Swipe to the left

Как да спрем стреса от световна инвазия?

Как да спрем стреса от световна инвазия?
3 май 2019 г. 14204 прегледa

Според скорошно проучване на "Галъп Интернешънъл", нивата настрес в световен план са се повишили чувствително.

Сред най-засегнатите нации са Гърция, Филипините, Албания... България се нарежда сред по-ниските позиции, но процентът на признали си, че водят стресов начин на живот не е никак малък - 20%. Останалите, които просто не го казват, са много повече.

Според Google Trends, българите основно търсят във връзка с ключовата дума стрес словосъчетания, като паник атака и хронична умора, което ясно показва, че те са сред най-честите състояния, продиктувани от стрес у нас.

Кои са основните причини да живеем в стрес?

Оказва се, че роля играе до голяма степен работата ни или по-точно начинът, по който организираме и извършваме служебните си задължения. В Германия - една от страните, които се славят с най-голяма заетост и работохолизъм, 50% от работещите имат високо кръвно налягане, причинено от напрежение в офиса.

Според CDC’s National Institute of Occupational Safety and Health, американците, които са "на ръба" от стрес в работата, са между 29% и 40%.

Според изследвания в световен план, стресът в работата идва главно от факта, че много от работещите не могат да се справят със задачите си. Интересното е, че това не е заради лични качества, а поради факта, че са зависими от някой друг, който взима решенията. Причината за напрежение е най-вече в ситуацията, че служителят не може сам да управлява контрол върху служебните си ангажименти.

Преди няколко години най-честите причини за стрес на работното място в България бяха главно две. Липса на искрена и честа комуникация между шефа и служителите, което води до най-различни причини да се породи напрежение - лоша организация и комуникация в екипа, състояние на неосведоменост и страх, забавяне на резултатите в работния процес и други. Другата най-честа причина - липса на добро офисно обзавеждане, което се съобразява с комфорта на работещите. За щастие тези тенденции все повече намаляват и в последно време служебната среда се модернизира все повече в управленски и чисто материален план.

Други често срещани причини за напрежение в работата са неразбирателство с колегите, мултитаскинг, физически дискомфорт и липса на правилна организация, която може да идва не само от служителите, но и от шефа.

Стресът започва да се отразява безобидно - с по-често допускане на настинки от имунната система, но може да стигне до по-сериозни последствия, като много високо кръвно налягане например. Ето защо трябва да вземем превантивни мерки, с които да успеем да прекъснем навреме последствията дори от ситуации, които не зависят от нас.

Ето няколко трика:

1.Не правете няколко неща едновременно - няма да ви се получи. Степенувайте задачите по приоритетно и ги вършете една по една. Така вие ще сте спокойни от изпълнението и няма да остане чувството за неудовлетвореност, че нищо не сте свършили, което е единственият резултат при опити да се правите на супермен.

2.Ползвайте задължително обедната почивка!

3.Избягвайте конфликтни колеги!

4.Въведете софтуери за записване на задачи и комуникация между целия екип така, че дори да нямате време, с едно въвеждане да осведомите всички на какъв етап е организацията.

5.Слушайте музика на път към вкъщи.

И още едно важно перо за борба със стреса. Организирайте офис пространството така, че служителите ви да имат сериозна комфортна база за ефективност, добро настроение и самочувствие:

1.Осигурете добре осветено офис пространство. Дневната светлина ни зарежда с енергия и позитивизъм.

2.Осигурете шумоизолиращи прегради между служителите - така ще се откъснат от прекалено шумните колеги или тези, които се вълнуват повече от клюките, отколкото от служебните задачи.

3.Направете работната среда ергономична - с подходящи адаптивни към личните нужди бюра и столове, които се регулират и осигуряват физически комфорт - един от факторите, които могат да преборят стреса на работното място.

4.Въведете място за почивка в офиса, където служителите могат да се оттеглят за 15 минути дори извън обедната почивка, за да поиграят за на джаги или просто да отпочинат с чаша кафе. Бъдете сигурни, че ефектът на концентрацията след това ще действа безотказно.

Ако спазим поне две от тези препоръки, ще сме допринесли с 1% за спасението от световната заплаха от стрес инвазия.

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"