол е най-вече имиджово решение, но пък ергономията му не е за пренебрегване. Съветваме ви да предвидите столове с оптимизиращи стойката функции и за своите служители, за да им  създавате комфорт и стимул за работа. Така ще бъдат отворени за разговор и за разумни общи решения.

3. Срещи на мениджърско ниво

За срещи на високо ниво, могат да бъдат използвани президентски столове и за двете страни. Те се отличават с много допълнителни екстри, функционалност и са направени от висококачествени материали. Те подчертават лидерската функция на двамата седящи, предлагайки удобство и благоразположение към разговора. Изходът от преговорите ще е много по-добър, ако и двете страни се чувстват равноправни  и потопени в комфорта ще взимат по-разумното решение.  

4. Комуникация между колеги

За най-важния капитал във фирмата -  служителите, е хубаво да се изберат столове от ново офис поколение. Те съчетават всички екстри – ергономични са и имат всякакви механизми за регулиране на облегалката, седалката и подлакътниците. В един екип всички трябва да се чувстват равнопоставени, а това се постига с еднаква степен внимание към тях и грижа за оптимизиране на работната среда. Така комуникацията между всички ще е позитивна, без наличие на напрежение и мисли от сорта: „мен тук ме уважават по-малко от еди кой си, който не върши и на половината от моята работа“.

Всички описани типове столове може да разгледате на нашия сайт. В следващата статия екипът на ChairPro ще ви запознае и с най-добрия начин да впечатлите нов клиент чрез собствената си офис среда.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"