Swipe to the left

Какво е ергономия?

By ChairPro Bulgaria 3 years ago 115 Views No comments

Чувствате ли се все по–неудобно и некомфортно в края на деня? Прегърбвате ли се на работното си място? Страдате ли от болки в шията или болки в гърба?

Много работещи в офиси хора не осъзнават, че начина по който тялото ви е разположено спрямо бюрото и офиса могат да доведат до трайни здравословни проблеми. Съвсем малки промени биха могли да запазят нивото на комфорт и да ви спестят излишни неприятни усещания.

Ергономия е изучаване на начина, по който вие съществувате в работната среда, както и въздействието, което тази среда има върху вас. Фокусира се върху това как да се приспособи работното пространство така, че да можете да работите по-удобно и ефективно.

В днешния свят не е нужно да ходите до някой в офиса или в съседната сграда, за да му кажете нещо. Нужно е единствено да му го напишете по имейл, SMS или Skype. Дори не е нужно да ставате, за да изпратите факс, както беше по-рано. Всичко вече е съсредоточено на компютъра ви, на Вашето работно място. Ние се превърнахме в безкнижно общество, в което цялата дейност е съсредоточена на компютъра. Просто се замислете колко пъти на ден изобщо ви се налага да ставате от него, освен, за да използвате обедната си почивка. Нашите тела обаче не са предназначени да седят по цял ден. Вашият гръбначен стълб се състои от 24 прешлена с три извивки – врат, средна част на гърба  и долна част на гърба. Обездвижването, което се получава в следствие от продължителното седене в една и съща и често неудобна позиция води до толкова неприятните болки във врата, гърба и кръста.

Бюрото, стола и въобще аранжимента на работното място могат значително да повлияят на тези проблеми и да ги ограничат възможно най-много. Разбира се, хората не са с еднакъв ръст и размери и аранжимента на работното място трябва да отразява тези различия. Например, ако монитора ви е твърде ниско или твърде далеч вие ще трябва да се придържате към нездравословна стойка, за да можете да виждате екрана ясно и да вършите ефективно своята работа. Ако вашият стол има ергономични качества това ще бъде лесно коригирано - ще можете да избирате височината, ъгъла на наклона на седене и така да предотвратите много неприятности в това отношение. Регулирането на стола до правилната височина за работа с клавиатурата е едно от основните неща. Лактите трябва да са на височината на вашата клавиатура. Ако седите на прекалено ниско ниво ще напрегнете излишно много раменете си. Облегалката на стола трябва да е така поставена спрямо тялото ви, че именно когато работите на компютъра тя да поддържа гърба ви.

Компютърът или лаптопа винаги трябва да са поставени в центъра на бюрото. Ако са в десния или левия ъгъл, това ще доведе до неудобна стойка, която със сигурност ще донесе и неприятните болки в следствие на усукването на тялото. Отстранете също всички предмети поставени в краката ви, защото те могат да са причина да бъдете в неудобно положение. Нищо не трябва да пречи на краката ви, защото това рязко променя цялата ви позиция по време на седене.

Ако работите на два монитора се уверете, че те са поставени на еднаква височина и разстояние от вас. Ако работите еднакво време и на двата монитора се уверете, че те са разположени на точно пред вас в центъра на бюрото ви. Резолюцията и контраста е препоръчително да са еднакви и на двата монитора, както е препоръчително и двата монитора да са една и съща марка и модел по възможност.

Мишката и клавиатурата трябва да са на една и съща височина и разстояние от вас. Те са активна част от вашето работно ежедневие и това е важен елемент, за да запазите раменете си в правилната позиция, която да избегне последващи болки и схващания. Ако прекарвате повече от 50% от времето си на телефона по време на офис работа, както е например в много от модерните кол центрове, задължително се снабдете с безжични слушалки. Те ще ви спестят поставянето на тялото ви в неправилно положение.

Изключително важен елемент е офис стол, който притежава ергономични функции и механизми. Възможността за настройването на различни позиции, височини и ъгли на седене, комбинирани с мека и удобна дамаска и подлакътници е задължително условие за запазването на здравословното ви състояние нормално  по време на напрегната офис работа. Именно затова един работодател, който цени здравето и кондицията на служителите си и иска от тях висока продуктивност задължително трябва да инвестира в ергономични офис столове. 

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"