Swipe to the left

История на работното място

19 ноември 2015 г. 623 прегледa

Непрестанното напредване на технологиите неминуемо променя всичко около нас. Това е особено видно от променящия се изглед на работното място.

Индустриалната революция през ХІХ в., която се разпространява в развития свят и силно влияе на бизнеса, дава съвсем нова посока на развитие. Частните фирми и компании са нараснали до безпрецендентни размери. Подобно на много фабрики, които изникнали през ХІХ в., предприятията, които са имали помощни функции, увеличават служителите си, които вършат основно прости и повтарящи се задачи. Начинът, по който са проектирани днешните офиси, е много подобен на фабриките от края на ХІХ в. Бюрата на служителите са наредени в редове и колони, които улесняват наблюдението, комуникацията, както и бързото препредаване на документи, когато има нужда. 

Производителността е висока за времето си, но настройката на десетки хора всички да вършат една и съща работа без никакво чувство на неприкосновеност на личния живот или гъвкавост със сигурност ограничава възможностите за иновации, като същевременно дехуманизира работника, като го превръща само в един винт от добре смазана машина.

След Втората световна война светът се съсредоточава върху нови градивни процеси и през 60-те години на ХХ в. неизбежно започват да се променя целият възглед за правене на бизнес. Все повече се обсъжда как са организирани работните процеси в дадена компания. Служителите получават все по–голяма автономия, що се отнася до преките им трудови задължения. Линията на комуникация между мениджмънта и служителите е все по-тънка и често служителите трябва да работят заедно в големи екипи по групови проекти. Променящата се динамика на работното място прави дизайна на офисите все по–отворен и групово ориентиран. Търси се трудно постижимият баланс между независимост и продуктивно сътрудничество. Напредъкът на технологиите и идването на персоналния компютър като неизменна и основна част от офис средата преобърна и модела на съвременно изглеждащия офис.

Може би не е изненада, че нарастващото значение на индивида на работното място съвпада с приемането на персоналния компютър като неизменен елемент в сферата на бизнеса. Офис дизайните през 80-те и 90-те години на ХХ в. акцентират върху даването на работниците на повече пространство, за да изпълняват трудовите си задължения. Вместо да дели бюро с други хора, всеки служител получава собствено пространство, за да може да се съсредоточи върху работата. Проблемите на подобни офис пространства са в липсата на директна комуникация между служителите, което неминуемо води до ниско ниво на екипна работа и отчужденост на служителите. Да бъдеш в нещо като опаковка, знаейки, че останалите са в абсолютно същата ситуация, определено наподобява ситуацията от началото на ХХ в. 

През ХХІ в. интернет вече е неизменна част от работния процес. Глобалната мрежа радикално променя начина, по който хората живеят и разбира се, начина, по който работят. Големите технологични компании, които днес са едни от най-могъщите играчи на пазара, първи махат стените и дават на служителите възможността отново да комуникират и работят в екип.

Вместо формата, в който работниците приличат на роби в офиси, е въведен дизайн с отворени пространства, окъпани в слънчева светлина, които да създават настроение и мотивация за работа.

Невероятни удобства, гъвкаво работно време, зали за игри, кът за готвене, компютърни игри са вече не невероятно звучащо изключение, а правило за повечето уважаващи себе си модерни компании. Безспорно в това отношение крак повлякоха ИТ гигантите, които първи въведоха подобен стил в своите работни площи. Подновеният акцент върху комуникацията между колегите насърчава работата в екип. Столовете и понякога дори и бюрата вече са на колела, за да може служителят да бъде мобилен, ако иска да говори с някого. Разбира се, местата за стратегически срещи като заседателната зала са оградени със стъкло или по друг начин са отделени от останалите, защото там се цели именно обратното – дискретност и спокойствие. 

Всеки сантиметър от офиса е така предвиден, че хората да са в постоянен контакт един с друг. По този начин се насърчава обменът на идеи и взаимопомощта. През ХХІ в. се обръща и голямо внимание на здравословните аспекти от труда, като ергономичните офис столове, бюра и дизайнът са се превърнали в норма, а не в изключение. Със знанията, придобити от погледа към историята на работното място, се търси перфектният баланс между свободата на сътрудничество и дисциплината на постигане на резултати. 

Шоурум столовеШоурум съпортШоурум работно времеШоурум паркингШоурум метро
Тестване на мястоПрофесионална консултацияУдобно работно времеБезплатен паркингМетростанция наблизо
Голям избор от столове,
които можете да
тествате при нас
Нашите служители ще
Ви помогнат да изберете
най-подходящите офис мебели
Пон - Пет: 09:00 - 18:00
Събота: 10:00 - 16:00
Безплатен паркинг за
всички наши клиенти
Само на 200 м. от станция
"Интер Експо Център"
на бул."Цариградско шосе"