Swipe to the left

Какви заболявания и проблеми възникват в следствие на неправилната стойка и как можем да ги разрешим?

7 юни 2018 г. 5968 прегледa

Какви заболявания и проблеми възникват в следствие на неправилната стойка и как можем да ги разрешим?

Делник. "Разложили" сте се в седалката на таксито, докато чакате да излезете от поредното задръстване. Закъснявате за работа с повече от час. Влизате набегом в офиса и се отпускате в ръбестия стол. Климатикът е настроен да духа право във вас, за да охлади нервите, които са се образували през последния час. Прибирате се удома в края на деня и се свивате на стола. Чувствате уморени, усещате се сковани, схванати, трудноподвижни. Причината? Честито! Страдате от неправилна стойка. За щастие проблемът има решение.

Повечето гръбначни изкривявания се откриват случайно и едва тогава се взимат мерки срещу тях. Tе могат да доведат до редица тежки заболявания като:

Сколиоза - латерално (странично) изкривяване на гръбначния стълб. Сколиозите са аномалии в развитието на елементите на гръбначния стълб и ребрата, както и някои дисплазии в него. Придобитите видове са рахитичните, училищните, травматичните, рефлексоболковите и цикатриксиалните сколиози.

Кифоза – извиване на гръбнака, при което неговата горна част изглежда малко по-закръглена от нормалното. Докато известно извиване е нормално, извиване на гръбнака на повече от 40 градуса се счита за признак на кифоза.

Плексит – ĸoвapнo зaбoлявaнe, което зacягa не само ocнoвните opгaни и ce xapaĸтepизиpa c внeзaпнa бoлĸa в пopaзeнaтa oблacт. Атaĸyвa предимно paмoтo, нo нe e зacтpaxoвaн нитo eдин нepв или cтaвa. Не бъдете невнимaтeлни и пpи пoявa нa cxвaщaнe, пoдyвaнe или oтичaнe нa дoлнитe ĸpaйници или изтpъпвaнe. Плекситът може да бъде церквикален (шиен), бранхиален (раменен), лумбален (поясен) и др.

Гръбнакът е сложна структура, осигуряваща връзка между черепа, кръстовата кост, ребрата, гръбначните прешлени. Може да се каже, че гръбначният стълб е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат. Той е и информационна „магистрала", по която на ден минават безброй нервни импулси.

За да проверите дали стойката ви е правилна, застанете в профил пред голямo огледало. Разгледайте внимателно очертанията на тялото си. Изглеждате ли изгърбени?

 

Ако не вземете мерки:

Като начало болките в гърба, кръста, раменете и врата ще зачестят и ще се засилят. Мускулите ви ще отслабнат. Слабата циркулация на кръв в краката може да доведе до подути глезени и разширени вени или до по-сериозни проблеми като тромбоза. Това са само началните проблеми. Силните изкривявания могат да доведат до деформацията на някои органи или до затрудненото им функциониране, освен това рязко ще влошат качеството на живот.

 

Разрешение на проблема:

Всеки ден правете упражнения срещу болките в рамената и гърба. Йогата също помага за решаването на тези проблеми, защото е концентрана върху гръбнака и дишането. Старайте се да заемате правилна стойка, когато седите – изправен гръб, главата – също, раменете трябва да са отпуснати, ръцете – по-прибрани към тялото, а лактите – на 90 градуса спрямо него. При възможност правете почивка поне през половин час, в която да се протягате, раздвижвате и разхождате.

 

Изборът на стол също е от ключово значение, особено когато прекарвате по-голямата част от деня си в офиса, в седнало положение, пред компютъра.

 

ChairPro предлага богат избор от ергономични столове, които ще ви очароват с елегантния си дизайн и удобство. Някои от работните столове като ергономичния офис стол Kulik Pyramid, който е с формата на пирамида. Благодарение на тази форма столът помага да защитите вашия гръбнак, както и да имате правилна поза на тялото. 5-те зони на комфорт са: лумбална опора, зона за корекция на позицията на гръбнака в областта на гръдния кош, зона за намаляване на натоварването върху опашната кост, зона за стимулиране правилното позициониране на таза.

 

За тези от вас, които освен на удобството залагат и на изискания стил, ChairPro предлага и този ергономичен директорски стол Kulik Grand. Меката му тапицерия е изработена от приятна на допир висококачествена еко кожа в цвят слонова кост. Повърхността и е релефна, с декоративни шевове, така че да осигурява равномерно разпределение на натоварването при седене и да подпомага вентилацията. Метални хромирани подлакътници, които също са релефно тапицирани с еко кожа, осигуряват максимален комфорт за ръцете.

 

Осигуряващ голямо удобство за дълга работа пред компютъра е ErgoPro - ергономичен офис стол от най-съвременно поколение. Можете да го настройвате в много голям диапазон за всяка част от тялото, която контактува със стола. Така позата, която заемате, винаги е най-правилната и ще осигури висока работоспособност, без болка и схващания, които са симптоми при неудобно седене.

Подлакътниците на стола се регулрират в три посоки. Това ги прави лесно приспособими спрямо желаната поза за работа и отстояние от работната повърхност. Те имат специална извивка, която пасва на формата на предмишницата на ръката. ErgoPro притежава автоматична масажираща лумбална опора, която способства поддържането на правилната S – образна форма на гръбнака. Намира се в зоната на прешлените на кръста. Облегалката за глава се регулира във височина и дълбочина, като така можете да намалите напрежението в горната част на гърба.

Публикувано в: Полезни статии
Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00 Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"